Aptitude - Simplification - Discussion

Discussion :: Simplification - General Questions (Q.No.1)

1. 

A man has Rs.480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

[A]. 45
[B]. 60
[C]. 75
[D]. 90

Answer: Option D

Explanation:

Let number of notes of each denomination be x.

Then x + 5x + 10x = 480

16x = 480

x = 30.

Hence, total number of notes = 3x = 90.


Prabhat said: (Dec 12, 2010)  
Kindly providde us some simple tricks or easy. Which may help out eaisly.

Pushpa said: (Dec 16, 2010)  
How come 3x?

Aparna said: (Dec 26, 2010)  
As the number of notes of different dinominations is same.

And their are 3 kinds of notes.

Therefore,

3*30=90.

Ritu said: (Apr 9, 2011)  
I want short term rule (formula).

Ramesh said: (Jun 17, 2011)  
One (rupee)+ Five(rupee) + Ten(rupee) = 16 (rupee)
Rupees 480 has to be distbted in these denomination i.e, 16
so 480/16 = 30
one rupee 30 notes
five rupee 30 notes
ten rupee 30 notes
total 90 notes.

Payal said: (Aug 9, 2011)  
Thanks ramesh.

Sitam said: (Aug 17, 2011)  
Thanks to ramesh.

Kundan said: (Sep 21, 2011)  
Hi Ramesh this is easy trick thanks.

Suresh Kumar said: (Oct 18, 2011)  
Hi Ramesh Thanks to ur easy trick...

Aju said: (Jan 23, 2012)  
Attention please what ever ramesh told that is only applicable if in question mention same numbers of note.

Kindly check it.

Manojit said: (Feb 7, 2012)  
Thank you Ramesh..

Sumit said: (May 2, 2012)  
Thanks ramesh very easy form of method.

Deep Goel said: (Jan 20, 2013)  
x+5y+10z=480 -> 1.
x=y=z -> 2.
x+y+z=? -> 3.

From 2 we can say that
x+5x+10x=480.

16x=480 : x=30.
From 2&3 we get answer as 30+30+30=90.

Raghu said: (Mar 10, 2013)  
Thanks to @Ramesh your explanation is clear but all problems are same pattern this formula use it or not tell me.

Rohit said: (Jul 18, 2013)  
If anybody have doubt on ramesh's trick (method of solving) then they can make their own example and try, you will come to know.

Amit Tomar said: (Sep 13, 2013)  
When No.of rupees are different denomination so how we can take 3x for total No.of rupees.

JayaKrishna said: (Oct 27, 2013)  
Please tell me is this solution is correct?

((1*x+2*x+3*x)/3) = 480.

So x = 90.

Vinitha said: (Jan 20, 2014)  
I think it's may be wrong @Jayakrishna. How can you get x=90?

Can you please explain it?

Hari said: (Feb 18, 2014)  
Divide the notes 30*10 = 300.
30*5 = 150.
30*1 = 30.

Add = 300+150+30 = 480.

No of notes = 90.

Sayalee said: (Oct 22, 2014)  
Can you tel me if denomination is not equal what will be method.

Ankita said: (Jan 21, 2015)  
Denomination same and it is 3.

So 1+5+10 = 16.

So [480/16]x3 = 90. Its simple.

Sumeet said: (Jun 24, 2015)  
A man 20 notes in denomination of Rs.5 Rs.10 Rs.20. The total amount with him is Rs. 195 which of the can be the number of Rs.5 notes with him.

Sravani said: (Jul 12, 2015)  
What do you mean by denomination ? Can any one say?

Jahirul said: (Jul 22, 2015)  
30*10=300 definition?

Faruque said: (Aug 10, 2015)  
Thanks to everyone.

Sakesh said: (Aug 24, 2015)  
1 rupees notes 90 = 1*90 = 90.

5 rupees notes 90 = 5*90 = 450.

10 rupees notes 90 = 10*90 = 900.

= 90+450+900/3.

= 1440/3 = 480.

No of notes 90.

Naveenanu said: (Sep 19, 2015)  
How can come 16?

Ammu said: (Oct 11, 2015)  
3 1/2+5 1/5+?+2 1/4 = 11 1/3.

Option = 1.11/60, 2.13/60, 3.23/60 4.29/60. [Any shortcut].

Idhaa said: (Nov 4, 2015)  
It is 3x because there are 3 domination.

Suman said: (May 24, 2016)  
@Ramesh.

Nice explanation, thank you.

Rathod said: (Jul 29, 2016)  
What do you mean denomination? I don't know please tell me.

Trupti said: (Sep 26, 2016)  
@Ramesh, nice explanation. Thank you.

Nandhu said: (Oct 1, 2016)  
What do you mean denomination?

Nithya said: (Oct 17, 2016)  
Thank you all for explaining the solution.

Shaanu said: (Nov 2, 2016)  
Thank you @Ramesh.

Raju said: (Nov 7, 2016)  
Well said, Thank you @Ramesh.

Jagadeeswara Rao said: (Nov 25, 2016)  
Thankyou @Ramesh.

Bhanu Kumar Thakur said: (Dec 16, 2016)  
Thank you very much @Ramesh.

Prepskool said: (Dec 17, 2016)  
Nice method @Deep Goel.

Amortya said: (Dec 19, 2016)  
A man drew Rs. 590 from a bank. He got 5 rupee notes and 10 rupees notes. A total number of notes was 70. A number of rs.10 rupees note was?

Solve it.

Anurag said: (Dec 26, 2016)  
What if ratios are also given like 3:4:5 then how to solve it?

Vibha said: (Dec 26, 2016)  
When ratio are different, then which formula I have to use?

Ishika said: (Dec 26, 2016)  
Hi,

Is this applicable even if it is mentioned that the denomination is in ratio and not equal?

Ishika said: (Dec 26, 2016)  
@Amortya.

Let no.of 5 rupee note be X.
Then,
No.of 10 rupee note will be (70-X).
Therefore,

5X-10( 70- X) = 590,
X = 22.
Therefore num of 10 rupee note is 70-22 = 48.

Correct me, if I am wrong.

Kothimerla Ashok said: (Jan 28, 2017)  
Let no of 5 rupees note be x.
Then
The no of 10 rupees notes will be (70-x).
Therefore,
5x - 10(70-x) = 590,
x = 22.
Therefore, num of 10 rupees notes is 70 - 22 = 48.

Jeevana said: (Feb 11, 2017)  
Thank you @Ramesh.

Jeevavignesh said: (Mar 5, 2017)  
Thanks for al your explanation.

Sunil said: (Jun 22, 2017)  
A man has 6565 in the denomination of Rs 5notes Rs10notes Rs50 the number of notes of each 3 denomination is equal with him the total number of note he has. Please solve it.

Tuan Ossen said: (Aug 2, 2017)  
Thanks for all your explanations.

Anu said: (Aug 29, 2017)  
Thank you for the explanation.

Subin said: (Sep 16, 2017)  
Nice explanation. Thanks.

SURAJSINGH said: (Nov 6, 2017)  
How many number of ten rupee notes?

Zia Kakar said: (Nov 9, 2017)  
Very simple method to solve these questions ok.

Maniraja said: (Nov 17, 2017)  
Its very simple,
Just we take some secs to think about the ques that's enough,

Exp:
After reading question just go for the given options and divide by 3 as the denominations are.
Then add all those to the sum of 480.
1. 45/3 15 so each it come 240.
2. 60.....320.
3. 75....400.
4. 90...480.

SURYA ICT said: (Jan 4, 2018)  
Thank @Ramesh.

Ankush said: (Jan 25, 2018)  
In a bag, there are 1120 rupee.
All of them are 20 and 10.
Total no of notes 80.
Now, find no of 20 rupee notes.

Aarya Bhadauriya said: (Feb 15, 2018)  
Rakesh has three more fiv- rupee notes than ten- rupee notes. If he has rs. 195 worth of money in total, how many of each kind of notes does he have?

Please solve it.

Prashant said: (Mar 17, 2018)  
Thanks for all the explanation.

Aviv said: (May 17, 2018)  
Thanks @RAMESH.

Bala said: (Aug 6, 2018)  
How comes 90?

Kalyani said: (Feb 22, 2019)  
Thanks all for explaining.

Arsalan said: (Apr 19, 2019)  
How come 3x? Please explain.

Gopika said: (Apr 26, 2019)  
How come 3x?

Chandan said: (Apr 28, 2019)  
Thanks @Ankita.

Sagar said: (Aug 4, 2019)  
Thanks @Ramesh.

Mary said: (May 9, 2020)  
How come 16? Explain it.

Femiomoh said: (Sep 27, 2020)  
Thanks @Ramesh.

Khushboo said: (Dec 16, 2020)  
Thanks all for the explanation.

Chaithra said: (Mar 16, 2022)  
Thanks for explaining @Ramesh.

Mahesh said: (Sep 21, 2022)  
Thanks @Ramesh.

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.