# Aptitude - Simplification - Discussion

Discussion Forum : Simplification - General Questions (Q.No. 5)
5.
The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?
Rs. 1200
Rs. 2400
Rs. 4800
Cannot be determined
None of these
Explanation:

Let the price of a saree and a shirt be Rs. x and Rs. y respectively.

Then, 2x + 4y = 1600 .... (i)

and x + 6y = 1600 .... (ii)

```
Divide equation (i) by 2, we get the below equation.

=> x +  2y =  800. --- (iii)

Now subtract (iii) from (ii)

x +  6y = 1600  (-)
x +  2y =  800
----------------
4y =  800
----------------

Therefore, y = 200.

Now apply value of y in (iii)

=>  x + 2 x 200 = 800

=>  x + 400 = 800

Therefore x = 400

```

Solving (i) and (ii) we get x = 400, y = 200.

Cost of 12 shirts = Rs. (12 x 200) = Rs. 2400.

Discussion:
24 comments Page 1 of 3.

Jooly said:   10 years ago
let X denotes saree and y denotes Shirt.
From the question,

2x+4y = 1600 ..........(1).
x+6y =1600 ..............(2).

From eqn (1) and (2).
2x+4y = x+6y
2x-x = 6y-4y
or x = 2y..................(3).

Put the value of x in eqn (2).
2y+6y = 1600.
8y =1600.
y =200.

Put the value of y in eqn (3) we get the value of saree that is :
x = 2y = 400.
1 saree = 400.
1 shirt = 200.
12 shirt = 12 * 200 = 2400.
(1)

2Sarees+4shirts=1600----equation(1)
1saree+6shirts=1600------equation(2) Since it has been given that same amount.

Now solve these equations
2s+4shirts=1600
2s+12shirts=3200 (multiply by 2 to solve)

Now we get 8 shirts = 1600 i.e; 1 shirt = 200 and 2 s+4*200 = 1600 => 2s=800 i.e; 1 saree cost 400.

and now we want 12shirts cost. So 200*12 = 2400.

Hope you understood.

Let,
Number of saree=x
Number of shirt=y

Given, 2x+4y=1600 & x+6y=1600

So solving the above equations:

1-> 2x+4y=1600
2-> 2x+12y=3200 [Mul equ 2 by 2]
_____________
-8y=-1600
_____________

So, y=200

Then we have to find 12 shirts Rs (i.e,)=12y=12*200=2400.

Aparna said:   9 years ago
2 sarees + 4 shirts = 1600 equation1*6 = 12 sarees + 24 shirts = 9600.

1 saree + 6 shirts = 1600 equation2*4 = 4 sarees + 24 shirts = 6400.

8 sarees = 3200.
1 saree = 400.

Is this process is correct or wrong if wrong can you tell me why it is wrong so that I will come to know please help me to get the answer.

Singye said:   2 years ago
It can be also solved as

Let the cost of the saree and shirts be x and y respectively.

Given;
2x+4y = 1x+6y.

Solving
X = 2y.
Now substitute the above value in 2x + 4y = 1600.
2(2y) + 4y = 1600,
4y + 4y = 1600,
Therefore, y = 200,
12*200 = 2400.
(14)

Baiju v t said:   1 decade ago
Simple.

2 sarees + 4 shirts =1600.

400*2=800 and 200*4=800,

800+800 =1600.

1 saree + 6 shirts=1600.

400*1=400 and 200*6=1200.

400+1200=1600 (one saree prize is 400 and one shirt prize is 200).

So the prize of the 12 shirts are. 200*12=2400.
(1)

Sonu Ansari said:   5 years ago
2 sari +4 shirt = 1600.
1 sari + 6 shirt = 1600.

It means when one sari decreased than 2 more shirts can be bought
So;

1 sari + 6 shirts can be equal to 8 shirts.
8 shirt=1600,
1 shirt =200,

Now cost of 12 shirts =12*200 = 2400.
(8)

Vishal said:   10 years ago
Given 2 sarees & 4 shirts= 1600 ......(1).
With same many he can buy 1 saree & 6 shirts.

Therefore 1 saree cost = 2 shirts cost.
Hence 2 saree = 4 shirts.

In (1) 8 shirts = 1600.

1 shirt = 200.
12 shirts = 2400.

2saree+4shirt=1600 ........(1)
1saree+6shirt=1600 ........(2)
then 1saree-2shirt=0
=>1sharee=2shirt
then from equation (1),
4shirt+4shirt=1600
=>8shirt=1600
=>1shirt=200
=>12shirt=2400

Lakshmi Narayana.N said:   1 decade ago
We equal the both equations then we get
2x+4y=x+6y
2x-x=6y-4y
x=2y

Then substitute this in equation we get
2y+6y=1600
8y=1600
y=200

x=2y
x=2*200=400

Cost of 12 shirts = 12*200 = 2400.