Aptitude - Profit and Loss - Discussion

Each of the questions given below consists of a statement and / or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is / are sufficient to answer the given question. Read the both statements and

  • Give answer (A) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (B) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  • Give answer (C) if the data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  • Give answer (D) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
  • Give answer(E) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

1. 

A man mixes two types of rice (X and Y) and sells the mixture at the rate of Rs. 17 per kg. Find his profit percentage.

I. 

The rate of X is Rs. 20 per kg.

 II. 

The rate of Y is Rs. 13 per kg.

[A]. I alone sufficient while II alone not sufficient to answer
[B]. II alone sufficient while I alone not sufficient to answer
[C]. Either I or II alone sufficient to answer
[D]. Both I and II are not sufficient to answer
[E]. Both I and II are necessary to answer

Answer: Option D

Explanation:

The ratio, in which X and Y are mixed, is not given.

So, both I and II together cannot give the answer.

Correct answer is (D).


Tushar Parashar said: (Dec 2, 2010)  
By mixture allegation formula v can calculate the ratio in which x and y are mixed so option tht is-
17-13=4
20-17=3

So they r ixed in 3:4 ration

Hence opion e is correct

Shruthi said: (Aug 15, 2011)  
Exactly. We can calculate the ratio in which it is mixed, which comes out to be 4:3. Hence option 'e' is the right option.

Surendra Sahu said: (Aug 28, 2011)  
We can calculate the ratio in which it is mixed, which comes out to be 3:4. Hence option 'e' is the right option.

Marut Misra said: (Sep 12, 2011)  
By mixture allegation formula we can't calculate the ratio because for that we need to know the Cost price of mixture.

Here instead of cost price of mixture selling price is given.

So ans D is correct.

Mohit said: (Dec 24, 2011)  
What if he mix only 100 gm of (2 rs) in 900 gm of y? answer d is correct. Just think non mathematically, its common sense.

Amit said: (Jan 5, 2012)  
For profit percentage we haven't need ratio.

As example if we take 1 and 1 kg of both X & Y than tolal amount is 20+13=33rs & total sum of mixture is 2 kg than price the man sells is 17 * 2=34rs so profit is 1rs.

Now % profit is (34-33)/33 *100 = approx3%

Take any ratio of mixture answer is always 3% so we can find % profit.

SO ANSWER E IS CORRECT, if it is wrong suggest me.

Lakshmi said: (Jan 16, 2012)  
It is two types of pure things, which mixed in different ratio's called allegation.

Malay said: (Aug 20, 2012)  
In example x rice is RS 20 perkg
y rice is RS 13 per kg
33 for 2 kg
so that 33/2 = 16.50 per kg cost price
now profit% is = 0.50/16.5*100= 3.03% so we get the profit percentage, ans should be E .

Sanjeet Ajnabee said: (Nov 9, 2012)  
@Amit.

To Calculate The Profit Percentage Either
Mixture Ratio Or Selling Price Of Mixture Is Required.
Here If Make Any Assumption Like-
1 and 1 kg of both X & Y than tolal amount is 20+13=33rs & total sum of mixture is 2 kg than price the man sells is 17 * 2=34rs so profit is 1rs.
Then We Are Using Ratio 1:1, Which Is Not Given.
If Someone Assume Other Ratio Then May Be A Loss In steed Of Profit.
So We Cannot Calculate The % Profit Unless One Of Above Is Given.

Rajdeep said: (Mar 21, 2013)  
IF WE CONSIDER THAT FOR MAKING NEW 1 KG of rice we have to take 0.5 kg from each type. Then we get total buy price 10+6.5=16.5.

We sell 1 kg in 17/kg.

Then the profit we get 0.5 Rs/kg.

So option(E).

Minaz Sajan said: (Oct 1, 2013)  
Option E.

Cause the options are necessary. Even when the ratio is given, if the individual price is not known, deriving a the profit % will not be possible.

Vinay said: (Sep 2, 2014)  
Option E is the right by assuming 2 mixed rice are each one is 1 kg so that 2 kg of rice is 33 per 2kg and sp is 17*2 = 34 per 2 kg.

Profit = 100/33 = 3.03%.

In my point of view. If its wrong give me suggestion.

Harshad said: (Nov 29, 2014)  
No option E is incorrect. Right answer is D.

Because the ratio of mixing is important. We just can't assume he mixed same quantity of both rice (x and y).

What if he mixed 1 kg of x and 9999 kg of y.
So total 10,000 kg and cost will be (20+9999*13) = 1,30,007.

And sp for 10000 kg =17*10000 = 1,70,000.

Profit = 39993 and % will be 3.07.

And what if we consider the other way round. Like what if he mixed 1 kg of y and 9999 kg of x.

That time he will be in loss.

Sparsh Chandra said: (Mar 13, 2015)  
Option E will be correct only if both the type of rice are mixed in same ratio. So answer 100/33% = 3.33% as solved by AMIT is correct but here it is not defined whether the mixture of them was done in same ratio or different.

So D will be correct. So the question is not exactly defined.

Vivek said: (Sep 11, 2015)  
We need both A and B to find profit. So option E is right.

Bhupendra Gupta said: (Nov 22, 2015)  
We have to calculate profit per.

So it requires cost price ===> given but not clear that in what ratio we mixed them. So we have not cost price, and selling price is 17/kg but cost price is not clarify. So and D is correct.

Ravinesh Kumar said: (Dec 11, 2015)  
Average of (x+y) = 17/kg (for sell).

But x = 20/kg.

y = 13/kg.

Here, average of (x+y) = (20+13)/2 = 16.5/kg (cost price).

Profit percentage = (17-16.5)/16.5*100 = 3%.

Pratima said: (Dec 26, 2015)  
"General Thinking" answer D is correct. Because the quantity is not mentioned. Suppose the shopkeeper mixes only some amount of X on Y or else only some amount of Y on X. It depends on the shopkeeper.

Vibha said: (Feb 19, 2016)  
Option D is correct.

We can calculate the ratio in which both X and Y are mixed using mixtures n alligation but to calculate profit we need the total quantity of mixture, which is not given.

Mounika said: (Mar 1, 2016)  
Ratio of mixture = 4:3.

Let us consider he mixes 4 kg of type one mix and 3 kg of type 2.

His cost price = (4*20) + (3*13) = 119.

Selling price = 7*17 = 119.

No profit no loss.

Manoj said: (Mar 10, 2016)  
Here the quantity of rice x and y are not given so data is insufficient.

Kiran Sinha said: (Mar 16, 2016)  
x 20/-
Y 13/-

Cp = 20+13 = 33.
Sp = 17x2 = 34.

Profit = (1/33)x100.
Option E.

Rajesh said: (Oct 2, 2016)  
Ration can be calculated. So option E is correct.

Sahil said: (Nov 5, 2016)  
Ans (e) will be correct.

20 + 13 = 33(cost price).
17 * 2kg = 34(selling price).
1/33 * 100 = 3.01%ans.

Thakursaab said: (Apr 13, 2017)  
According to me, option E is correct.

Dheeraj said: (Sep 9, 2017)  
Guys let me make you understand this one,

Given:
1. Rate of "x" is Rs.20 per kg. and "y" is Rs.13 per kg. (assuming both statements are correct)

2. They are sold at Rs.17 per kg.

But here we don't know - How much amount of "x" is mixed?
How much amount of "y" is mixed?

{Imp. Part}
Suppose 1/2kg of x and 3/2 kg of y are mixed: total 2kg and C.P=[(1/2)*20 + (3/2)*13]/2 = Rs.59/4 per kg.
Total C.P. = 59/2
Total S.P. = 17*2 = 34.

Profit= 34 - 59/2
Profit = 34-29.5 = Rs. 4.5.

NOTE1: Now here if I don't know how much amount of x and y are mixed, I will not be able to find out the C.P. and therefore will not be able to calculate total profit.

NOTE2: Mixture and Allegation method is used where we C.P. is given.

Thank You

Adarshi said: (Jun 8, 2018)  
E is the correct option because we can do (20+13)/2 = 16.5 rs per kg while he sells it for 17 rs per kg.

Gyani Lal said: (Oct 5, 2018)  
The mixture is 17rs/kg.

The first statement told that x is 20rs/kg and,
second statements told that Y is 13rs/kg,
so cp from mixture 20+13=33 for 2kg,
and sp from mixture is 17 for 1kg and 34 for 2kg,
profit=34-33*100/33,
So, option E is correct.

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.