# Verbal Reasoning - Data Sufficiency - Discussion

Discussion Forum : Data Sufficiency - Section 1 (Q.No. 2)
Directions to Solve

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

• (A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
• (B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
• (C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
• (D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
• (E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

2.

Question: What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?

Statements:

1. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
2. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.

I alone is sufficient while II alone is not sufficient
II alone is sufficient while I alone is not sufficient
Either I or II is sufficient
Neither I nor II is sufficient
Both I and II are sufficient
Explanation:

From I, we conclude that weight of each pole = (4x5) kg = 20 kg.

So, total weight of 10 poles = (20 x 10) kg = 200 kg.

From II, we conclude that:

Weight of each pole = (weight of 3 poles) - (weight of 2 poles) = 20 kg.

So, total weight of 10 pojes = (20 x 10) kg = 200 kg.

Discussion:
25 comments Page 1 of 3.

Chandhu said:   11 months ago
Thanks all for giving the explanation.

Charmi said:   2 years ago
Absolutely C is the correct answer. Because both statements are separate from each other.

So we consider only one statement to prove the question either 1 or 2.

Tanishq said:   3 years ago
The abswer should be E.
(2)

HEMALATHA said:   3 years ago
Option (A).

1/4 of each pole weight = 5 kg.
Then 1 pole weight = 5*4= 20 kg.
1 pole weight is = 20 kg.
Then 10 poles weight= 10 pole*20 kg.
That is = 200 kg.
(2)

Vinay said:   3 years ago
Here we are not combining both statements. Option C is right because by reading each statement individually we can conclude. Option E is only correct when we use two statements together to conclude.
(1)

Nice, thanks @Dattu.

Sheetal said:   3 years ago
The answer should be 1 and 2 are sufficient.

Someone, please explain to me in detail.

Parth said:   5 years ago
In statement I, what if the weight of the pole is not uniform throughout?

I mean: what if the total weight of the pole is not 4x5? There is a chance that the pole is tapered! Right?

Please correct me, If I am wrong.

Rohit Patil said:   5 years ago
The should be Both I and II are sufficient.

Ram krishna said:   5 years ago