# Aptitude - Average - Discussion

Discussion Forum : Average - General Questions (Q.No. 3)

3.

A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

Answer: Option

Explanation:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]

= Rs. (39000 - 34009)

= Rs. 4991.

Video Explanation: https://youtu.be/tP4hszReksU

Discussion:

59 comments Page 1 of 6.
Karim khan said:
10 months ago

Add all 5 consecutive nos (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = 34009.

Sales for six months = (6500 * 6) = 39000.

At six months Rs = (39000-34009) = Rs. 4991.

Sales for six months = (6500 * 6) = 39000.

At six months Rs = (39000-34009) = Rs. 4991.

(9)

Chophel said:
2 years ago

Add all the values for 5 consecutive months which is equal to Rs. 34009.

Required sale is for six months is(6 * 6500) = 39000.

39000 - 34009 = 4991.

Therefore it's Rs. 4991.

Required sale is for six months is(6 * 6500) = 39000.

39000 - 34009 = 4991.

Therefore it's Rs. 4991.

(6)

Sairam.SG said:
2 years ago

Hi friends...

Here is the shortcut method to find this problem.

Given average sale for 6 months is 6500.

But we don't know 6 months reading.

Let it be x.

Now, According to the formula.

(6435+6927+6855+7230+6562+x)/6 = 6500

34009 + x = 39000.

x = 4991.

Here is the shortcut method to find this problem.

Given average sale for 6 months is 6500.

But we don't know 6 months reading.

Let it be x.

Now, According to the formula.

(6435+6927+6855+7230+6562+x)/6 = 6500

34009 + x = 39000.

x = 4991.

(42)

Jaydeep said:
3 years ago

Assume that, 6th month is x.

6500 = (6435+6927+6855+7230+6562+x)/6.

So, x = 4991.

6500 = (6435+6927+6855+7230+6562+x)/6.

So, x = 4991.

(7)

Shivakumara Y said:
3 years ago

An easy way for this type of problem is;

Here, we have to find 6th month RS?

To find,

Solution:

(Add all 5 month Rs. + 6 th month RS.)/6= 6500,

i.e (34009+ 6th month Rs.)|6 =6500,

34009 + 6th month Rs. = 6500 * 6,

6th month Rs. = 39000 - 34009,

Ans 6th month RS. = 4991.

Here, we have to find 6th month RS?

To find,

Solution:

(Add all 5 month Rs. + 6 th month RS.)/6= 6500,

i.e (34009+ 6th month Rs.)|6 =6500,

34009 + 6th month Rs. = 6500 * 6,

6th month Rs. = 39000 - 34009,

Ans 6th month RS. = 4991.

(2)

Teja sai raj said:
3 years ago

Why should we multiply with 6?

They gave only 5 months.

Please help me to solve this.

They gave only 5 months.

Please help me to solve this.

(3)

Bhargav said:
3 years ago

I got 5991.

Anyone, please help me to get the correct answer.

Anyone, please help me to get the correct answer.

Balasubramaniyan said:
3 years ago

Difference between 6500 from each is 65,-427,-355,-730,-62.

Add the following:

= 65 - 427 - 355 - 730 - 62,

= -1509,

Subtract from 6500.

6500 - 1509 = 4991.

Add the following:

= 65 - 427 - 355 - 730 - 62,

= -1509,

Subtract from 6500.

6500 - 1509 = 4991.

(11)

Chitti said:
4 years ago

5 consecutive months sale is 6435+6927+6855+7230+6562=34009.

So Avg of 5 numbers is,

34009%5 = 6,801.8.

Then to get avg sale 6500 in the 6th month.

From the options.

a) 4991--->34009+4991 = 39000.

(39000%6 )= 6500.

So Avg of 5 numbers is,

34009%5 = 6,801.8.

Then to get avg sale 6500 in the 6th month.

From the options.

a) 4991--->34009+4991 = 39000.

(39000%6 )= 6500.

BHAGYESH hande said:
4 years ago

Tell Some tricks to solve problems.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers