# Aptitude - Average - Discussion

Discussion Forum : Average - General Questions (Q.No. 1)

1.

In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

Answer: Option

Explanation:

Required run rate = | 282 - (3.2 x 10) | = | 250 | = 6.25 | ||

40 | 40 |

Video Explanation: https://youtu.be/GhK9d8tcqvA

Discussion:

126 comments Page 2 of 13.
Ajay Kumar said:
4 years ago

The first 10 overs run rate is 3.2 which means score will be taken 32 runs per 10 overs.

Target is 282 then 282-32=250 remaining 40 overs runs.

Finally 250/40=6.25.

Target is 282 then 282-32=250 remaining 40 overs runs.

Finally 250/40=6.25.

(2)

Raja said:
5 years ago

First we have to calculate the last 40 overs run rate.

Total score =282 but already they are scored in first 10 overs score was(10 * 3.2=32),

For these, we are subtracting,

Total score -10 overs score then (282-32) = 250.

Then we have get the score of last 40 over the score was 250.

Total score scored by last 40 overs/ number of overs.

250/40 = 6.25.

Total score =282 but already they are scored in first 10 overs score was(10 * 3.2=32),

For these, we are subtracting,

Total score -10 overs score then (282-32) = 250.

Then we have get the score of last 40 over the score was 250.

Total score scored by last 40 overs/ number of overs.

250/40 = 6.25.

(2)

Red bull said:
6 years ago

Thanks @Pratik Mehta.

Leena said:
6 years ago

Nice explanation, thank you.

Brahmin Shrestha said:
6 years ago

Total over of match=10+40=50.

Total runs in 50 overs=282.

First 10 overs runs =3.2*10=32.

We have to calculate run rate of last 40 overs.

Now..run in 40 over= total run-10 over's run.

So, 282-32=250.

Run rate in 40 overs= run in 40 overs ÷overs.

=250÷40=6.25.

Hence, the required run rate in 40 is 6.25 answer.

Total runs in 50 overs=282.

First 10 overs runs =3.2*10=32.

We have to calculate run rate of last 40 overs.

Now..run in 40 over= total run-10 over's run.

So, 282-32=250.

Run rate in 40 overs= run in 40 overs ÷overs.

=250÷40=6.25.

Hence, the required run rate in 40 is 6.25 answer.

(1)

Ganesh said:
6 years ago

3.2*10=32.

282-32=250.

250÷40=6.25.

282-32=250.

250÷40=6.25.

Yeri Tazu said:
6 years ago

For 1st 10 over:

3.2=(y/10).

Let y be the run.

y= 32 runs in 10 over.

For next 40 over:

x=(y+282)/50.

This match is talking about 1 day match which is of 50 overs. Also, 10+40=50.

Put value of 'y'

x=(32+282)/50,

x=6.28~6.25(ans).

Hope you understand.

3.2=(y/10).

Let y be the run.

y= 32 runs in 10 over.

For next 40 over:

x=(y+282)/50.

This match is talking about 1 day match which is of 50 overs. Also, 10+40=50.

Put value of 'y'

x=(32+282)/50,

x=6.28~6.25(ans).

Hope you understand.

Shruti godi said:
6 years ago

First 10 overs ----> 3.2 runrate.

Remaining 40 overs ----> x runrate.

(10*3.2)+(40*x) = 282,

32+40x = 282,

X = 25/4,

X = 6.25.

Remaining 40 overs ----> x runrate.

(10*3.2)+(40*x) = 282,

32+40x = 282,

X = 25/4,

X = 6.25.

(1)

Nigus said:
6 years ago

@Biswaji.

it means ; 10x3.2+40x(x)=282.

so,

32+40x=282,

40x=282-32,

40x=250,

x=250/40,

x=6.25.

it means ; 10x3.2+40x(x)=282.

so,

32+40x=282,

40x=282-32,

40x=250,

x=250/40,

x=6.25.

BISWAJIT said:
6 years ago

Not understanding this, please explain.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers