# Aptitude - Profit and Loss - Discussion

### Discussion :: Profit and Loss - General Questions (Q.No.15)

15.

A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

 [A]. No profit, no loss [B]. 5% [C]. 8% [D]. 10% [E]. None of these

Explanation:

C.P. of 56 kg rice = Rs. (26 x 20 + 30 x 36) = Rs. (520 + 1080) = Rs. 1600.

S.P. of 56 kg rice = Rs. (56 x 30) = Rs. 1680. Gain = 80 x 100 % = 5%. 1600

 Mamta said: (Dec 23, 2010) How cm total can be 56 KG 26+36=62......ans is wrong

 Kartik said: (Dec 28, 2010) The rice is increase is by 20% & the conjuction of the house is also 20% what is the effect on expentecher on the house?

 Kartikeswar Mohanta said: (Dec 28, 2010) In a examination 41% student fail in quantty a produces 29% fail in english and 10% failed in reasoning find the percentage of student pass in all subject?

 Shree said: (Feb 15, 2011) That is Rs, Kg is 26 and 30 only read it correctly.

 G.Vijayabaskar said: (Apr 17, 2011) dear friend, mamta.the mixing is relating to quality &cost price.26kg quality of rice mixing to rs 20per kg of rise.(i.e u have re.1coin of 5 unit,total value is 5.then u adding rs 10 note to their,now the total unit is 6.)as well as 26kg+30kg =56kg not 62kg.

 Mrs Pallavi said: (May 19, 2011) Your answer is wrong 26+36=62 62 kg at 30/kg=62*30=1860 gain=1860-(520+1080)=260 gain%=260/1600*100=16.255

 Divyanshu said: (Jul 7, 2011) Hi friends, Total mixture = 26Kg+30Kg = 56 Kg C.P of Total mixture = {(26*20)+(30*36)} = Rs.1600 S.P of 1Kg of mixture = Rs.30 S.P of Total mixture(i.e 56Kg) = 30*56 = Rs.1680 Now, Profit = S.P of Total mixture - C.P of Total mixture = 1680-1600 = Rs.80 Profit Percent = (80*100)/1600 = 5%

 Abhinav said: (Dec 7, 2013) Read it correctly @Mamta :- question said 26kg rice is mixed with 30kg so total is 56kg.

 Pavanpraturi said: (Dec 16, 2013) Answer is exactly correct. Here, CP of 26 kg rice is 26*20 = 580. CP of 30 kg rice is 36*330 = 1080. Now (CP1+CP2) = 1080+580. = 1600. SP of 56 kg = 56*30 = 1680. Profit = SP-CP=1680-1600 = 80. Gain% = 100/80*100 = 5%.

 Pabbaanirudh said: (Sep 19, 2014) Hi friends, Total weight of rice mixture is 26kg of Rs.20 verity and 30kg of Rs.36 verity. Total rice of two verity is 26+30 = 56kg. Total CP is (26*20+30*36) = Rs.1600. SP of total rice is (56*30) = 1680. Profit percentage P% = p/CP*100. i.e. p% = 80/1600*100 = 5%.

 Kanaka said: (Oct 17, 2014) @Mamta. Mixes 26 kg of rice at Rs.20 per kg with 30 kg of rice. Total 26kg + 30kg given to the in the question.

 Sandeep Reddy said: (Oct 19, 2014) @Kartik. (41+29+10)% = 80% Fail and pass percentage is 20 yes.

 Shobhit said: (Feb 18, 2015) Can we do it by allegation?

 Neha said: (Feb 24, 2015) I think by allocation we can find ratio problems only.

 Ramesh said: (Feb 26, 2015) Friends the total kgs are only 56. Because 36 is the rate of 30 kgs.

 Abhishek said: (Jul 18, 2015) What if we do it with LCM method?

 Hari said: (Oct 27, 2015) How S.P is 56*30?

 Arun said: (Dec 26, 2015) Could some one derive the formula or explain the following formula: If two similar articles are sold, one at a gain of A% and another at a loss of A%, then always loss is incurred and loss percent = (A*A)/100%.

 Rk Mishra said: (Jun 29, 2016) Can we apply allegation concept in this question?

 Kiran Kumar said: (Jul 17, 2016) Allegation concept would have been applicable if you wanted to know the ratio or the cost of the mixture. But here everything is given. This is a concept of weighted average. So in weighted average, the exact weights are not necessarily be taken. Even the ratio of weights if taken will give the same result. Thus the weights 26 and 30 can be taken as 26:30 which is 13:15. Thus they can be taken as 13 and 15 instead of 26 and 30. That will make the multiplication easy and the answer will be the same. As weighted average talks about the ratio of weights and not the exact weights.

 Gaurank Verma said: (Aug 21, 2016) For 1st type of rice : Cost of 1kg of rice = Rs.20. Cost of 26kg of rice = 20 * 26 = 520. For 2nd type of rice: Cost of 1kg of rice = Rs 36. Cost of 30kg of rice = 36 * 30 =1080. Total C.P = Rs.520 + Rs.1080 = Rs 1600. Total rice weight (in kg) = 56. So, Trader sold this 56kg of rice @ Rs30/kg. Total S.P = 56 * 30 = Rs. 1680. Hence, Gain = 1680 - 1600 = 80. ==> Gain% = (80/1600) * 100 = 5%.

 Prasanna Chinna said: (Dec 26, 2016) I cannot understand this problem. Please explain in simple way.

 Balkaran Singh said: (May 20, 2017) Why we use it alligation.

 Prem said: (Jun 28, 2017) Hello, freinds the answer should be 10% I think so.

 Priya said: (Jul 20, 2017) Cost price of old mixture = (26 kg * rs.20) + (30 kg * 30) = 1600. Cost of new mixture =( (26 kg + 30 kg) * rs. 30 ) =1680. gain = 1680 -1600 = rs. 80, gain percentage = ( 80 *100 )/1600 = 5%.

 Mrinal Swain said: (Nov 30, 2017) For 1st type of rice: Cost of 1kg of rice = Rs.20. Cost of 26kg of rice = 20 * 26 = 520. For 2nd type of rice: Cost of 1kg of rice = Rs 36. Cost of 30kg of rice = 36 * 30 =1080. Total C.P = Rs.520 + Rs.1080 = Rs 1600. Total rice weight (in kg) = 56. So, Trader sold this 56kg of rice @ Rs30/kg. Total S.P = 56 * 30 = Rs. 1680. Hence, Gain = 1680 - 1600 = 80. ==> Gain% = (80/1600) * 100 = 5%.

 Deepika said: (Jan 3, 2018) Thanks for explaining the answer.

 Priyanga said: (May 23, 2018) How 30 is multiplied with S.P?

 Anupama said: (Sep 11, 2018) Cp of 26kg is 20*26=520. Then cp of 30kg is 30*36=1080. Then total cp=1600(520+1080). So=56*30=1680rs and difference is 80 is the profit. Then 80is 5% on cp.

 Aunick Chaudhari said: (Nov 25, 2018) 80/56 * 56/1600* 100 = 5%.

 Sandip Shinde said: (Jul 2, 2019) Total cp = 1600. Total sp = 1680. Profit = sp-cp. Profit = 80. 1%of 1600 = 16 5% = 16*5 = 80.

 Gopi said: (Jun 26, 2020) @Mamta: The addition should be 30+26=56 but not 36+26.

 Prithviraj said: (Oct 4, 2020) The Cost of 1kg of rice = Rs.20. Cost of 26kg of rice = 20 * 26 = 520. For 2nd type of rice: Cost of 1kg of rice = Rs 36. Cost of 30kg of rice = 36 * 30 =1080. Total C.P = Rs.520 + Rs.1080 = Rs 1600. Total rice weight (in kg) = 56. So, Trader sold this 56kg of rice @ Rs30/kg. Total S.P = 56 * 30 = Rs. 1680. Hence, Gain = 1680 - 1600 = 80. ==> Gain% = (80/1600) * 100 = 5%.

 Ashish said: (Sep 6, 2021) Why we are computing answers in the whole mixture. Why there is a difference when we computed it in 1 kg per? Please explain.