### Discussion :: Calendar - General Questions (Q.No.2)

Eeshan said: (Jul 6, 2010) | |

I AM UNABLE TO GET THE SOLUTION OF THIS TYPE OF QUESTION. PLEASE HELP ME.. AND what do they mean by odd days. please explain in a more better way if you can. |

Thahseen said: (Jul 10, 2010) | |

What is meant by odd days? |

Ram said: (Jul 16, 2010) | |

How can I calculate that 5 yrs/ then whats meaning of odd days? |

Manohar said: (Jul 27, 2010) | |

In i year how many weeks are there. How is this odd day comes? |

Sindhu said: (Aug 2, 2010) | |

What are these odd days. I am unable to understand this problems? so if possible could you explain in a simple way. |

Bhaskar said: (Aug 27, 2010) | |

How can u say 1600 years as 0 odd days? |

Priya said: (Sep 9, 2010) | |

What does odd days mean? |

Anilkumar said: (Sep 19, 2010) | |

@Priya suppose take the month of January, in this month you have 31 days right where 7 days in a week and 31/7 (3 will be quotient) 3 is nothing but odd days. |

Yog said: (Sep 22, 2010) | |

In 1 year there are 365days which year is non leap year. 365/7(to calculate number of weeks) =52 is quotient and 1 is reminder(this is odd day) This means for a non leap year there are 52 weeks and 1day. |

Ajay said: (Oct 4, 2010) | |

Why odd days for 1600 and 400 are zero? Thank you in advance. |

Nitesh Nandwana said: (Oct 10, 2010) | |

@Ajay. If you divide 1600 and 400 by 4 then reminder is nothing that's why odd days are zero. If reminder is 1 then odd day=1 and if reminder is 2 then odd days=2 is it ok ?. |

Jatin said: (Oct 22, 2010) | |

Why we have choose 1600 and 400 years separetely? |

Amiya,pradeep said: (Oct 28, 2010) | |

What the meaning of odd day? |

K.ramaraju said: (Nov 9, 2010) | |

Why odd days for 1600 and 400 are zero? |

Ellappan.v said: (Dec 1, 2010) | |

Why odd days for 1600 and 400 are zero |

Sachin said: (Dec 5, 2010) | |

Why we write 1600 and 400 odd days here? |

Arun Anoop M said: (Dec 7, 2010) | |

What was the day of the week on 28th May, 2006? Leave 1600,400 it's odd day is zero ---- 5=(5/4)leap yr+[5-1]ordinary day =1 leap year+4 ordinary day =1*2+4 =6 odd day --------- Jan Feb Mar Apr May 31 28 31 30 28 ->total->148days->21weeks+1odd day ->1 odd day Total=0+0+6+1 =7 odd day Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat 0 1 2 3 4 5 6 7 Day is Sunday. By Arun Anoop M,MTech IT,Kalasalingam University,TamilNadu. |

Geetha said: (Dec 7, 2010) | |

Can you explain it briefly. |

Ansari said: (Dec 19, 2010) | |

@arun i cant get it pls explain it brief... |

Snehal said: (Dec 31, 2010) | |

What is this odd day? Can you explain it to me? |

Hemlatasharma said: (Jan 4, 2011) | |

What is the odd day please explain briefly. |

M.Vamshi said: (Jan 13, 2011) | |

Is there any easiest method to calculate day plz i cant understood the odd day or even day |

Senthil said: (Feb 2, 2011) | |

The number of days more than the complete weeks are called ODD DAYS.... In 400,1600,2000 odd days are zero... **************************************************************** Day of the week on 28th may 2006, In 2006, Jan 31days+Feb 28days+Mar 31days+Apr 30days+May 28days[bcz 28th may]= 148days [totally] To find odd day, 148/7=21quotient 1remainder so 21complete weeks and 1 odd day in 2006 **************************************************************** For 5years [2001-2005], To find leap year, 5/4=1 [never take the decimal points] 1leap year So 2odd days in that year[366/7=52weeks+2odd days] And rest of the 4years have 4odd days[365/7=52weeks+1odd day] so for 5years, 2+4=6odd days **************************************************************** Total number of odd days, 0+0+1+6=7 So, 7/7=1complete week There is zero odd day in it. 0-Sunday 1-Monday 2-Tuesday 3-Wednesday 4-Thursday 5-Friday 6-Saturday So 28th may 2006 is Sunday....:) |

Divya said: (Apr 5, 2011) | |

Well explained Senthil |

Chandru said: (Apr 9, 2011) | |

Superb senthil. Chanceless. |

Deena said: (May 17, 2011) | |

Hi there is a formula for this type of problem. Plz memorize this jan=1 feb=4 mar=4 apr=0 may=2 jun=5 jul=0 aug=3 sep=6 oct=1 nov=4 dec=6 days: s=1 m=2 t=3 w=4 th=5 f=6 sat=7 or 0 formula=day+month no.+(x-1900)+(x-1900)/4 x= the year we have to calculate Eg: 28-may-2006 for=28+2+(2006-1900)+(2006-1900)/4 =28+2+16+16/4 =28+2+16+4 note: =50 (here we should not take the no behind decimal i.e 17/4=4.25) 50/7=1(reminder) sun =1 |

Priya said: (May 18, 2011) | |

@senthil Why should we consider 2001-2005? they have specified only 2006. |

Dev said: (May 30, 2011) | |

@Deena How come 2006-1900=16 can you tell me ? |

John said: (May 31, 2011) | |

Its wrong the 2006-1900 is 106. |

Praveena said: (Jun 4, 2011) | |

How it possible 2006-1900=16 do you explain. |

G.M.L.GENATUS said: (Jun 27, 2011) | |

Every 400 years we consider as 0. So 1200,1600,2000,2400 years take it as 0 value. |

Kanakam said: (Jun 28, 2011) | |

How it possible 2006-1900=16 ........? |

Ankita said: (Jul 20, 2011) | |

Why there is 1900 in above mentioned explanation? |

Ankita said: (Jul 20, 2011) | |

Why we have taken 1600 and 400 years only ? why not other year? |

Prajakta said: (Aug 9, 2011) | |

Nice Solution Deena... |

Revathi said: (Aug 27, 2011) | |

Pavithra your example is wrong. 2006-1900=106 its not 16. |

Yasar said: (Sep 13, 2011) | |

Please explain how the odd days of 400 and 1600 are 0 and the odd days of 300 is 15. |

Priya said: (Sep 19, 2011) | |

Yes revathi I'm agree with you. Pavithra your example is wrong. 2006-1900=106 its not 16. If ok can you explain. |

Divya said: (Sep 20, 2011) | |

When we divide the number of days of a year with 7 it gives the number complete weeks in that year,and the reminder of this gives the number of days which are remaining in the year.these days are called as odd days (i.e.an incomplete week). One year = number of complete weeks+number of odd days. |

Venkat said: (Oct 16, 2011) | |

I am not getting this odd days. Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day. Can you please explaine me? |

Naveen said: (Oct 18, 2011) | |

Hello friends, I think I have a better sollution. (I haven't read earlier sollutions, so if it is already here, then sorry and credit to the earlier post) Remember this code for months 622503514624 (Jan, Feb, March,....Dec, for common years) 512503514624 (for leap years, jan code will be 5 and Feb code will be 1, that is the only difference in this code, It should be easy as we remember lots of mobile nos) Then you'll have to remember years code. for example 2011 year code will be 6 11+(leap years in 1st 11 years = 2) so, 11+2 = 13/7, remains 6,the year code (for 2012, year code will be 1 (12+3= 15/7, remains 1) Days code will be 0 for Sunday, 1 for Monday..like that! For calculating day the formula is Year code + month code + date for example 18th October 2011 year code (6)+month code (6) + date (18)= 6+6+18 = 30/7..remains 2 means Tuesday Do remember please, you'll be adding extra 0 for centuries divisible by 400 (say 2000), 5 for next century (2100), 3 for another next (2200) and 1 for just after that century (2300), and then 0 agian for 2400! PS: I'm sorry but I'm not very good in explaining things. But this formula is doing wonders for me! Any help in this case..please contact me naveen.dhanerwal(at)gmail.com Have a nice day! |

Janvi said: (Oct 31, 2011) | |

2011 year code will be 6. How can you explain this ? |

Chinna said: (Nov 2, 2011) | |

Please explain me clearly. I am totally confused. |

Jugal said: (Nov 4, 2011) | |

I am totally confused in calander question. Then please expain in a easy lang if any one can. |

Satish Mohan said: (Nov 6, 2011) | |

Hi Naveen thank you for your information. Your method is good I like this method. Please tell me how to know this method and give me some ideas. |

Meenu said: (Dec 25, 2011) | |

Hi All, Deena s solution is correct. Its 106 not 16... But try to substitute 106 instead of 16.. We are getting the same answer. I tried with some other questions also,its working.. Good Solution Deena.... Thanks :-) |

Ajay said: (Jan 5, 2012) | |

Deena's solution is correct just take 106 instead of 16 106/4 you will get quotient 26 and remainder 2 leave the remainder and take 26 you will get the right answer. |

Arpit said: (Jan 31, 2012) | |

@NAVEEN. Thanks. ! |

Vijay Singh said: (Feb 29, 2012) | |

Dont know how 1600 and 400 have been accounted. Number of leap yrs in 2000 yrs= 2000/4-15=485 yrs (4 is included because leap year comes generally once in 4 yrs. 15 is subtracted because some of yrs namely 100,200,300,500,600 700,900,1000,1100,1300,1400,1500,1700,1800,1900 are not leap yrs in 2000 yrs) Number of odd days in leap yrs= Remainder of 485*2/7 = 4 days Number of non leap yrs in 2000 yrs= 2000-485 = 1515 yrs Number of odd days in non leap yrs= Remainder of 1515/7 = 3 Days Therefore number of odd days in 2000 yrs= Remainder of(4+3)/7= 0 And for next five yrs from 2001 to 2005 and onwards it is been described in solution. |

Subin said: (Mar 2, 2012) | |

Why chosen 2001-2005 please explain as soon as possible ? |

Dipika said: (Mar 19, 2012) | |

@Deena How you take 2006-1900=16? Its 106. |

Rekha said: (Mar 31, 2012) | |

Can you please explain brief? |

Sindhu said: (Apr 16, 2012) | |

How we can take jan-1, feb-4... |

Gani said: (May 15, 2012) | |

@Deena I got the solution for this type of problem Thanks for the useful formula. |

Jyothi said: (May 16, 2012) | |

@Deena. How you got 2006-1900= 16 please explain. |

Shawisk said: (Jun 17, 2012) | |

@Deena. What we write instead for 1900 if the date is 13 may 1666 For = 28+2+(2006-1900)+(2006-1900)/4. |

Chirag said: (Jul 13, 2012) | |

Rule 1: Find the remind from complete years by dividing 28 i.e(2005/28 gives 17) So consider 17 years as left.. it has 4 leap year as general procedure code for that is 0 Rule 2: Same for month and date calculation : (31+28+31+30+28)/7 it gives remainder 1 So code is 1 Total code is 1+0=1 Now, MAGIC rule: add 6 in total cade i.e (1+6=7) So code is 7 means 0 means Sunday ! ! It can apply for any type of question... |

Ravindra Reedy said: (Aug 2, 2012) | |

Suppose we have 23days at this time find odd days? Ans: No of days is divisible by 7 then we get odd days. 23/7=2. 2 odd days. |

Rakhi said: (Aug 9, 2012) | |

It can be calculated in easier way: 2006 -> January - 31 = 31/7 = 3 odd days. Feb- 28=28/7 = 0 odd days. March - 31 =31/7 = 3 odd days. April 30 = 30/7=2 odd days. May up to 27 dayth : 27 / 7 =6 odd days. Total: 3+0+3+2+6= 14 -> 14 /7 = 0 odd days. 0 i.e. Sunday. Hence: answer = Sunday. |

Rakhi said: (Aug 20, 2012) | |

I can't understand this step plz explain it?? 5=(5/4)leap yr+[5-1]ordinary day =1 leap year+4 ordinary day |

Rabin said: (Aug 25, 2012) | |

Why there is 1900 in above mentioned explanation? |

Madhu said: (Sep 6, 2012) | |

How can we say 0 is sunday 1 is monday, 2 tues day, . How can we know the jan 1st 2006 week day? |

Lalitha said: (Sep 17, 2012) | |

How can we say the odd day is 0 for 1600 and 400 years...i am getting 1 odd day for total 2000 years....hear is my calculation if wrong pls corret it.. 2000/4=500 so 500 leap years..no of odd days for 500 years is (500*2)1000 and 1500 ordinary years having 1500 odd days total=1500+1000=2500 no of odd days in these 2500 days: 2500/7 = 1 odd day is it correct procedure? |

Asa said: (Oct 4, 2012) | |

Solution: JFM AMJ JAS OND 1. Choose appropriate month code: 602 503 514 624 2. Leap years since 1/1/2000 (including the year 2000): 3. Add the month code from step 1, the number of leap years, the day of the month, and the amt of years since 2000. Divide this by 7 and take the remainder. 4. Sun = 1, Mon= 2, T = 3...Fri=6, Sat=0,7 Example: January 1,2050 1. month code 6 2. 50yrs/4=12r2. 12+1 (since Feb 2000 had a leap day) = 13 3. 6 + 13 + 1 + 50 = 70. 70/7=10r0 4. remainder of 0 -> January 1, 2050 will be a Saturday *If the year you are calculating is a leap year and the date is BEFORE February 29, do add the 1* Example of this: February 18, 2008 1. month code 2 2. 2 (Feb 2000 & 2004 BUT NOT 2008 yet) 3. 2 + 2 + 18 + 8 = 30. 30/7=4r2 4. remainder 2 -> Monday |

Chanakya said: (Oct 11, 2012) | |

Deena your wrong by the way gave some idea to do calender sum like this thank you. Naveen your procedure is absolutely prefect and thanks boss. |

Abuzar Siddiqui said: (Nov 30, 2012) | |

The fast and easy solution according to me is like this: Days code:- S=1,M=2,T=3,W=4,TH=5,F=6,S=7/0 Month code JFM AMJ JAS OND 144 025 036 146 CENTURY CODE 100/ 200/ 300/ 400 500 /600/700/ 800 -------------------- 4 / 2 / 0 / 6 Ex. 15/8/1947 = day ? Sol: date+month code+ century code + leap year days + normal year days= odd days/7 15+3 + 0 +11*2 + 36 = 76/7, odd days = 6 by matching odd days, it is FRIDAY |

Shashank said: (Dec 7, 2012) | |

Guyz we always calculate from 31st DEC 200.. to 31 st DEC 200.. So here, 31 st DEC 2000 to 31st DEC 2005 we gonna calculate Now year 2001, odd days => 1 2002 => 1 2003 => 1 2004 => 2 2005 => 1 6 odd days and rest of the calculation you can see above. |

Anjali said: (Feb 24, 2013) | |

Too many different month codes used to do the calculation in the above answer figures ! |

Adishrey said: (Feb 25, 2013) | |

Odd days= (that particular year) /7, the remainder that you get is the no.of odd days in it. |

Mrugesh said: (Apr 1, 2013) | |

Important Points: An ordinary year has 365 days = 52 weeks and 1 odd day. A leap year has 366 days = 52 weeks and 2 odd days. Century = 76 Ordinary years + 24 Leap years. Century contain 5 odd days. 200 years contain 3 odd days. 300 years contain 1 odd day. 400 years contain 0 odd days. Last day of a century cannot be Tuesday, Thursday or Saturday. First day of a century must be Monday, Tuesday, Thursday or Saturday. Explanation: 100 years = 76 ordinary years + 24 leap years = 76 odd days + 24 x 2 odd days = 124 odd days = 17 weeks + 5 days 100 years contain 5 odd days. No. of odd days in first century = 5 Last day of first century is Friday. No. of odd days in two centuries = 3 Wednesday is the last day. No. of odd days in three centuries = 1 Monday is the last day. No. of odd days in four centuries = 0 Sunday is the last day. Since the order is continually kept in successive cycles, the last day of a century cannot be Tuesday, Thursday or Saturday. So, the last day of a century should be Sunday, Monday, Wednesday or Friday. Therefore, the first day of a century must be Monday, Tuesday, Thursday or Saturday. Working Rules: Working rule to find the day of the week on a particular date when reference day is given: Step 1: Find the net number of odd days for the period between the reference date and the given date (exclude the reference day but count the given date for counting the number of net odd days). Step 2: The day of the week on the particular date is equal to the number of net odd days ahead of the reference day (if the reference day was before this date) but behind the reference day (if this date was behind the reference day). Working rule to find the day of the week on a particular date when no reference day is given Step 1: Count the net number of odd days on the given date Step 2: Write: For 0 odd days " Sunday For 1 odd day " Monday For 2 odd days " Tuesday . . . . . . . . . . . . For 6 odd days " Saturday Examples: 1. If 11th January 1997 was a Sunday then what day of the week was on 10th January 2000? Sol: Total number of days between 11th January 1997 and 10th January 2000 = (365 " 11) in 1997 + 365 in 1998 + 365 in 1999 + 10 days in 2000 = (50 weeks + 4 odd days) + (52 weeks + 1 odd day) + (52 weeks + 1 odd day) + (1 week + 3 odd days) Total number of odd days = 4 + 1 + 1 + 3 = 9 days = 1 week + 2 days Hence, 10th January, 2000 would be 2 days ahead of Sunday i.e. it was on Tuesday. 2. What day of the week was on 10th June 2008? Sol: 10th June 2008 = 2007 years + First 5 months up to May 2008 + 10 days of June 2000 years have 0 odd days. Remaining 7 years has 1 leap year and 6 ordinary years2 + 6 = 8 odd days So, 2007 years have 8 odd days. No. of odd days from 1st January 2008 to 31st May 2008 = 3+1+3+2+3 = 12 10 days of June has 3 odd days. Total number of odd days = 8+12+3 = 23 23 odd days = 3 weeks + 2 odd days. Hence, 10th June, 2008 was Tuesday. |

Lateef Ansari said: (Apr 18, 2013) | |

I solved this problem this way. step 1 : 28 may 2006: take date and year's last two digit number. 28+06 = 34. step 2: year is divided by 4 so 06/4=1(leave the remainder). step 3: Codes. Jan : 0 Feb : 3 Mar : 3 aprl: 6 May : 1 Jun : 2 July; 6 aug : 2 Sep : 5 oct : 0 Nov : 3 Dec : 5 Now add step 1,step 2,step 3 ie,. 34+1+1=36. divide it by seven 7, so remainder is 0. Then, 0 = sunday. 1 = monday. 2 = tuesday. 3 = wednesday. 4 = thursday. 5 = friday. 6 = saturday. |

Aman said: (May 22, 2013) | |

Odd days means when you divide by 7 to get the no of weeks the remainder left is known to be odd days. |

Arun Anoop M said: (May 27, 2013) | |

I will give you one example: -------------------------- First of all you have to learn imp things...ie; Step 1: Odd days in 100 years is 5 Odd days in 200 years is 3 Odd days in 300 years is 1 Odd days in 400 years is 0 --------------------------- Ok. Step 2: 1 for Mon , 2 for Tue ..... 7 for sunday. Step 3: Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec 31 28 31 30 31 30 31 31 30 31 30 31 Step 4: Example is Find a day ? From "28 May 2006" 2005 years + (01-01-2006 to 28-05-06) CONVERT 2005 as 2005 is same as 1600+400+5 Odd days in 1600 years is 0 Odd days in 400 years is 0 Calculate 5years? 5years = (5/4)leap year + (5- (5/4)) ordinary day = 1 leap year + 4 ordinary days = (1*2) ordinary days + 4 ordinary days = 6 odd days. Next Step: Jan+Feb+Mar+Apr+May=31+28+31+30+28=148 odd days. Convert 148 as (weeks+days)format. How? 148/7 = (21 weeks)+(1 odd day) = 1 odd day. Final Step: 1600+400+5+months+day = 0+0+6+1 = 7. So DAY is SUNDAY. |

Kaustubh said: (Jun 16, 2013) | |

How did 1600 and 400 come please explain me? |

Tamil said: (Jun 18, 2013) | |

Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day. I don't get this step could anyone help me? |

Komal said: (Jun 30, 2013) | |

Can someone please explain 'mathematically' the solution for this problem and not by codes. Thanks in advance. |

I Am Zero said: (Jul 26, 2013) | |

What was the day of the week on 28th May, 2006? Here is d ? right. Okay, Need to calculate 28th May, 2006 rite, (Please refer important formulas first okay :)) Now 1600 years have 0 odd days because 1600/4= No reminder(we can divide 4 completely in 1600). Now 400 years have 0 odd days because 400/4= No reminder(we can divide 4 completely in 400). You confused here right.. okay see 1600+400=2000 so we came till 2000th year we need to calculate for 6 more years to reach 2006. Question is 2006 may right, so calculate till 2005 so 5 more years can calculate now okay then will calculate remaining days in 2006 okay. So, 2001= its ordinary year so have 54 weeks and 1 odd day as per formula right 2002= its ordinary year so have 54 weeks and 1 odd day as per formula right. 2003= its ordinary year so have 54 weeks and 1 odd day as per formula right. 2004= 54 weeks and 2 odd day. 2005= its ordinary year so have 54 weeks and 1 odd day as per formula right. 1+1+1+2+1=6. So total=6 odd days. Now one more year which is 2006, here till 28th may needed so, jan feb mar apr may 31 28 31 30 28th may ok. 31+28+31+30+28= 148 total days. So calculate how many weeks and odd days in 148. For this 148/7= 28 and reminder (1). So 21 week and (1) odd day. Add this(1) with (6) odd days that we calculate before of So total 7 odd days now finish see. 1 2 3 4 5 6 7or(0) Mo Tu We Th Fr Sat Sun Total 7 odd days so 7th value OK... for example we got 5 odd days means answer will be Fri OK. Here Sunday Enjoy :). |

Dechen said: (Jul 28, 2013) | |

Kindly can anyone of you share me why is odd day 1600 and 400 is taking in this problem please. I would be very grateful for your response :). |

I M Zero said: (Jul 28, 2013) | |

@Dechen. Simply we need to come till 2006 so, Means 1600+400 = 2000. Then remaining 2001, 2002, ....2006. |

I M Zero said: (Jul 30, 2013) | |

@Dechen. Hi. 28th may 2006. So we need to calculate form. 1 jan 0001st year to 28th may 2006th year. First 1600th yr dont have odd days rite means 1600/4 = 0 odd day. 400/4 = 0 odd day. So we reach 1st jan 2000th year ok. Now 2001, 2002,.... 2006 28th may. |

Bitupi said: (Aug 17, 2013) | |

I can't understand this problem. Please explain in simple. What is the odd no? |

Naveen Kumar said: (Sep 4, 2013) | |

Please explain one example with simple method? |

VIJAY YETHIRAJAM said: (Sep 6, 2013) | |

Simple solution here is the trick. Just need to follow this step, guys this type of questions is very easy. But you. Need to be perfect while solving. First of all. Month code. Jan - 1. Feb - 4. Mar - 4. Apr - 0. May - 2. June - 5. July - 0. August - 3. September - 6. October - 1. November - 4. December - 6. Day code: Sun - 1. Mon - 2. Tues - 4. Wed - 5. Thur - 7. Fri - 8. Sat - no decimal. Now lets solve one example. Example :- My DOB is 15th august 1989. Step 1 - Take the last two digit of your birth year. Here in my case it is ' 89 '. Step 2 - Now multiply the last two digit of birth year by "5". 89 x 5 = 445. Step 3 - Now divide the result by "4". 445/4 = 111.25. Step 4 - in this step remove the part of the result after decimal (RHS). 111.25 - remove 25. Now we are having 111. Step 5 - Now add the month code given above to this. Month code for august is '3'. So after adding. 3 + 111 = 114. Step 6 - Now add the date of your birth. To this. 114 + 15 (15th august) = 129. Step 7 - Don't worry this is the last step. ;-) ;-) ha ha. Now finally divide this by '7'. 129/7 = 18.428. Now we have got the final answer 18.428. Now very important thing to remember. You have to look. Upon the next digit after the decimal (right hand side). In 18.428 the digit after the decimal is '4'. Now go to the day code given above and see there '4' is for Tuesday. So answer is Tuesday. 15th august 1989 was a Tuesday. Hope you all have understood this trick. Note :- 1) I f in the " step 7 " you get no decimal than it is definitely " Saturday ". (see the day code column I have Already mentioned there " Saturday - no decimal "). 2) what to do if the date given is from leap year. Do the all step as it is, just. Consider the earlier day. Ex:- If at the last step you get " Friday " then Thursday will be your answer. That's it. Just practice this steps you'll be perfect. Hope you all like this. |

Naveen Kumar said: (Sep 6, 2013) | |

If in the last step I get "6" which day I consider, because you don't give no week day for "6". |

Suresh said: (Sep 20, 2013) | |

Please explain why you consider 1600 is zero odd days? |

Sanjeet said: (Oct 15, 2013) | |

@Vijay singh your answer is right and if you observe it carefully you will understand how 400 is having zero Odd days. |

Kamal said: (Nov 14, 2013) | |

2004 have also 0 why did you not use by 2004? |

Laila said: (Nov 15, 2013) | |

Keep year has 366 days so comparing to non keep year it has an extra day generally a non keep year has an odd day (non keep year has 365 days 364+1==365 so the last day is odd day) so keep year has 2 odd days. |

Thiru said: (Jan 17, 2014) | |

6/4 = 1.3. take 1, Now, 1+28+6+1. 36. 36/7. 1. Which is sunday. |

Charan said: (Jan 30, 2014) | |

What is mean by odd days I can't understand can you please explain it in brief? |

Tina said: (Mar 20, 2014) | |

Hello @Thiru thanks for your explanation but could you please make it a bit clear so that we can understand better because from where you got the second calculation i.e 1+28+6+1 ? |

Shanmukha said: (May 5, 2014) | |

How to calculate odd days in a year? |

Ajay Reddy said: (May 21, 2014) | |

1st jan 2000 is which day of the week? Zero odd days so it should be sunday but in real calendar it is saturday ? |

Gopi said: (May 27, 2014) | |

How can we find leap year? |

Vishnupriya said: (May 28, 2014) | |

How to find number of leap years and ordinary years within a given number of years? For example, in 100 years, 24 leap and 76 ordinary years. How to find this? |

Vishnupriya said: (May 30, 2014) | |

@Gopi. A leap year is always divisible by 4(if it is not a century). Eg: 2004, 1676. And every fourth century is a leap year. Eg: 400, 800, 1200. But 1800 is not a leap year. |

Harish said: (Jun 26, 2014) | |

Which year is exactly divided by 4 called as leap year? |

Sruti said: (Aug 6, 2014) | |

What does this statement 0+0+6+1 means? |

Justin said: (Aug 10, 2014) | |

@Harish: 2000, 2004, 2008 etc are leap year...2000/4 completely divisible... These are having 366 days = 2 odd day.. Why because 366/7 = 52.1211 so 52 week = 364 days + 2(odd) extra days. In-case of non leap year 365 days = 1 odd day. |

Sasank said: (Aug 12, 2014) | |

What does this statement 0+0+6+1 means? |

Shiva Kumar said: (Sep 6, 2014) | |

Why are you taking nearest leaf year as 2000, 2004 is also leap year right? Why don't you take 2004 as nearest leap year? Explain please. |

Varun said: (Sep 15, 2014) | |

Is it @Rakhi's method is applicable for 17th june 1998 |

Ragi Akhil said: (Sep 19, 2014) | |

We have to calculate odd days till 2006 may 28. So it will be time taking process. So for simplifying the calculation process first we will find out the odd days till the year 2000. Odd days in 2000 years is 0. And after that we have to find out the odd days from 2001 to 2006 may 28. |

Jannet said: (Oct 3, 2014) | |

Year Odd days. 1600 0 1700 5 1900 3 2000 5 2005 6 2006 3 Total 22 = Sunday Explanation: 1700-1600=100 in 100 yrs 5 odd days. 1900-1700=200 in 200 yrs 3 odd days. 2000-1900=100 in 100 yrs 5 odd days. Leap year calculation 2000-2005. (1+1+1+2+1) 2000 non leap yr so add one 2004 leap yr so I have added 2. 2006 odd day calculation. Jan 3 odd day(31/7= 28 rem 3,so take that three). Feb 1 odd day(since leap year)(if non leap yr put 0). March 3 odd day. Apr 2 odd day. May 0(since leap yr). Tot 10(10/7=1 rem 3). So 3 odd days in 2006. |

Kasinath @Hyd said: (Oct 7, 2014) | |

From 2006, 2000 is a Factor 0f 400 hence it is a leap year and has 0 odd days. Remaining 6 years has 5 ordinary and 1 leap year i.e.,(4th year). => 5*1 + 1*2 + 28(from MAY) = 35 days. 35/7 = 5 weeks + 0 odd days. 0th odd day = Sunday. |

Harshitha said: (Feb 2, 2015) | |

I had a little confusion in calender problems. In order to find what was the day of the week on 16th July, 1776? Ans: Here chosen no. of odd days in 1600 years = 0. No. of odd days in 100 years = 5 ? While in the problems like what was the day of the week on 15th August, 1947? Odd days in 1600 years = 0. Odd days in 300 years = 1. How come? Please explain. |

Harshitha said: (Feb 2, 2015) | |

How come 75 years = 18 leap years+57 ordinary years. 46 years = 11 leap years+35 ordinary years? Can any one explain me in simple manner? Please. |

Bhawesh Agrawal said: (Feb 5, 2015) | |

Leap year comes once in every 4 year. So in 75 years there will be 75/4 i.e. 18 leap years and the rest 75-18 = 57 ordinary years. |

Aniket said: (Feb 10, 2015) | |

100 years have 5 odd days, 100 years have 3 odd days, 100 years have 1 odd days, 100 years have 0 odd days, 1 normal year have 1 odd day, 1 leap year have 2 odd days, On date 1 January 0001 there was a Monday, One more thing the year containing 00 as a last 2 digits and is not divisible by 400 then it is nota leap year, even though it is divisible by 4. --------------------------------------------------------------------------------------. I think these points mite help you solving calendar problems. |

Nitin Saxena said: (Mar 30, 2015) | |

Hello friends, I am Nitin. For these type of questions I have easy solution. But you have to learn two things. 1. Year code. 2. Month code. Year code: 1600-1699 = 6. 1700-1799 = 4. 1800-1899 = 2. 1900-1999 = 0. 2000-2099 = 6. Month code 0 3 3 6 1 4 6 2 5 0 3 5. J F M A M J J A S O N D. Let's take same question. 28/05/2006. Step 1: Add 1st two digit of date with last two digit of year. 28+06=34. Step 2: Divide last two digit of year with 4. 06/4 = 1 (we will take quotient not remainder) then, Step 3: Add Step 1 + Step 2. 34+1+year code + month code. 34+1+6+1 = 42. Step 4: Divide Step 3 by 7. = 42/7 = 0 (as remainder) so, 0 means Sunday. |

Shree said: (May 2, 2015) | |

Can doomsday method be applied here? |

Madhav Goutham said: (Jun 14, 2015) | |

Hello Budz. This is not my technique but I am just explaining the technique, which they explained here. It is only for those who do not understand the technique. Caution: This can only be used for years above 1900. So let me start. If you have to find the day 31st October 1984. 1600 and 300 will give you 1900. Just remember 1600 has 0 odd day and 300 has 1 odd day. Take the year before 1984 which is 1983. Then calculate 1983-1900=83; Divide 83 by 4 then you will get quotient as 20, so there will be 20 leap. Years and 83-20=63 ordinary years will be there. So in leap years there will be 2 odd days and in ordinary years there will be 1 odd day. So calculate 20*2+63*1 = 103; Divide 103 by 7 you will get 5 odd days. Then calculate total no of days from January to October 31. 305 days will be there. Then divide 305 by 7 you will get 4 as result. Then add 4+5+1+0=10; Then again divide 10 by 7 will get result as 3; 0-Sunday. 1-Monday. 2-Tuesday. 3-Wednesday. So answer will be Wednesday. If you have any doubt regarding this you may please post here I will check out regularly. |

Suganthy said: (Jun 16, 2015) | |

Can we say that 1972 year has no odd days? |

Meena said: (Jun 25, 2015) | |

400 years is called one century so its value is 0. Next 2000 year also is value 0. 2005 have one leap year and 4 ordinary year. 1 leap year have 2 odd days 4+2=6. 2006. Jan-31. Feb-28. March-31. April-30. May-28 (days only giving). 31+28+31+30+28 = 148. 148/7 days it have 21 weeks 1 odd day. 0 century (2000)+6 odd day (2005)+1 odd day (2006) = 7. Week day is 7. Then 7/7=0. So this answer is sunday. |

Prasanna Kartik said: (Jul 4, 2015) | |

Hi Guys, We can solve this by simple formula method and it is called dooms algorithm. Dooms day = Anchor day+(year/12)+Reminder(year/12)/12+(Reminder(year/12)/12)/4. For 1900 to 1999 - Anchor will be Wednesday. 2000 to 2099 - Anchor will be Tuesday. Out come of this doom day will be last day of February, 4th April (4/4), 6 June (6/6), 8th Aug (8/8), 10th Oct (12/12) and 12th Dec (12/12). By seeing this this formula would be bit confusing but once you have applied this method it will be very handy. Now the question is 28th May, 2006. Dooms day = Tuesday+06/12+Remainder(06/12)+Remainder(06/12)/4. = Tuesday+6+12+3 = Tuesday+21 = Tuesday (There is no ODD days because Rem 21/7 is Zero). Now from the above method pick a date closest to date which you have to find our problem states May month, so I picked 4th April (4/4). Now we knew that 4th April is Tuesday (from dooms day algorithm). We have to find 28th May which is Tuesday+26. (Remaining days of April)+28(May) = Tuesday+54 = Tuesday+5(ODD days) = Sunday. |

Dinesh said: (Jul 12, 2015) | |

Can we apply dooms algorithm for all such problems? |

Sonam Yangki said: (Jul 30, 2015) | |

Why do we take 1600 and 400? What is the relation of these two years particularly with the May? |

Sumanth Geras said: (Jul 30, 2015) | |

Jan=1. Feb=4. Mar=4. Apr=0. May=2. Jun=5. Jul=0. Aug=3. Sep=6. Oct=1. Nov=4. Dec=6. Days: S=1. M=2. T=3. W=4. Th=5. F=6. Sat=7 or 0. Day = Given date+Month no.+(x-1900)+(x-1900)/4. X = The year we have to calculate. ********************************************************************** Important notice for all who follow this formula. First you should check whether the given year is a leap year or not. If it is not a leap year our formula is perfect holds for every thing. But if it is a leap year you should subtract 1 from the obtained answer otherwise you don't get correct answer. |

Bhargavi said: (Aug 6, 2015) | |

Here is the reason for why 1600 and 400 are 0. Counting of Odd Days: 1 ordinary year = 365 days = (52 weeks + 1 day. ). 1 ordinary year has 1 odd day. 1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days). 1 leap year has 2 odd days. 100 years = 76 ordinary years + 24 leap years. = (76 x 1 + 24 x 2) odd days = 124 odd days. = (17 weeks + days) 5 odd days. Number of odd days in 100 years = 5. Number of odd days in 200 years = (5 x 2) 3 odd days. Number of odd days in 300 years = (5 x 3) 1 odd day. Number of odd days in 400 years = (5 x 4 + 1) 0 odd day. Similarly, each one of 800 years, 1200 years, 1600 years, 2000 years etc. Has 0 odd days. |

Mounika said: (Aug 16, 2015) | |

Why the no. of odd days of 400 and 1600 are zero? Why not 2 they are leap years right? |

Ram Dafale @PRMIT said: (Sep 19, 2015) | |

Use doomsday method to get faster result. |

Shubham said: (Sep 19, 2015) | |

By, doomsday method: = Tuesday+(06/12)+rem(06/12)+rem(06/12)/4. = Tuesday+0+0+0 means on 4th April Tuesday. From 4th April to 28th may = 55 days = remain 6 odd days. = Tuesday+6 = Sunday. |

Vivek said: (Dec 14, 2015) | |

Lets see that 2000 was a leap year so 1, 2, 3, 5 is non leap year and 2004 is leap year. So counting from 2001, to 5 there will be 6 odd day 1 for each non leap and 2 for 1 leap year next see in 2006 January has 31 day means 3 odd day (31/7), February has 0 (28/7), March has 3, April has 2, and for 28 in May 0 odd days. So means total 8 days in 2006 means 1 week 1 day hence we total left of 1 odd day. From 2001 to 5 we have 6 odd and 1 in 2006 total 7. So 1 week again so starting day Sunday is answer. |

MANOJ said: (Feb 27, 2016) | |

What's that thing that once a year twice a week for four months and a day is 6 times? |

Bharathi said: (Feb 27, 2016) | |

Please help me guys. First how to find odd & even no in the month & year. Then say how to solve this kind of problems? |

Pratik said: (Mar 2, 2016) | |

How can be taken as a feb as 28 day or 29 days please explain me? |

Moumita said: (Mar 18, 2016) | |

Why we taken 0 as Sunday please help me any one? |

Sajan said: (Apr 21, 2016) | |

Hi, @Moumita. It is in the series of: 0 => Sunday. 1 => Monday. 2 => Tuesday. 3 => Wednesday. 4 => Thursday. 5 => Friday. 6 => Saturday. So, we taken 0 as Sunday. |

Ahmef said: (Apr 24, 2016) | |

Hi @Deena. Your explanation is the best method to solve the calendar problem. |

Kannaiah said: (May 4, 2016) | |

MONTH CODE. J F M A M J J A S O N D 1 4 4 0 2 5 0 3 6 1 4 6 YEAR CODE = 2006 - 6. Sun = 1. Mon = 2. T = 3. W = 4. Thurs = 5.Fri = 6.Sat = 7 or 0. 28/5/2006. D + M + Y + Leap year + Cc. 28 + 2 + 6 + 1 + 6 = 43. 43/7 = Q = 6, Re = 1. SUNDAY = 1. |

Dalsukh said: (May 11, 2016) | |

In simple calculation. 28/7 = 4. The answer is four then remainder is 0. So it was Sunday. |

Kumar D said: (May 17, 2016) | |

@Kannaiah. Please explain how did you make the month code? MONTH CODE. J F M A M J J A S O N D 1 4 4 0 2 5 0 3 6 1 4 6 Why Jan is 1 and Feb is 4 and March is 4? Please explain the method of assuming the value. |

Praveen said: (May 30, 2016) | |

Guys simply follow Deena's method. It is very simple and applicable for all kind of problems in calendars. |

Vignesh said: (Jul 2, 2016) | |

How to understand the solution of this kind of calendar problem? |

Shefali said: (Jul 3, 2016) | |

No. Of odd day in 1600 is 0. No. Of odd days in 400 is 0. This is hypothetical for this kind of questions remember this. For 2000 and after use 400, for 1900 and for example 1998 or 1976 etc use 300, for 1800 and after ex 1889, 1887 or any year starting with 18 use 200 instead of 400. |

Shubham Singh said: (Jul 6, 2016) | |

Dividing any number by 7 that gives you as a reminder which is know odd no. |

Ajay said: (Jul 14, 2016) | |

@Deena. I can get yours with much ease. |

Kevin said: (Jul 21, 2016) | |

Applying doomsday method is the best thing in this type of problems. Doomsday for a year= (year/12) + Remainder (year/12) + rem (year/12/4) : (year is last two digits). Last day of Feb = 4 april (4/4); 6 june (6/6); 8 aug (8/8); 10 oct (10/10). ANCHOR = WEDNESDAY for 1900 - 1999. ANCHOR = TUESDAY for 2000 - 2999. |

Ebrishman said: (Jul 24, 2016) | |

How/why 100 years has 76 ordinary years and 24 leap years? |

Babai said: (Aug 14, 2016) | |

Doomsday method is easy to understand. |

Babai said: (Aug 14, 2016) | |

How does month codes make? Please tell me, @Kannaiah. |

Vidya Sagar said: (Aug 20, 2016) | |

Every last digit is known as odd no ie 29990 here "0" is know as odd. |

Kasiraja said: (Aug 31, 2016) | |

The January month has 31days in 4weeks, per week 7days. 31/7 then the remaining is 3. Therefore 3 is considered as odd days. 4weeks * 7days = 28. The remaining 3 is odd days. |

Sathiyaraj said: (Sep 5, 2016) | |

Assume, 01-01-01 be a Monday, So, 2006/4 = 501 leap years + 2 days, 501/7 = 71 weeks + 4 days, So, 31-12-2005 ends with Saturday (4 + 2 days = 6), Hence, 01-01-2006 starts on Sunday, Jan 31+ Feb 28 + Mar 31+ Apr 30 + May 28 = 148 days, 148/7 = 21 weeks + 1 days, 2005 ends on Saturday + 1 = Sunday, So 28 May 2006 was Sunday. |

Salifu Adam W said: (Sep 6, 2016) | |

Why 1600 is grouping first? |

PRIYA said: (Sep 27, 2016) | |

If we put 1990 instead of 1900 it will be right. |

Jagath said: (Oct 4, 2016) | |

MONTH CODE. J F M A M J J A S O N D 1 4 4 0 2 5 0 3 6 1 4 6 YEAR CODE = 2006 - 6. Sun = 1, Mon = 2, T = 3, W = 4, Thurs = 5, Fri = 6, Sat = 7 or 0. 28/5/2006. D + M + Y + Leap year + Cc. 28 + 2 + 6 + 1 + 6 = 43. 43/7 = Q = 6, Re = 1. |

Hem said: (Oct 7, 2016) | |

I want to know how many independents like Mondays in this century same as the days? Could you please tell me and as the same of Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday? |

Bikramdevgan said: (Nov 16, 2016) | |

Please memorise. 0 Jan 3 Feb 3 March 6 April 1 May 4 June 6 July 2 Aug 5 Sept 0 Oct 3 Nov 5 Dec & 6 1600-1699 4 1700-1799 2 1800-1899 0 1900-2000 6 2000-2009 15 Aug 1947. 15 + 2 (month key) + 0(year key) + 47 + 11(47/4 "11" quotient) = 78. 78/7 remainder 1. 0 Sunday 1 Monday 2 Tuesday 3 Wednesday 4 Thursday 5 Friday 6 Saturday Please tell me, If I am wrong. |

Kaybee said: (Nov 30, 2016) | |

CAN YOU PLEASE HELP ME? If I was born in 1984, no leap year and first day was Tuesday them how many Tuesdays are there in that year? |

Hrithik said: (Dec 31, 2016) | |

I'm not understanding the relation between 1600yrs & 400yrs. Why not we can take 1200yrs & 800yrs instead of 1600yrs & 400yrs? |

Rajat Sharma said: (Jan 24, 2017) | |

Because in 100 years there are (96/4) =24 leap years and other72 years are ordinary days and as. 100 years (76 ordinary years + 24 leap years). = (76 x 1 + 24 x 2) odd days, = 124 odd days. = (17 weeks + 5 days) , = 5 odd days. Hence the number of odd days in 100 years = 5. Number of odd days in 200 years = (5 x 2) = 10 -> 3 odd days. Number of odd days in 300 years = (5 x 3) = 15 -> 1 odd days. Number of odd days in 400 years = (5 x 4 + 1) = 21 -> 0 odd days. Similarly, the number of odd days in all 4th centuries (400, 800, 1200 etc. ) = 0. That is why we take 1600 & 400 instead of 1200, 800 etc. Numbers. |

Kishor said: (Feb 7, 2017) | |

Well explained @Meena. |

Hrithik said: (Feb 11, 2017) | |

Thanks for the explanation @Rajat. |

Kumar said: (Apr 19, 2017) | |

Hi, friends here I'm giving the simple trick to slice these type of questions: First Remind these codes they are : Monthly Codes Jan = 0 , Feb = 3 , March = 3 April= 6 , May = 1, June = 4 July = 6 , Aug = 2 , Sept = 5 Octo= 0 , Nov = 3, Dec = 5 Century codes : Please observe carefully and Apply the century code for the question 1600 = 6 1500 = 0 1700 = 4. 1400 = 4 1800 = 2 1300 = 2 1900 = 0 1200 = 6 Again it repeats 2000 = 6 2100 = 4 2200 = 2 2300 = 0 Weekly codes : Sun - 0 M-. 1 T- 2 W. 3 Th 4 F-. 5 Sa. 6 Question : 28- may -2016? Here to get the answer apply a format First, 28 is the date. May code - 1. Century code - 6. Last 2 digits - 06. And add to 2 last digits by 4.. that means 06 by 4 take the quotient that is 06/4 = quotient= 1 add to the above format Format: 28+1+6+6+1 = 42 And lastly, divide by 7 42/7 = 6. Here take remainder when we are divide by 7 remainder will be 0. Then 0 is Called Sunday. |

Neenu said: (May 4, 2017) | |

Hi, I am not understanding the steps. Can anybody help me? please. |

Nirmit said: (Jul 19, 2017) | |

In every 400 years, there are 303 non-leap years and 97 leap years. ( 400/4 - 3 = 97 ) How? Every fourth year is a leap year, but century years (i.e, ending with 00) are considered leap years only if they are divisible by 400. So every 100th,200th and 300th years are non- leap years and the 400th year is a leap year. The Number of odd days in every year= 365%7=1. The Number of odd days in every leap year= 366%7=2. The Number of odd days in every 400 years= 303*1 + 97*2 = 497. But since 497 is a multiple of 7 (i.e, 497%7=0) , odd days is same as 0. Now, the year 2000 has five such 400 years. So number of odd days in 2000 years= 5 * number of odd days in 400 = 5*0 = 0. Then follow explanation for the next six years as given in solution. Hope this helps! |

S.kowsalya said: (Jul 21, 2017) | |

What was the day in 22 march, 1989? Can anyone solve this? |

Suresh said: (Jul 24, 2017) | |

Can I do this way? 28+2+1+1=32. 32÷7=remains is 4. So the answer is, Because in 2000-2100. Week of days., 2000,jan1 is sat. So, Fri. Sat. Sun. Mon Tue Wed Thrus 1. 2. 3. 4. 5. 6. 0 Ans is Monday. |

Priya said: (Jul 25, 2017) | |

Simple as it is, Calculate the odd days from 2000 to 2006. 2004 is a leap year has 2 odd days. (00+01+02+03+04+05+06) years = 1+1+1+1+2+1 odd days respectively since 2006 has it february. = 7 % (mod) 7 = 0. Which is sunday. |

Heeth said: (Jul 28, 2017) | |

Thank you so much @Deena. |

Rahu said: (Aug 20, 2017) | |

Can we take 2000 instead of 1600 and 400? |

Md Ajmal Pasha said: (Aug 22, 2017) | |

Thanks so much @Deena. |

Moni said: (Sep 5, 2017) | |

In the formula type (2006-1990) is 106 only, answer comes when we substitute 106. |

Prasanth said: (Oct 31, 2017) | |

Please explain clearly bro I don't understand this problem. |

Rajesh said: (Nov 2, 2017) | |

Odd days in 1600 years = 0. Odd days in 400 years = 0. Why is it? |

Dipanjan said: (Dec 23, 2017) | |

Anyone tell me, What is the formula (0+0+6+1)? I can't understand. |

G Ramu said: (Dec 25, 2017) | |

" if you remember this points you can solve the answer in 20 seconds only " Month Codes: (J F M A M J J A S O N D) (0 3 3 6 1 4 6 2 5 0 3 5) Year codes: 1600-1699 =>6 1700-1799 =>4 1800-1899 =>2 1900-1999 =>0 (repetition) -------------------------------------------------- 2000-2099 =>6 2100-2199 =>4 2200-2299 =>2 2300-2399 =>0 Week day=date+year(last two digits)+leap years+month code+year code. What was the day of the week on 28th May, 2006? 28+06+01+1+6=46, week day=46/7=0, 0 means Sunday. |

Jyoti said: (Mar 10, 2018) | |

@Deena. Kindly help me to solve and find the day for 1 April 2001 using your tricks. |

PRASHANT said: (Mar 15, 2018) | |

@Jyoti: Remember 1 Jan 2018 As a Monday. Now if a year increase or decrease, i.e- 1jan 2019 will Tuesday and 1jan 2017 was Sunday... *Remember to increase or decrease 2days in leap year. Now for 1 April 2001:- As 1 Jan 2018 was Monday. 2018-2001 =17 yr in which 2004,2008,2012,2016 were comes as a leap yr. So totally we have to decrease my 21 ,i.e 21/7 completely divisible. So 1 Jan 2001 is also Monday. As 1 jan 2001 as a Monday (30days in jan + 28 days in feb + 31days in march + 1Day in April)= 90, 90/7=6 as a remainder so, 1April 2001 is Sunday ..( Mon +6days). |

Effortless said: (Mar 31, 2018) | |

If It is like that, Can anybody tell me what was the day on 1 Jan 1601 ? When I calculate; The 1600 year will have 0 odd days ( as it says 400 years has 0 odd days ) 1 Jan i.e 1 odd day. Total odd days till 1 Jan 1601 =1 odd day. I.e. Monday ( As formula says 0 - Sunday, 1 - Monday ). But the Actual day on 1 Jan 1601 was Thursday. So, please explain me to get the solution. |

Vishnu said: (May 25, 2018) | |

What was the day of the week on 28th August 2016? Please explain by this method. |

Shashank said: (Jul 5, 2018) | |

100 years = 76 ordinary years + 24 leap years (is it not 25 leap years). |

Sugu said: (Jul 30, 2018) | |

@Deena. Thank you a lot. |

Tony said: (Aug 11, 2018) | |

Why not we take no of odd days in 2000 is 0? Anyone explain me. |

Jhon said: (Aug 16, 2018) | |

Why not adding 800 to 1600 and calculate it up to 2004? |

Bikram said: (Feb 20, 2019) | |

Is 2000 Leap year or ordinary year? |

Bikram said: (Feb 20, 2019) | |

The Correct answer is Monday. |

Pushpa said: (Mar 26, 2019) | |

Thanks for the answer. |

Pushpa said: (Mar 26, 2019) | |

Thanks @Bikramdevgan. |

Ishwar Choudhary said: (Apr 14, 2019) | |

I think there should be (2000+6) year+jan Feb, Mar, April and 28 May. It gives 1 odd day and answer is Monday. |

Rahul said: (Apr 15, 2019) | |

How the total odd days is found? please explain. |

Anomie said: (May 17, 2019) | |

@Anilkumar. Odd days are the remainder, not the quotient. |

Priya said: (Jun 10, 2019) | |

@Deena. I think it is 1990 instead of 1900. |

M.Ashok Kumar said: (Jul 6, 2019) | |

Odd day means (it is the day after counting weeks. In a normal year, we consists of 52 weeks and 1 odd day and in leap year we consists 52 weeks and 2 odd days). |

Thiru said: (Jul 31, 2019) | |

(28+06+1+6+(06/4) )/7 = 43/7 = 1. |

Raghavendra Naik said: (Aug 6, 2019) | |

Since to know what is the day of 28th may. 2000year+5year+may 28. 100 year = 5odd days, 2000 year = 5 * 20 = 100days + 5 days(400,800,1200,1600,2000), 105days = 15 week 0 odd days, 5 years =1+1+1+2+1=6 odd days, may 28 =1 odd day. 1+6=7 days=1 week 0 odd days. So it's Sunday. |

Susmita said: (Aug 28, 2019) | |

Since to know what is the day of 28 th may. 2000 years+ 5year+ may 28. 100 year = 5odd days. 2000 year= 5 * 20 = 100days + 5 days(400,800,1200,1600,2000). 105days = 15weeks 0 odd days, May 28 = 1 odd days. 1+6 = 7 days = 1week 0 odd days. |

Rushali said: (Sep 14, 2019) | |

Why we are using 0+0+6+1 in it? Explain it briefly. |

Hillihang said: (Sep 23, 2019) | |

You can do this in easier way; 2000 Jan 1st is always Sunday so; 2000 Jan 1st Sunday -2006 May 28 ------------------------------- 6+1(leap year i.e. 2004) =7 Jan(31-1)=30 feb=28 march=31 April=30 May=28(as in the question we are asked to find the day of 28th May) Now add all = 7+30+28+31+30+28 =154. Now divide this number by 7 to find the odd day 154÷7 =22 as the remainder is zero so the day remains the same Sunday. If the remainder was to suppose 2 then count two times after the Sunday because 2000 1st Jan is always Sunday which would have been Tuesday. And for the 12 months for easy odd number counting. Jan=31÷7=3 Feb=28÷7=0 March=31÷7=3 April=30÷7=2 May=31÷7=3 June=30÷7=2 July=31÷7=3 Aug=31÷7=3 Sept=30÷7=2 Oct=31÷7=3 Nov=30÷7=2 Dec=31÷7=3. You can remember it as a formula (June Say No 2 April) these four have 2 odd numbers while others have 3 except February(i.e. 0). Note:that Say is for September (Se) and No for November (No). |

Shweta said: (Oct 1, 2019) | |

Thank you @Senthil. Very nice explanation. Now I understood properly. |

CREDENZA said: (Oct 15, 2019) | |

Sorry if anyone has answered already I did not go through the solution. Here goes the solution, DAYS:- 0-S, 1-M, 2-T, 3-W, 4-TH, 5-F, 6-SAT MONTH:- [J F M][A M Ju][JuL A S][O N D] [0 3 3] [6 1 4][ 6 2 5][0 3 5] // [ ] Just for simplicity YEARS;- 1600 to 1699 consider code as 6 1700 to 1799 consider code as 4 1800 to 1899 consider code as 2 1900 to 1999 consider code as 0 2000 to 2099 consider code as 6 FOLLOW THE FOLLOWING STEPS:- 1) Take last two digits of given year: _ _ 2) Divide the above taken number by 4 and consider the quotient: _ _ 3) Take the date: _ _ 4) Take the month: _ _ 5) Choose the code of the year as specified above: _ 6) Add everything and divide by 7 and consider the remainder the result will be from 0 to 7(any one number). Match with the day that will be the result. |

Ayaan Chaudhary said: (Oct 19, 2019) | |

I am unable to understand. This same question is in fitjee entrance exam. |

Dabir said: (Dec 23, 2019) | |

28 means 28/7... It means 0. May code is 1. Year 6. Leap year 1. Century code is. 6. Therefore 0+1+6+1+6= 14/7. The remainder is 0. 0 is the code of Sunday. |

Raj Sharma said: (Feb 7, 2020) | |

Learn that every 400 years odd days will be zero. |

Akshay Chavda said: (May 20, 2020) | |

Day --> +28 month code --> +2 year--> + 6 yr/4 --> +1 ----- 37/7 = 2 odd days - 1 =1 . It is Sunday. |

Sanjana said: (Jul 11, 2020) | |

Why are 400 and 1600 yrs taken, why not other years? Please anyone explain me. |

Narendra said: (Aug 2, 2020) | |

How to take 400, 1600? Please anyone explain me. |

Divya said: (Aug 4, 2020) | |

I can't get this question. Please explain easily. |

Mohanravi Pinaprolu said: (Aug 9, 2020) | |

How to find out the odd days? Please explain. |

Mehul Jain said: (Aug 21, 2020) | |

For all those who have confusion in this: We calculate the years from 0 till 2005 so we split 2000 into 400 and 1600 and its odd day is 0, now left from 2000 to 2005 (5 yrs) = 4 ordinary years and 1 leap year = 4*1 + 2*1 = 6 the remainings. I hope you all get it. |

Poonam Kowtikwar said: (May 9, 2021) | |

HERE AS IT IS GIVEN 28 MAY 2006. 28+ 1(CODE OF MAY) +06(LAST TWO DIGITS OF 2006)+06/4=(1), SO 28+1+6+1 =36 then divide it by 7 for odd days, 36/7 = 1 is reminder. So according to days 0 - SUNDAY 1 - MONDAY 2 - TUESDAY 3 - WEDNESDAY 4 - THURSDAY 5 - FRIDAY 6 - SATURDAY 7 - SUNDAY. Here 1 is answer, So MONDAY (But) as 2006 is a leap year - 1 DAY SO (MONDAY - 1 = SUNDAY). That's it. Thanks. |

Mohit Kumar said: (Jun 10, 2021) | |

According to me, the simplest way of solution is; Months - 1440, 2305, 6146 Here, 1 = January, 4 = February, 4 = March, 0= April, May = 2, June = 3, July = 0, August = 5, September = 6, October = 1, November = 4, December = 6. Learn this table along with the nos of their respective months. Now come to days, For Days Remember: 1 - Sunday. 2- Monday. 3- Tuesday. 4- Wednesday. 5 - Thursday. 6- Friday . 0 or no remainder = Saturday. Now come to century part Remember the small table and understand the concept as to how we can calculate the no that needs to be assigned to a Century. The No for 2000 Century must be 6, If we go before we need to again Start the chains or simply started from 6 till you reach 6 no. For Calculating no, after 2000 century like 2100, 2200 just Substract by 2 until you reach 0 Let's see the below example, to go back century just set the 0,2,4, 6 in increasing order and to go after 2000 century just reduce the no by 2. In below example 2000 is our base. 1600 - 6 1700 - 4 1800- 2 1900 - 0 2000 - 6 2001 - 4 2002 - 2 2003 - 0 And so on Now come to the question, it Will hardly take 5 to 10 seconds to solve this qsn now, Just learn the above 3 tables The question is 28 May 2006 Here write in the following manner 28 - Date. 2 - Month(See no assigned in table), 06 - Year(write last 2 digits of year), 6 - Century(2000), 1 - (Divide last 2 digits by 4). Add on these nos - 43. Now Divide 43 by 7 and the remainder would be = 1. Now see the day's table, where 1 = Sunday. Hence the answer is Sunday. |

Rutuja said: (Jun 18, 2021) | |

As per the video that I saw on you tube regarding calendar. From freshers world channel. As per the concept/tricks. 1). Take last 2 digits of year 2). Divide this last 2 digits by 4 and consider the quotient. 3). Take the date of the question for which day is to be calculated 4). Month code of may is 1 [ Similarly as per trick code for various months is : J-0,F-3,M-3,A-6,M-1,J-2,J-6,A-1,S-5,O-0,N-3,D-5] 5). Now take year code as 2006 falls between the year 2000-2099 it's code is 6. [Similarly for various years range code is: 1600-1699 : 6 1700-1799 : 4 1800-1899 : 2 1900-1999 : 0 2000-2099 : 6] Now add sum of all these values and divide by 7. As we have to calculate day. Consider the reminder. ie, 06 + 0 + 28 + 1 + 6 means add 06 + 00 + 28 + 01 + 06 = 41. 41/7 = 6 (reminder). Days code is : S-0,M-1,T-2,W-3,T-4,F-5,S-6 The answer is 6 th day of the week is Saturday. On 28 th May 2006 it was Saturday. Not Sunday. |

Ambika said: (Jul 9, 2022) | |

Day codes: 0 Sunday. 1 Monday. 2 Tuesday. 3 Wednesday. 4 Thursday. 5 Friday. 6 Saturday. Month codes: 0 3 3 6 1 4 6 2 5 0 3 5 J F M A M J J A S O N D. Day codes: 0 1 2 3 4 5 6 S M T W T F S 28 may 2006. Add 28+06 = 34. 6÷4 =1 with two remainder. 34 + 1 = 35, 35/7=0 remainder. 0 = Sunday. |

#### Post your comments here:

Name *:

Email : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.