Online Aptitude Test  Aptitude Test 3
 This is a FREE online test. Beware of scammers who ask for money to attend this test.
 Total number of questions: 20.
 Time allotted: 30 minutes.
 Each question carries 1 mark; there are no negative marks.
 DO NOT refresh the page.
 All the best!
Marks : 2/20
Test Review : View answers and explanation for this test.
Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.
Required average 




= 285 
Let P, Q and R represent their respective monthly incomes. Then, we have:
P + Q = (5050 x 2) = 10100 .... (i)
Q + R = (6250 x 2) = 12500 .... (ii)
P + R = (5200 x 2) = 10400 .... (iii)
Adding (i), (ii) and (iii), we get: 2(P + Q + R) = 33000 or P + Q + R = 16500 .... (iv)
Subtracting (ii) from (iv), we get P = 4000.
P's monthly income = Rs. 4000.
Let the numbers be x and y.
Then, x + y = 25 and x  y = 13.
4xy = (x + y)^{2}  (x y)^{2}
= (25)^{2}  (13)^{2}
= (625  169)
= 456
xy = 114.
Each of the questions given below consists of a statement and / or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is / are sufficient to answer the given question. Read the both statements and
 Give answer (A) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
 Give answer (B) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
 Give answer (C) if the data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
 Give answer (D) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
 Give answer(E) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
What is the number?  
I.  The sum of the two digits is 8. The ratio of the two digits is 1 : 3. 
II.  The product of the two digit of a number is 12. The quotient of two digits is 3. 
Let the tens and units digit be x and y respectively. Then,
I. x + y = 8 and  x  =  1 
y  3 
I gives, 4y = 24 y = 6.
So, x + 6 = 8 x = 2.
II. xy = 12 and  x  =  3 
y  1 
II gives, x^{2} = 36 x = 6.
So, 3y = 6 y = 2.
Therefore, Either I or II alone sufficient to answer.
Let C's age be x years. Then, B's age = 2x years. A's age = (2x + 2) years.
(2x + 2) + 2x + x = 27
5x = 25
x = 5.
Hence, B's age = 2x = 10 years.
Let (17)^{3.5} x (17)^{x} = 17^{8}.
Then, (17)^{3.5 + x} = 17^{8}.
3.5 + x = 8
x = (8  3.5)
x = 4.5
If x = 3 + 22, then the value of  x    1  is:  
x 
x    1  2  = x +  1   2  
x  x 
= (3 + 22) +  1   2 
(3 + 22) 
= (3 + 22) +  1  x  (3  22)   2 
(3 + 22)  (3  22) 
= (3 + 22) + (3  22)  2
= 4.
x    1  = 2.  
x 
4  A  =  2  B  
15  5 
A =  2  x  15  B  
5  4 
A =  3  B 
2 
A  =  3  
B  2 
A : B = 3 : 2.
B's share = Rs.  1210 x  2  = Rs. 484.  
5 
Speed upstream = 7.5 kmph.
Speed downstream = 10.5 kmph.
Total time taken =  105  +  105  hours = 24 hours.  
7.5  10.5 
Principal 




= Rs. 8925. 
Amount to be paid 


= Rs. 115. 
We have: (l  b) = 23 and 2(l + b) = 206 or (l + b) = 103.
Solving the two equations, we get: l = 63 and b = 40.
Area = (l x b) = (63 x 40) m^{2} = 2520 m^{2}.
28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)
Odd days in 1600 years = 0
Odd days in 400 years = 0
5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 odd days
Jan. Feb. March April May (31 + 28 + 31 + 30 + 28 ) = 148 days
148 days = (21 weeks + 1 day) 1 odd day.
Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day.
Given day is Sunday.
Angle traced by hour hand in  17  hrs =  360  x  17  °  = 255°.  
2  12  2 
Angle traced by min. hand in 30 min. =  360  x 30  °  = 180°.  
60 
Required angle = (255  180)° = 75°.
Angle traced by hour hand in  13  hrs =  360  x  13  °  = 130°.  
3  12  3 
Angle traced by min. hand in 20 min. =  360  x 20  °  = 120°.  
60 
Required angle = (130  120)° = 10°.
Angle traced by hour hand in  21  hrs =  360  x  21  °  =  157  1  °  
4  12  4  2 
Angle traced by min. hand in 15 min. =  360  x 15  °  = 90°.  
60 
Required angle =  157  1  °   90° = 67  1  °  
2  2 
To be together between 9 and 10 o'clock, the minute hand has to gain 45 min. spaces.
55 min. spaces gained in 60 min.
45 min. spaces are gained in  60  x 45  min or 49  1  min.  
55  11 
The hands are together at 49  1  min. past 9. 
11 
Required number of ways = (^{7}C_{5} x ^{3}C_{2}) = (^{7}C_{2} x ^{3}C_{1}) =  7 x 6  x 3  = 63.  
2 x 1 
Go on adding 5, 8, 11, 14, 17, 20.
So, the number 47 is wrong and must be replaced by 46.
Numbers are 1^{2}, 2^{2}, 3^{2}, 4^{2}, 5^{2}, 6^{2}, 7^{2}.
So, the next number is 8^{2} = 64.