# Aptitude - Clock - Discussion

Discussion Forum : Clock - General Questions (Q.No. 12)

12.

The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 8.30, is:

Answer: Option

Explanation:

Angle traced by hour hand in | 17 | hrs = | 360 | x | 17 | ° | = 255°. | ||

2 | 12 | 2 |

Angle traced by min. hand in 30 min. = | 360 | x 30 | ° | = 180°. | ||

60 |

Required angle = (255 - 180)° = 75°.

Discussion:

42 comments Page 1 of 5.
Nisar said:
10 months ago

How 17/2 came? Explain, please.

Simran Dhaliwal said:
2 years ago

8:30.

By formula:

Hr-8, min -30.

angle-(11/2) * min-30*hr.

Angle=(11/2) * 30-30*8=165-240=-75.

By formula:

Hr-8, min -30.

angle-(11/2) * min-30*hr.

Angle=(11/2) * 30-30*8=165-240=-75.

(1)

Durga Prasad ullingi said:
2 years ago

6:30 + 2:00

20/2 + 2 * 30 = (15+60) = 75.

20/2 + 2 * 30 = (15+60) = 75.

Manisha said:
2 years ago

Can anyone explain, how the angle traced by hour hand is 360/12 and angle traced by minute hand is 360/60?

Ravi Sharma said:
4 years ago

We can use this formula for this type of questions.

Angle= 30H - (11/2)*M.

Where H is hour and M is minute.

So, 30*8- (11/2)*30 = 75 ans.

Note: If the answer is minus then ignore minus or reverse this formula.

Angle= 30H - (11/2)*M.

Where H is hour and M is minute.

So, 30*8- (11/2)*30 = 75 ans.

Note: If the answer is minus then ignore minus or reverse this formula.

Dibyaranjan sahoo said:
4 years ago

30 * 8 - 11/2 * 30,

240-165.

= 75.

240-165.

= 75.

Spartan said:
4 years ago

Here we have to find angle b/w 8.30.

The speed of minute hand= 6.

The speed of hour hand = 0.5.

The distance b/w each no is =30 i.e, 360%12 = 30;.

Sol : Hour hand: 8*30 = 240.

And 30*0.5 = 15.

Minute Hand

30*6 = 180.

255 - 180 = 75.

The speed of minute hand= 6.

The speed of hour hand = 0.5.

The distance b/w each no is =30 i.e, 360%12 = 30;.

Sol : Hour hand: 8*30 = 240.

And 30*0.5 = 15.

Minute Hand

30*6 = 180.

255 - 180 = 75.

Anomiee said:
4 years ago

@Asinha.

8.30 hrs = 8hrs+30mins.

= ( 8+(30/60) )mins.

= (8+1/2)mins= 17/2 minutes.

8.30 hrs = 8hrs+30mins.

= ( 8+(30/60) )mins.

= (8+1/2)mins= 17/2 minutes.

ASinha said:
4 years ago

How to calculate angle in 8:35?

Could anyone help me out?

Could anyone help me out?

Ace said:
5 years ago

It is very easy new method.

In 1 minute your hand covers 1/2° while minute hand 6°.

Multiply 30 (1/2) for degree covered by your hand =15°.

And 10 min (6°) for degree by minute hand=60°.

Just add them 60+15=75°.

Any doubts.

In 1 minute your hand covers 1/2° while minute hand 6°.

Multiply 30 (1/2) for degree covered by your hand =15°.

And 10 min (6°) for degree by minute hand=60°.

Just add them 60+15=75°.

Any doubts.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers