### Discussion :: Calendar - General Questions (Q.No.6)

Aarthi said: (Jul 23, 2010) | |

Is this correct? Even though Feb is not included, 2004 is a leap year. So the answer should be Saturday. |

Sundar said: (Sep 16, 2010) | |

The given answer is Correct. The given data is 'If 6th March, 2005 is Monday' - here we have to consider it as Monday (but actually 6th March, 2005 is Sunday). As per the calculation 6th March, 2004 is one before to 6th March 2005. Therefore, one day before to 'Monday' is 'Sunday'. Note: Please do not check the with the original calendar to find the day of 6th March, 2004. Because the given data is an assumption. Request: Please think twice before post your doubts here. Hope you are all understand it well. Have a nice day! |

Deepa said: (Feb 1, 2011) | |

6th March, 2004 is Sunday. So,1 day before to 6th March is 2005. |

Anupama said: (Jul 8, 2011) | |

In this 6 mar 2004 - 6 mar 2005 the answer is (-1). So the answer is one day before i.e. Monday before is 'Sunday'. |

Jagadish said: (Aug 16, 2011) | |

If you want check calender. your logic was correct for normal years but 2004 is leap year so (-2) need to be done. other best way of solving is 2004 = 2000+3years+march 6 = (0 odd days)+(3 odd days)+(jan(3odd days)+feb(1odd day as it is leapyear)+(march 6=60dddays)) =3+3+1+6 =13(7+6) =6 odd days(6 means sat) |

Balaji said: (Dec 14, 2011) | |

I can't understood jegadish can you explian how you put 3 odd days and 6 odd days like that. |

Sawan Kumar said: (Feb 19, 2012) | |

Its correct that one extra odd day of 2004 (leap year) will not be included means we will take 365 days but from 6th march 2004 to 6th march 2005 is 1 year one day (366 days) (ex. 1st january to 31st december = 1 year but 1st jan to 1st jan = 1 year 1 day). |

Derek Sequeira said: (Feb 22, 2012) | |

Answer of 6/3/2004 as sunday is wrong becoz 1/2/2004 was sunday and 2004 was a leap year so leap yr has 29 days so 29/2/2004 was a sunday so 1/3/2004 will be a monday so 6/3/2004 will be saturday and 6/3/2005 will be sunday becoz31/1/2005 will be monday and1/2/2005 will be tuesday since 2005 is not a leap yr so 1/3/2005will be tuesday so 6/3/2005 will be a Sunday. |

Mousumi said: (Jun 16, 2012) | |

6th march 2005 is Monday. 6th march 2004=? 6th march has common so we can leave this. But we have to calculate 2005. From 2005 we have to collect 5 and divided by 4. Because after 4 year we get leap year. So 5/4=1. So, we can get 5-1=4. For 2004 we have to calculate same for this. 4/4=1. 4-1=3. After that we have to add 4+3=7. 7/7 because 7 days in a week=1. 1 means Sunday. |

Prasanna(P) said: (Aug 23, 2012) | |

Really its very simple...if u think in dis way... 6th march 2005 is monday. we need find what is the day in 2004 march 6th?? 2004 is leap year so no of odd days is 2.but we need to calculate after march not feb. so only one odd day. if 2004 march is xth day then 2005 march is monday. so x+1 day is monday...then xth day will we sunday... i hope u got d point... |

Gopi said: (Nov 10, 2012) | |

1st of all need to see year ie. , leap year or non leap year, if we want to find before year go back the no.of odd days day ie., 2005 non leap year only 1 odd day so our answer is "Sunday". |

Virendra Pratap said: (Apr 20, 2013) | |

If see the year 2004 is a leap year and it has 2 odd day but calculation is need from 6th March 2004 so February month is left. so odd days calculation from 6th March 2004 to 6th March 2005=(25+30+31+30+31+31+30+31+30+31+31+28+6)=365/7=1 odd days. So the day on 6th March 2005 is 1 day beyond the day on 6th March 2004. But, 6th March 2005 being Monday. 6th March 2004 was Sunday. |

Gaurav Gupta said: (Jun 16, 2013) | |

Please give general formula for such type of problems. |

Vibhu Singh said: (Jul 4, 2013) | |

Solve - 6th march 2004. March = 25/4 = 1 April = 30/4 = 2 May = 31/4 = 3 June = 30/4 = 2 July = 31/4 = 3 August = 31/4 = 3 September = 30/4 = 2 October = 31/4 = 3 November = 30/4 = 2 December = 31/4 = 3 6th March = 2005 January = 31/4 = 3 February = 28/4 = 0 6 day consider or march =1+2+3+2=8(8-7=1), 1+3+3=7(7-7=0), 0+2+3+2=7, (7-7=0), 0+3+3+2=8, (8-7=1) Now we add 6 days of march 2005. 6+1 = 7(7-7 = 0) 0 Means Sunday. |

Aniruddh Shrivastava said: (Jul 9, 2013) | |

See, because we have to count from 6th march to 6th march, (2004 is leap year just because of Feb so the extra one day is not included). So we have to count between 1 year means 365 days. So 365/7 = 52 as qt and 1 as remainder so basically we have to move back one day from the given day which is Sunday. |

Roji said: (Aug 4, 2013) | |

Hey guys in this problem this formula not working. day+mon code+(x-1990)+(x-1990)/4. Can anyone explain in this type method. |

Abinash Bhoi said: (Nov 1, 2013) | |

It is so easy. One year less from March 2004 to March 2005. It is not including Fab 2004. So it is one year mean 1 odd day. 6 March 2005 is Monday so 6 March 2004 will be Sunday. |

Bama Karmakar said: (May 30, 2014) | |

As cover a year i.e 365 days. 365/7 52 week and 1 day remaining. So we can say before 1 day from monday i.e Sunday. |

Maukuti said: (Jul 10, 2014) | |

The answer provided here is wrong. Correct answer is SATURDAY as 2004 is a leap year. It has 2 odd days. So each date will be forward by 2 weekdays. |

Anshu said: (Jul 20, 2014) | |

Why didn't we add odd days of 2005. 31+28+6/7=2 odd days. And there is 1 odd day of 2004. So there are 3 odd days. What to do ? |

Yash Prajapati said: (Aug 18, 2014) | |

Yes this answer is absolutely correct ! because if there is given questions like this, in which it is given difference of 365 days that is 1 year there is always a difference of 1 day but if there is a difference of 366 days that is a leap year it becomes a difference of 2 days. |

Sumit said: (Dec 3, 2014) | |

Anybody please tell me how to find leap year? |

Anees said: (Dec 9, 2014) | |

Any given year is divisible by the number 4 is a leap year, pretty simple. For e.g 2008/4 = 502 (NO REMAINDER). 2007/4 = 501.75 (REMAINDER). Just do observe it's too simple. |

Sumanth Geras said: (Jul 30, 2015) | |

Hi @Roji I can explain by your formula. Day+Month code+(x-1990)+(x-1990)/4. Step 1: First you should calculate the day for the first mentioned date. i.e 4 for 6th march 2005. [6+4+105+26=141/7 it should be Sunday since rem is 1]. But it was given Monday so it is shifted by one day. Step 2: If you calculate for 6th mar' 2004 you will get Saturday. So to get answer you should shift the obtained answer by one day. It works for all problems. |

Manish said: (Aug 10, 2015) | |

Answer is wrong. Its Saturday. Check in calendar. 2004 is leap year so odd days should be 2 not 1. |

Jitendra Pal said: (Sep 14, 2015) | |

Guys even you can find through vedic maths. I show you there are codes for solving calendar problems: Months: Jan (1) , feb (4) , mar (4) , apr (0) , may (2) , jun (5) , jul (0) , aug (3) , sep (6) , oct (1) , nov (4) , dec (6). Learn it through any trick. Weeks: Sun (1), mon (2), tues (3) fri (6), satur (0 or 7). Start: Check if condition: 6th march 2005. Step : 6 (date) + 4 (march code) + 05 (year) + 05 (date) /4 = 6+4+5+1 = 16/7 = 2 odd days means (monday) but year is 20th century so, -1 is apply that's means 2 - 1 = 1 odd day which means sunday. But option said monday that's means add +1 means 1+1 = 2 odd days (monday). Check then condition: 6th march 2004. Step : 6 (date) + 4 (march code) + 04 (year) + 04 (year) /4 = 6+4+4+1 = 15/7 = 1 odd days means (sunday) but year is 20th century so, -1 is apply that's means 1-1 = 0 odd (saturday) but 2004 is leap year means again -1 that's means 6 odd (friday) but from if condition we add +1 at last according to question. It means we will +1 here also then 6 + 1 = 7 or 0 odd day means saturday. All the best guys. |

Amit Pal said: (Sep 17, 2015) | |

First all find actual day on 6th march 2004 that is Saturday. Find day on 6th march 2005 that is Sunday in actual. But they shift it by 1 day as Monday. (So in your answer you should also shift it by one day). Than it becomes Sunday. |

Saintclem said: (Jan 14, 2016) | |

@Amit pal has given the best and most simple explanation anyone can give here. Always remember this. Keep it simple! |

Jyoo said: (Feb 13, 2016) | |

Please tell me using year code month code short cut way. |

Nitin said: (Feb 28, 2016) | |

Hey guys according to the calendar that day is a Saturday. |

Kannaiah said: (May 4, 2016) | |

Jan (1), Feb (4), Mar (4), Apr (0), May (2), Jun (5), Jul (0), Aug (3), Sep (6), Oct (1), Nov (4), Dec (6). Weeks: Sun (1), Mon (2), Tues (3), Wed (4), Thurs (5) Fri (6), Sat (0 or 7). Year c: 1800-2. 1900-0. 2000-6. 6+4+4+1+6 = 21. 7)21(3 = 0. My Answer = Saturday. Then how it's Sunday. Please explain me. |

Akshay Patil said: (May 18, 2016) | |

2005 - 2004 + 1 (leap year) = 2/7. = 2 remainder. So, back to two days and it's a Saturday. |

Mathlover said: (Jun 26, 2016) | |

Yes, its Sunday. The shortcut to remember is that after every leap year (only after Feb month) the day of the month increases by 1 then its previous year. Eg. 6 mar 2002 - Wed => Jan1 2002-Tue. 6 mar 2003 - Thurs => Jan1 2003- Wed. 6 mar 2004 - Fri => Jan1 2004- Thu (2004 IS A LEAP YEAR). 6 mar 2005 - Sat => Jan1 2005- Sat. |

Aadesh said: (Aug 4, 2016) | |

The correct answer is Saturday and I have verified it by calender. |

Sanju said: (Aug 18, 2016) | |

I did it using different method. The correct answer is "SATURDAY". |

Digvijay said: (Aug 24, 2016) | |

Yes, I also agree the solution is Saturday. |

Samyuktha said: (Aug 26, 2016) | |

I can't understand the problem please explain me once. |

Okello Henry said: (Aug 30, 2016) | |

Saturday is the correct answer for 6 March 2004. Sunday is correct on 6 March 2005. So they just added 1 to confuse from Saturday to Sunday and from Sunday to Monday respectively. |

Dinesh said: (Aug 30, 2016) | |

Friends, yes I agree, the answer is not Sunday it is Saturday. |

Anil said: (Sep 24, 2016) | |

Saturday is the correct answer. Because in the verified day in the original calendar. |

Himanshu Verma said: (Oct 15, 2016) | |

@Anil. But 6 march 2005 was not Monday in orig calendar but actually it was Sunday while 6 march 2005 was Sunday and 2004 it was sat so logically correct and the answer is Sunday. |

Amresh said: (Oct 31, 2016) | |

Dear friends, Can you Solve this Question? Find out the day of 5th March 2005? |

Simran said: (Jan 2, 2017) | |

No, I am sure that the answer is Saturday. |

Manisha Sen said: (Jan 13, 2017) | |

But the calendar says it's a Saturday. Then how it is correct? |

Hemant said: (Feb 7, 2017) | |

How I get the odd number? please give me an idea. |

Gaurav said: (Mar 19, 2017) | |

@All. This question is given in RS Agarwal and the answer given in a book is Saturday. But i think the correct answer is Sunday, beacuse we did not consider feb month of 2004(so odd day is 1). So, the correct answer is sunday. |

Ides said: (Mar 21, 2017) | |

Answer is correct because assumption is increase one day according to the calendar that's why answer is correct. According to calendar 6th march 2005 is Sunday but they assume Monday. Saturday is correct but increase one day because questions is assume Monday instead of sunday. |

Revathi said: (Mar 30, 2017) | |

I also agree the Correct answer is Saturday. |

Anil said: (Apr 12, 2017) | |

As per my calculation, Saturday is the correct answer. |

Chandra Sekhar said: (May 17, 2017) | |

I Think the Both the two logics are correct but Sunday is correct when we treat it is a normal year, otherwise, the second logic is correct because it has a leap year correction, so the answer is Saturday. |

Chandra Sekhar said: (May 18, 2017) | |

6-mar-2004. => (2000 + 4) + jan + feb + 6 days. 0 odd days + 2 odd days + 31 + 29 + 6. => total odd days = 68. => 68/7 =9 weeks + 5 0dd days. => given sum is 6th - mar - 2005 is monday, monday + 5 odd days = saturday. |

Kavita Soni said: (May 26, 2017) | |

2004 year last two digit is less than 100. Add 100 in last digit 104 gives than 104/4 gives 26. Then 104+26+3+6=139/7=rem (6) so the day will be Saturday. |

Dj Clement said: (May 26, 2017) | |

Even though feb 2004 was not included it should be 2 odd days because from previous calculations it is not considered yet the correct answer. |

Ashwin R said: (Jun 15, 2017) | |

I also think the answer is wrong. Because, No of odd days in 2000 years = 0. No of odd days in 3 years= 3. No of odd days till 6th March, 2004 = 3 (66/7; the remainder is 3). So, the total number of odd days= 6. So, I think the answer must be Saturday. |

Hari said: (Jul 1, 2017) | |

Can anyone please what is the day of the week on 30th june 2017? |

Dinesh said: (Jul 11, 2017) | |

Year 2004 was a leap year so we went 2 days before for that same date of the previous year so the answer was Saturday. |

Kanishk said: (Jul 12, 2017) | |

How can we simply ignore the fact that 2004 was a leap year? How would we know when to ignore it and when to consider it? |

Shivani said: (Aug 1, 2017) | |

Yes, Saturday is right. |

Pradeep said: (Aug 10, 2017) | |

Saturday is the correct answer. |

Ananta Kumar Deb said: (Aug 18, 2017) | |

I think the answer should be Saturday. |

Saikat (Sdn) said: (Aug 26, 2017) | |

Saturday is not correct as it is mentioned 6th March 2005 is Monday (and this is imaginary and not taken from any actual date from the calendar). So 6th March 2004 will be accordingly an imaginary date and can't be counted using controversial odd day count method. I think it will be helpful. Thank you. |

Avinash Kumar (Hajipur) said: (Nov 9, 2017) | |

Find 6 March 2004 what will the Day ? So, 2004 we consider last two digit then 04 also than add in 100 ; 100+04=104 i.e 26. Again we add 104+26(and given Month is March so a.c to this we can add 3) +03+(given date is 06); FInally add: 104+26+03+06 = 139. Again 139 is divided by 7; So 139/7 remainder is 06. Result is 0 is Sunday, 01 Mon, 02,Tues, 04 wed, 05 Thu; 06 sat; So final ans is 06 (Saturday). Thank You. |

Ravi Yadav said: (Dec 11, 2017) | |

It will be Saturday. |

Gipu said: (Dec 23, 2017) | |

Saturday is correct. |

Nidhi said: (Jan 19, 2018) | |

Sunday since they assumed 6th March 2005 as Monday and not Sunday so the day will be increased by 1 hence 1 + Saturday = Sunday. |

Ravi said: (Feb 28, 2018) | |

Step1: No.of odd days 2000=0. Step2: No.of odd days 400=0. Step3: No.of odd days (2001-2003)=3. Step4: No.of odd days (Jan=31+Feb=29+march=6)=66-(9 weeks+3 days)=3. Total No.of odd days=0+0+3+3=6. Monday=1. 6+1=7. Is 0 answer is Sunday. |

Deyo said: (May 3, 2018) | |

Why Feb is not included? |

Ganesh said: (Jul 16, 2018) | |

I think the answer should be Sunday. |

Anshul Gupta said: (Jul 30, 2018) | |

1600 years ---> 0 odd days. 400 years -----> 0 odd days. remaining 3 years ------> 3 ordinary years. = 3 x 1 = 3 odd days. Now 31(jan) + 29(feb leap year) + 6(march) = 66 days = 9 weeks and 3 odd days. So, the total odd days = 0 + 3 + 3 = 6 odd days = Saturday. So Why not I'm getting the given answer. Please clarify for me. |

Vamsi said: (Aug 11, 2018) | |

According to me, the actual answer is Saturday. |

Mou said: (Aug 21, 2018) | |

I guess it should be Saturday, as 2004 March is after Feb, so Feb gets automatically calculated while considering March, 2004 being the leap year, every day gets moved to another +1, thus 2005 March 6th should be a Saturday, (in total +2) logically, and based on calculation as well it gives Saturday. Am I right? |

Akshada said: (Oct 14, 2018) | |

The right Answer is Saturday. |

Amber said: (Oct 28, 2018) | |

I think the correct Answer is Saturday. |

Nandini Singha said: (Jan 27, 2019) | |

What is the correct answer Saturday or Sunday? Please explain it properly. |

Arjun said: (Mar 31, 2019) | |

No, 2004 is the leap year two odd days. So subtract 2 and Saturday is the correct the answer. |

Sasi said: (Jun 22, 2019) | |

We are considering the odd days for 2004 as 1 than Why we didn't consider the odd days for Jan, Feb, upto Mar 6th? |

Anand said: (Aug 10, 2019) | |

No, Sunday is correct answer because in question they give 6th march 2005 is Monday. So we start from Mon as 0, Tues as 1,.. Sun as 6. |

Basanta Joshi said: (Nov 21, 2019) | |

I am confused. Please post the correct answer doing by real rule. |

Mahi said: (Nov 22, 2019) | |

I think the correct answer is Saturday, because 2004 is divisible by 4. Then the next year may be leap year. Leap year has 2 odd days. Then subtract 2 days. Then answer is Saturday. |

Mahi said: (Nov 22, 2019) | |

No we can start sun as 0, Monday as 1...6 as Saturday. |

#### Post your comments here:

Name *:

Email : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.