### Discussion :: Average - General Questions (Q.No.3)

3. | A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500? |
|||||||

Answer: Option A Explanation: Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009. Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ] = Rs. (39000 - 34009) = Rs. 4991. Video Explanation: https://youtu.be/tP4hszReksU |

Sriram said: (Aug 5, 2010) | |

Please give a short cut for this. |

Nowshad said: (Sep 8, 2010) | |

Please give a simple solution for this. |

Avinash said: (Dec 8, 2010) | |

Easy method for this is Assume a nearest number in given number as average Suppose 6500 as average and then write down all as follows 6435+65=6500 6927-427=6500 6855-355=6500 7230-730=6500 6562-62=6500 the last number as y+x=6500 the effective should be zero if 6500 is correct average +65-427-355-730-62+x=0 x=799 to get effective zero we should have the number is -799 therefore the required number is as follows... 4991(6500-799). explanation is long but it is less time taken... |

Aparna said: (Jan 30, 2011) | |

Ya you are exact avinash. Even all t prblms should be solved by this method. By considering t nearby value. |

Abdus Samadh said: (Feb 4, 2011) | |

Mr. Avinash are you sure 6500-799=4991. |

Mariya said: (Feb 15, 2011) | |

Avg=(6435+6927+6855+7230+6565+x)/6=6500 =(34012+x)=6*6500 x=39000-34012=4988 from this can select nearest ans... |

Gautam Sharma said: (Feb 16, 2011) | |

At First, Multiply 6500x6=39000 (bcoz avg is asking in Q) Then, add all the 5 sale i.e 34009, Deduct 39000 from the total sale i.e.34009, it becomes 4991. |

Pankaj said: (Jun 7, 2011) | |

6435+6927+6855+7230+6562= 34009 6500*7 =39000 39000-34009 =4991 |

Bhavana said: (Jul 2, 2011) | |

Why do we multiply 6 with 6500. |

Naveen Kumar said: (Jul 11, 2011) | |

Hi friends... Here is the shortcut method to find this problem... given average sale for 6 months is 6500.. but we don't know 6 month reading...let it be x.. now,according to the formula... (6435+6927+6855+7230+6562+x) /6 = 6500 34009 + x = 39000 x = 4991. |

Raj said: (Aug 15, 2011) | |

Naveen your explain is easy to understand. |

Raj said: (Aug 15, 2011) | |

Why should we multiply 6500 with 6 explain me? |

Sanjana said: (Aug 19, 2011) | |

Naveen you are correct. |

Isha said: (Aug 20, 2011) | |

Thank you so much naveen its so easy. |

Muthulakshmi said: (Aug 27, 2011) | |

Naveen your answer is easily understandable. Thank you verymuch. |

Roopa said: (Sep 20, 2011) | |

Naveen thank you. |

Sushmita said: (Feb 5, 2012) | |

Thanks naveen. |

Sravya said: (Feb 7, 2012) | |

Naveen your answer is too good. |

Venkat said: (Mar 20, 2012) | |

@avinash i.e, since 6500 is d average we write down all as follows 6435+65=6500 6927-427=6500 6855-355=6500 7230-730=6500 6562-62=6500 add all the values (i.e 65,-427,-355,-730,-62) we get -1509 adding it with 6500 we get 4991 |

Pia said: (Apr 1, 2012) | |

HI FOLKS...ITS EASILY CN BE DONE AS: LET THE SALE OF 6TH MONTH BE X =>(6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562 + X)/6=6500 =>(34009+X)/6=6500 =>34009+X=(6500 x 6) =>X=39000 - 34009 =>X=4991 IE, RS.4991 |

P .P.Anasuya said: (Jun 7, 2012) | |

(6435+6927+6855+7230+6562+y)/6=6500 34009+y=6500*6 Y=39000-34009 Y=4991 |

Pradeep Kumar said: (Nov 23, 2012) | |

Simple way. (6500*6) = 34009+x. Then X = Rs.4991. Where x= sale in rupees for the sixth month. |

Vicky said: (Jul 5, 2013) | |

(6535+6927+6855+7230+x)/6 = 6500. 34009+x = 6500*6. 34009+x = 39000. x = 39000-34009. x = 4991. i.e., RS.4991/-. |

Franklin said: (Oct 25, 2013) | |

Hi friends please use this shortcut (6435+6927+6855+7230+6562+x)/6 = 6500. 34009+x = 32500. x = 4991. |

Gana said: (Nov 5, 2013) | |

Hi I got the new way but I don't this right or wrong but answer will be coming. Total 5 month of purchase : (6435+6927+6855+7230+6562) Total = 34009. You want 6th month sales so divide in total amount 34009 / 6 = 5668.16. And less six month average amount 6500 - 5668.16 = 831.94. Coming total multiple in 6 month 831.94 *6 = 4991.64 /- |

Swathy said: (Dec 24, 2013) | |

*****digital root concept**** Sale=6+4+3+5=9. 6+9+2+7=6. 6+8+5+5=6. 7+2+3+0=3. 6+5+6+2=1. s/n = avg;. avg = 6+5+0+0 = 2. (9+6+6+3+1+x)/6 = 2. 9+6+6+3+1+x = 2*6. 7+x = 3. x = 5(7+5 = 1+2 = 3). 4+9+9+1 = 2+3 = 5. Answer: 4991. |

Vignesh Prabhu said: (May 5, 2014) | |

Why are we multiplying 6500 with 6 ? |

Swetha. said: (May 8, 2014) | |

This problem can also be done easily in this way: Average = sum of observations/no.of observations. Let the sale in 6th month be x. We have avg = 6500., no.of months = 6. Then, according to the above formula, 6500 = 6435+6927+6855+7230+6562+x/6. =>6500*6 = 34009+x. =>x = 39000-34009. =>x = 4991. Hence, we got the sale in 6th month as RS. 4991. |

Ankit Yadav said: (Aug 2, 2015) | |

Please Rs.6 when come. |

Anonymous said: (Aug 29, 2015) | |

Friends don't follow any tricks. You can solve aptitude only if you have know concept so try to know concepts and practice more and more examples. Then everything will be simple. More the examples you practice faster will be calculation after some time. |

Rajkumar said: (Oct 27, 2015) | |

(Add all) - (6*6500). Got answer. |

Deepika Sharma said: (Jan 19, 2016) | |

Let 1 sale of 6th month = x. = (6435+6927+6855+7230+6562+x)/6 = 6500. Find the value of x and get answer. |

Asif Khan said: (Mar 6, 2016) | |

Hi every one @Swetha method is more interesting and easy. |

Chintu said: (Sep 2, 2016) | |

You gave a nice and easy explanation. Thanks @Naveen Kumar. |

Harshithakillari79@Gmail.Com said: (Sep 19, 2016) | |

The sum is not 34009, but its 34099. |

Karunya said: (Dec 2, 2016) | |

Thank you @Naveen. |

Ranjeet said: (Feb 5, 2017) | |

@Naveen. Your trick is awesome. Thanks for giving it. |

Vishakha said: (Mar 20, 2017) | |

Thank you for the explanation. |

Shirin said: (Apr 24, 2017) | |

Thanks for the given explanation. |

Sana said: (Jul 14, 2017) | |

@Swathy. x = 5(7+5 = 1+2 = 3).explain this step. |

Dandabata said: (Aug 1, 2017) | |

6435+65=6500 6927-427=6500 6855-355=6500 7230-730=6500 6562-62=6500 How this happen? |

Hrushi said: (Aug 6, 2017) | |

Consecutive months means what? |

Priya said: (Aug 16, 2017) | |

Consider the sale of 6th month=x. 6435+6927+6855+7230+6562+x/6 = 6500 34009+x/6 =6500 34009+x = 39000. x = 39000-34009. x = 4891. |

Sazid Khan said: (Dec 22, 2017) | |

This problem can also be done easily in this way: Average = sum of observations/no.of observations. Let the sale in a 6th month be x. We have avg = 6500., no.of months = 6. Then, according to the above formula, 6500 = 6435+6927+6855+7230+6562+x/6. =>6500*6 = 34009+x. =>x = 39000-34009. =>x = 4991. Hence, we got the sale in 6th month as RS. 4991. |

Shree said: (Feb 14, 2018) | |

Thank you for the detailed explanation. Very useful. |

B.Geeth Yeswanth said: (Mar 24, 2018) | |

Average=Sum of all observations/no.of observations. 6500=6435+6927+6855+7230+6562+x/6, 6500=34009+x/6, X=6500*6 -34009, X=39000-34009, X=4991. |

Binit Jha said: (Mar 29, 2018) | |

Solution; 6435+6927+ 6855+ 7230 + 6562+x(let)/6=6500, 34009+x/6=6500, 34009+x=6500*6. x=39000-34009=4991. |

Shubham J said: (Jan 31, 2019) | |

Thanks @Avinash. |

Mrunali Ramteke said: (Jun 19, 2019) | |

Let the sale of six month is x rs. Total sale of 5 months is 6435+6927+6855+7230+6562=34009÷5. But for the sixth month 34009+x÷6=6500 after solving the equation, = 4991. |

Bhagyesh Hande said: (Dec 13, 2019) | |

Tell Some tricks to solve problems. |

Chitti said: (Mar 4, 2020) | |

5 consecutive months sale is 6435+6927+6855+7230+6562=34009. So Avg of 5 numbers is, 34009%5 = 6,801.8. Then to get avg sale 6500 in the 6th month. From the options. a) 4991--->34009+4991 = 39000. (39000%6 )= 6500. |

Balasubramaniyan said: (Jan 1, 2021) | |

Difference between 6500 from each is 65,-427,-355,-730,-62. Add the following: = 65 - 427 - 355 - 730 - 62, = -1509, Subtract from 6500. 6500 - 1509 = 4991. |

Bhargav said: (Feb 25, 2021) | |

I got 5991. Anyone, please help me to get the correct answer. |

Teja Sai Raj said: (Apr 18, 2021) | |

Why should we multiply with 6? They gave only 5 months. Please help me to solve this. |

Shivakumara Y said: (May 11, 2021) | |

An easy way for this type of problem is; Here, we have to find 6th month RS? To find, Solution: (Add all 5 month Rs. + 6 th month RS.)/6= 6500, i.e (34009+ 6th month Rs.)|6 =6500, 34009 + 6th month Rs. = 6500 * 6, 6th month Rs. = 39000 - 34009, Ans 6th month RS. = 4991. |

Jaydeep said: (Aug 19, 2021) | |

Assume that, 6th month is x. 6500 = (6435+6927+6855+7230+6562+x)/6. So, x = 4991. |

#### Post your comments here:

Name *:

Email : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.