Online Aptitude Test - Aptitude Test 2

Instruction:

  • This is a FREE online test. Beware of scammers who ask for money to attend this test.
  • Total number of questions: 20.
  • Time allotted: 30 minutes.
  • Each question carries 1 mark; there are no negative marks.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best!

Marks : 2/20


Total number of questions
20
Number of answered questions
0
Number of unanswered questions
20
Test Review : View answers and explanation for this test.

1.
In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ?
160
175
180
195
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Suppose the man works overtime for x hours.

Now, working hours in 4 weeks = (5 x 8 x 4) = 160.

160 x 2.40 + x x 3.20 = 432

3.20x = 432 - 384 = 48

x = 15.

Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175.


2.
625 x 14 x 11 is equal to:
11 25 196
5
6
8
11
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:
Given Expression = 25 x 14 x 11 = 5.
11 5 14

Direction (Q.No. 3)

Each of the questions given below consists of a question followed by three statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

3.

In a cricket team, the average age of eleven players in 28 years. What is the age of the captain?

I. 

The captain is eleven years older than the youngest player.

 II. 

The average age of 10 players, other than the captain is 27.3 years.

 III. 

Leaving aside the captain and the youngest player, the average ages of three groups of three players each are 25 years, 28 years and 30 years respectively.

Any two of the three
All I, II and III
II only or I and III only
II and III only
None of these
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Total age of 11 players = (28 x 11) years = 308 years.

 I. C = Y + 11      C - Y = 11 .... (i)

II. Total age of 10 players (excluding captain) = (27.3 x 10) years = 273 years.

Age of captain = (308 - 273) years = 35 years.

Thus, C = 35. .... (ii)

From (i) and (ii), we get Y = 24


III. Total age of 9 players = [ (25 x 3) + (28 x 3) + (30 x 3)] years = 249 years.

C + Y = (308 - 249) = 59 .... (iii)

From (i) and (iii), we get C = 35.


Thus, II alone gives the answer.

Also, I and III together give the answer.

Correct answer is (C).


4.
Find a positive number which when increased by 17 is equal to 60 times the reciprocal of the number.
3
10
17
20
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Let the number be x.

Then, x + 17 = 60
x

x2 + 17x - 60 = 0

(x + 20)(x - 3) = 0

x = 3.


5.
In a two-digit, if it is known that its unit's digit exceeds its ten's digit by 2 and that the product of the given number and the sum of its digits is equal to 144, then the number is:
24
26
42
46
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Let the ten's digit be x.

Then, unit's digit = x + 2.

Number = 10x + (x + 2) = 11x + 2.

Sum of digits = x + (x + 2) = 2x + 2.

(11x + 2)(2x + 2) = 144

22x2 + 26x - 140 = 0

11x2 + 13x - 70 = 0

(x - 2)(11x + 35) = 0

x = 2.

Hence, required number = 11x + 2 = 24.


6.
Ayesha's father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?
2 years
4 years
6 years
8 years
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Mother's age when Ayesha's brother was born = 36 years.

Father's age when Ayesha's brother was born = (38 + 4) years = 42 years.

Required difference = (42 - 36) years = 6 years.


Direction (Q.No. 7)

Each of the questions given below consists of a question followed by three statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

7.

What is the present age of Tanya?

I. 

The ratio between the present ages of Tanya and her brother Rahul is 3 : 4 respectively.

II. 

After 5 years the ratio between the ages of Tanya and Rahul will be 4 : 5.

 III. 

Rahul is 5 years older than Tanya.

I and II only
II and III only
I and III only
All I, II and III
Any two of the three
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

  I. Let the present ages of Tanya and Rahul be 3x years and 4x years.

 II. After 5 years, (Tanya's age) : (Rahul's age) = 4 : 5.

III. (Rahul's age) = (Tanya's age) + 5.


From I and II, we get 3x + 5 = 4 . This gives x.
4x + 5 5

Tanya's age = 3x can be found. Thus, I and II give the answer.


From I and III, we get 4x = 3x + 5. This gives x.

Tanya's age = 3x can be found. Thus, I and III give the answer.


From III : Let Tanya's present age be t years.

Then Rahul's present age = (t + 5) years.

Thus, from II and III, we get : t = 4 . This gives t.
t + 5 5

Thus, II and III give the answer.

Correct answer is (E).


8.
In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the votes were invalid. If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the other candidate got, was:
2700
2900
3000
3100
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Number of valid votes = 80% of 7500 = 6000.

Valid votes polled by other candidate = 45% of 6000

= 45 x 6000 = 2700.
100


9.
A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:
No profit, no loss
5%
8%
10%
None of these
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680.

Gain = 80 x 100 % = 5%.
1600


Direction (Q.No. 10)

Each of the questions given below consists of a statement and / or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is / are sufficient to answer the given question. Read the both statements and

  • Give answer (A) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (B) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (C) if the data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  • Give answer (D) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
  • Give answer(E) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
10.

A man mixes two types of rice (X and Y) and sells the mixture at the rate of Rs. 17 per kg. Find his profit percentage.

I. 

The rate of X is Rs. 20 per kg.

 II. 

The rate of Y is Rs. 13 per kg.

I alone sufficient while II alone not sufficient to answer
II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
Either I or II alone sufficient to answer
Both I and II are not sufficient to answer
Both I and II are necessary to answer
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

The ratio, in which X and Y are mixed, is not given.

So, both I and II together cannot give the answer.

Correct answer is (D).


11.
An industrial loom weaves 0.128 metres of cloth every second. Approximately, how many seconds will it take for the loom to weave 25 metres of cloth?
178
195
204
488
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Le the required time be x seconds.

More metres, More time (Direct Proportion)

0.128 : 25 :: 1 : x       0.128x = 25 x 1

x = 25 = 25 x 1000
0.128 128

x = 195.31.

Required time = 195 sec (approximately).


12.
A takes twice as much time as B or thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in:
4 days
6 days
8 days
12 days
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Suppose A, B and C take x, x and x days respectively to finish the work.
2 3

Then, 1 + 2 + 3 = 1
x x x 2

6 = 1
x 2

x = 12.

So, B takes (12/2) = 6 days to finish the work.


13.
If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is:
0.934
0.945
0.954
0.958
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

log 27 = 1.431

log (33 ) = 1.431

3 log 3 = 1.431

log 3 = 0.477

log 9 = log(32 ) = 2 log 3 = (2 x 0.477) = 0.954.


14.
If log10 2 = 0.3010, the value of log10 80 is:
1.6020
1.9030
3.9030
None of these
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:
log10 80 = log10 (8 x 10)
= log10 8 + log10 10
= log10 (23 ) + 1
= 3 log10 2 + 1
= (3 x 0.3010) + 1
= 1.9030.

15.
The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:
15360
153600
30720
307200
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Perimeter = Distance covered in 8 min. = 12000 x 8 m = 1600 m.
60

Let length = 3x metres and breadth = 2x metres.

Then, 2(3x + 2x) = 1600 or x = 160.

Length = 480 m and Breadth = 320 m.

Area = (480 x 320) m2 = 153600 m2.


16.
The slant height of a right circular cone is 10 m and its height is 8 m. Find the area of its curved surface.
30 m2
40 m2
60 m2
80 m2
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

l = 10 m,

h = 8 m.

So, r = l2 - h2 = (10)2 - 82 = 6 m.

Curved surface area = rl = ( x 6 x 10) m2 = 60 m2.


17.
A man wants to sell his scooter. There are two offers, one at Rs. 12,000 cash and the other a credit of Rs. 12,880 to be paid after 8 months, money being at 18% per annum. Which is the better offer?
Rs. 12,000 in cash
s. 12,880 at credit
Both are equally good
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:
P.W. of Rs. 12,880 due 8 months hence
= Rs. 12880 x 100
100 + 18 x 8
12
= Rs. 12880 x 100
112
= Rs. 11500.

18.
The banker's discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is:
Rs. 360
Rs. 432
Rs. 540
Rs. 1080
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

Sum = B.D. x T.D. = Rs. 72 x 60 = Rs. 72 x 60 = Rs. 360.
B.D. - T.D. 72 - 60 12


19.
A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30° with the man's eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60°. What is the distance between the base of the tower and the point P?
43 units
8 units
12 units
Data inadequate
None of these
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

One of AB, AD and CD must have given.

So, the data is inadequate.


Direction (Q.No. 20)
Insert the missing number.
20.
8, 7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, (....)
27
20
22
24
Your Answer: Option
(Not Answered)
Correct Answer: Option
Explanation:

There are two series (8, 11, 14, 17, 20) and (7, 12, 17, 22) increasing by 3 and 5 respectively.


*** END OF THE TEST ***
Time Left: 00:29:56
Post your test result / feedback here: