# Aptitude - Time and Distance - Discussion

Discussion Forum : Time and Distance - General Questions (Q.No. 5)
5.
Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
9
10
12
20
Explanation:

Due to stoppages, it covers 9 km less.

 Time taken to cover 9 km = 9 x 60 min = 10 min. 54

Discussion:
188 comments Page 1 of 19.

Yen said:   2 months ago
@All.

Here is my solution;

For me, in 1 hour the bus runs 54 km by the speed of 54km/h excluding stops.
But because of stop time, it runs by a speed 45km/h.
That means 54 km/ times = 45 ( km/h).
So the total times needed is 54/45 = 6/5 h,
And stop time is 6/5 -1 = 1/5h = 12 minutes.
(3)

Niharika said:   2 months ago
Fast speed-slow speed/Fast Speed = 54-45/54 = 1/6.
To convert into minutes =1/6 * 60 = 10.
(20)

Sam said:   3 months ago
S1 = 54kmph
S2 = 45kmph
T=?.

D = S2-S1=> 54 - 45 = 9km.

# Due to stoppages it travels 9km less than its usual distance,
Time = Distance/Speed.
= 9/54 (S2 speed is taken to calculate the stopping time)
=1/6hr.

# To convert hr to min "*" by 60=>(1/6)*60 = 10min.
Therefore it stops 10min every hour in stoppages
Time = speed/distance.
(19)

Aranv gupta said:   4 months ago
If he travels for 10 km.

54 kmph means 54x10= 540.
45 kmph means 45x10= 450.

Difference of distance 540-450=90km,
Difference of speed 54-45=9.
.Distance=speed x time.
90 = 9xtime,
time = 10.
(25)

HASHI said:   4 months ago
Its very simple,

Firstly,
54 - 45 =9 due to stoppages,it covers 9km less.
Time taken to cover 9km = (9/54 x 60) =10mins. And in "1 min there are 60 seconds".
(11)

Rocket raja said:   4 months ago
I can't understand. Can anybody explain me?
(15)

Hello said:   4 months ago
Due to stoppages, it covers 9 km less.

Time taken to cover 9 km = 9 x 60 min = 10 min.
(8)

Black rose said:   6 months ago
Excluding the stoppages, it is 54kmph. Here the question is about the time taken at every stop, which should be calculated using the speed taken when including the stops, that is 45 kmph. Why is it taken as 54?

(25)

Prathamesh Kadu said:   1 year ago
(Initial - final/initial) hours = covert to minute and get the answer.
(36)