Verbal Reasoning - Arithmetic Reasoning - Discussion

Discussion :: Arithmetic Reasoning - Section 1 (Q.No.15)

15. 

A tailor had a number of shirt pieces to cut from a roll of fabric. He cut each roll of equal length into 10 pieces. He cut at the rate of 45 cuts a minute. How many rolls would be cut in 24 minutes ?

[A]. 32 rolls
[B]. 54 rolls
[C]. 108 rolls
[D]. 120 rolls

Answer: Option D

Explanation:

Number of cuts made to cut a roll into 10 pieces = 9.

Therefore Required number of rolls = (45 x 24)/9 = 120.


Vara Prasad said: (May 14, 2011)  
The above answer wrong. Correct answer is 108 rolls.

Malar said: (Aug 10, 2011)  
How? can you explain ?

Arun Jerard said: (Sep 5, 2011)  
Answer is 120 itself.

In a roll of fabric we need to make only 9 cuts to obtain 10 pieces.

Thomas said: (Sep 20, 2011)  
This question is not logically good. Can I cut two pieces together?

Hi Mister said: (Jan 8, 2012)  
You do not need to cut the last piece because you cut it into two pieces when you cut the second to last one.

Prasant said: (Mar 14, 2012)  
All rolls having equal length. 9 cuts are required to get 10 pieces in each roll.Hence, (45*24)/9 =120

Thanusree said: (Jun 23, 2012)  
Number of cuts in 1min = 45.

Number of cuts in 24min = 45*24.

Number of rolls cut in 24 min = (45*24) /9.

(as each roll needs 9 cuts to get 10 pieces).

Shefali Chhabra said: (Aug 31, 2012)  
To cut 1 roll, we need( 9cuts/(45 cuts/min))= (1/5 min)
in 1/5 min, we can cut 1 roll,
in 1 min, we cn cut 5 rolls,
in 24 min, we can cut 24*5 =120 rolls.

Louis said: (Mar 2, 2015)  
Logically nothing is applied about the 10 cuts being 9 pieces. The problem does not state that.

Gangineni Lakshman said: (Sep 15, 2016)  
Step1 : 1 Role = 10 Pieces.
Step2 : Rate of Cut = 45 Pieces Per Min ==> 90 pieces per 2 min ==>90 Pieces = 9 roles (from step 1).

So, in 2 min he can cut 9 roles according to this ==> in 24 min= (2 * 12 min = 9 * 12 roles) ==> 24 min = 108 Roles.

Suleman said: (Sep 24, 2016)  
I think 108 is the right answer.

Shnaya said: (Oct 4, 2016)  
No, the given answer 120 is the correct answer.

Sudesh said: (Jan 18, 2017)  
How to come 9 pieces?

Raktim said: (Jan 24, 2017)  
Yes, 108 is the right answer.

Wakabala Elly said: (Jan 30, 2017)  
120 is correct.

When you have 1roll, you don't cut on the sides, the terminals. We only cut the mid parts. Try cutting a piece of paper using a scissor, you will have 9 cuts not 10.

Wakabala Elly said: (Jan 30, 2017)  
9 pieces per roll. 45 pieces ÷ 9 = 5.
5 * 24= 120.

Thanuj said: (Apr 25, 2017)  
Tailor cuts each roll of equal length into 10 pieces (clearly it was mentioned, so no need to consider 9 cuts and all).

He cuts at the rate of 45 pieces per minute.
so per minute he cuts 45/10 = 4.5 rolls per minute,
So for 24 minutes: 24 * 4.5 = 108 rolls.

Sharma Ji Ka Beta said: (Jul 5, 2017)  
In each minute, he cuts 4 and a half roll (4.5 roll).

So in 24 minutes he cuts 108 rolls.

Siamkima said: (Jul 6, 2017)  
He cuts 5 rolls(45/9=5) In a minute, to cut within 24 minutes, 24*5 = 120 rolls.

Jitendra Sah said: (Dec 6, 2017)  
In question not clearly define all roll fabric cut or 10 pieces equal length cut from roll fabric
If all roll fabric cut then the answer is 120.
If 10 pieces equal length cut then answer is 108.

Arunav said: (Aug 22, 2019)  
1 role = 10 pieces [ roll of equal length].

Again,
1 role = 45 cuts [ cut at the rate ] & [ by giving 45 cuts in a role you can get 10 pieces of fabric].

So,
10 pieces = 45 cuts,
1 pieces = 45/10 = 4.5 cuts.

Mentioned: [He cut at the rate of 45 cuts a minute].

So,
1 minute = 4.5 c.
24 minute = (4.5*24) = 108.

Raghav said: (May 21, 2020)  
4.5*24 =108 it is the right answer.

Akshat Bhagat said: (Oct 27, 2020)  
I am not getting the answer.

Sahil said: (Oct 30, 2020)  
How do we get 9 cuts for a roll? Please explain.

Moses said: (Nov 16, 2020)  
One roll is being cut into 10 pieces.
Rate of cutting is "45 cuts" per minute.

Now to cut a roll into 10 pieces "9 cuts" are to be made.
Which means one roll needs 9 cuts to be made into 10 pieces (hope it's clear).

Now, if 45 cuts are made, think of how many rolls have been cut (that's right) 5 rolls.
You can verify by dividing 45 cuts by 9 cuts (because each roll needs 9 cuts to be made into 10 pieces which give 5 rolls) or multiply 9 cuts by 5 rolls which will give 45 cuts a minute (which is the cutting rate).

Now if 5 rolls are cut in a minute,
In 24 mins- 24*5= 120 rolls will be cut.
Thank you!

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.