# Aptitude - Average - Discussion

Discussion Forum : Average - General Questions (Q.No. 3)

3.

A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

Answer: Option

Explanation:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]

= Rs. (39000 - 34009)

= Rs. 4991.

Video Explanation: https://youtu.be/tP4hszReksU

Discussion:

59 comments Page 2 of 6.
Mrunali Ramteke said:
5 years ago

Let the sale of six month is x rs.

Total sale of 5 months is 6435+6927+6855+7230+6562=34009Ã·5.

But for the sixth month 34009+xÃ·6=6500 after solving the equation,

= 4991.

Total sale of 5 months is 6435+6927+6855+7230+6562=34009Ã·5.

But for the sixth month 34009+xÃ·6=6500 after solving the equation,

= 4991.

Shubham j said:
5 years ago

Thanks @Avinash.

BINIT JHA said:
6 years ago

Solution;

6435+6927+ 6855+ 7230 + 6562+x(let)/6=6500,

34009+x/6=6500,

34009+x=6500*6.

x=39000-34009=4991.

6435+6927+ 6855+ 7230 + 6562+x(let)/6=6500,

34009+x/6=6500,

34009+x=6500*6.

x=39000-34009=4991.

B.Geeth Yeswanth said:
6 years ago

Average=Sum of all observations/no.of observations.

6500=6435+6927+6855+7230+6562+x/6,

6500=34009+x/6,

X=6500*6 -34009,

X=39000-34009,

X=4991.

6500=6435+6927+6855+7230+6562+x/6,

6500=34009+x/6,

X=6500*6 -34009,

X=39000-34009,

X=4991.

Shree said:
6 years ago

Thank you for the detailed explanation. Very useful.

Sazid khan said:
6 years ago

This problem can also be done easily in this way:

Average = sum of observations/no.of observations.

Let the sale in a 6th month be x.

We have avg = 6500., no.of months = 6.

Then, according to the above formula,

6500 = 6435+6927+6855+7230+6562+x/6.

=>6500*6 = 34009+x.

=>x = 39000-34009.

=>x = 4991. Hence, we got the sale in 6th month as RS. 4991.

Average = sum of observations/no.of observations.

Let the sale in a 6th month be x.

We have avg = 6500., no.of months = 6.

Then, according to the above formula,

6500 = 6435+6927+6855+7230+6562+x/6.

=>6500*6 = 34009+x.

=>x = 39000-34009.

=>x = 4991. Hence, we got the sale in 6th month as RS. 4991.

Priya said:
7 years ago

Consider the sale of 6th month=x.

6435+6927+6855+7230+6562+x/6 = 6500

34009+x/6 =6500

34009+x = 39000.

x = 39000-34009.

x = 4891.

6435+6927+6855+7230+6562+x/6 = 6500

34009+x/6 =6500

34009+x = 39000.

x = 39000-34009.

x = 4891.

Hrushi said:
7 years ago

Consecutive months means what?

Dandabata said:
7 years ago

6435+65=6500

6927-427=6500

6855-355=6500

7230-730=6500

6562-62=6500

How this happen?

6927-427=6500

6855-355=6500

7230-730=6500

6562-62=6500

How this happen?

Sana said:
7 years ago

@Swathy.

x = 5(7+5 = 1+2 = 3).explain this step.

x = 5(7+5 = 1+2 = 3).explain this step.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers