# Aptitude - Simplification - Discussion

Discussion Forum : Simplification - General Questions (Q.No. 1)

1.

A man has Rs.480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

Answer: Option

Explanation:

Let number of notes of each denomination be *x*.

Then *x* + 5*x* + 10*x* = 480

16*x* = 480

*x* = 30.

Hence, total number of notes = 3*x* = 90.

Discussion:

73 comments Page 1 of 8.
Maniraja said:
7 years ago

Its very simple,

Just we take some secs to think about the ques that's enough,

Exp:

After reading question just go for the given options and divide by 3 as the denominations are.

Then add all those to the sum of 480.

1. 45/3 15 so each it come 240.

2. 60.....320.

3. 75....400.

4. 90...480.

Just we take some secs to think about the ques that's enough,

Exp:

After reading question just go for the given options and divide by 3 as the denominations are.

Then add all those to the sum of 480.

1. 45/3 15 so each it come 240.

2. 60.....320.

3. 75....400.

4. 90...480.

(1)

Ramesh said:
1 decade ago

One (rupee)+ Five(rupee) + Ten(rupee) = 16 (rupee)

Rupees 480 has to be distbted in these denomination i.e, 16

so 480/16 = 30

one rupee 30 notes

five rupee 30 notes

ten rupee 30 notes

total 90 notes.

Rupees 480 has to be distbted in these denomination i.e, 16

so 480/16 = 30

one rupee 30 notes

five rupee 30 notes

ten rupee 30 notes

total 90 notes.

(9)

Ishika said:
7 years ago

@Amortya.

Let no.of 5 rupee note be X.

Then,

No.of 10 rupee note will be (70-X).

Therefore,

5X-10( 70- X) = 590,

X = 22.

Therefore num of 10 rupee note is 70-22 = 48.

Correct me, if I am wrong.

Let no.of 5 rupee note be X.

Then,

No.of 10 rupee note will be (70-X).

Therefore,

5X-10( 70- X) = 590,

X = 22.

Therefore num of 10 rupee note is 70-22 = 48.

Correct me, if I am wrong.

(1)

Sunil said:
7 years ago

A man has 6565 in the denomination of Rs 5notes Rs10notes Rs50 the number of notes of each 3 denomination is equal with him the total number of note he has. Please solve it.

Kothimerla ashok said:
7 years ago

Let no of 5 rupees note be x.

Then

The no of 10 rupees notes will be (70-x).

Therefore,

5x - 10(70-x) = 590,

x = 22.

Therefore, num of 10 rupees notes is 70 - 22 = 48.

Then

The no of 10 rupees notes will be (70-x).

Therefore,

5x - 10(70-x) = 590,

x = 22.

Therefore, num of 10 rupees notes is 70 - 22 = 48.

Aarya Bhadauriya said:
6 years ago

Rakesh has three more fiv- rupee notes than ten- rupee notes. If he has rs. 195 worth of money in total, how many of each kind of notes does he have?

Please solve it.

Please solve it.

Deep goel said:
1 decade ago

x+5y+10z=480 -> 1.

x=y=z -> 2.

x+y+z=? -> 3.

From 2 we can say that

x+5x+10x=480.

16x=480 : x=30.

From 2&3 we get answer as 30+30+30=90.

x=y=z -> 2.

x+y+z=? -> 3.

From 2 we can say that

x+5x+10x=480.

16x=480 : x=30.

From 2&3 we get answer as 30+30+30=90.

Amortya said:
7 years ago

A man drew Rs. 590 from a bank. He got 5 rupee notes and 10 rupees notes. A total number of notes was 70. A number of rs.10 rupees note was?

Solve it.

Solve it.

Sakesh said:
9 years ago

1 rupees notes 90 = 1*90 = 90.

5 rupees notes 90 = 5*90 = 450.

10 rupees notes 90 = 10*90 = 900.

= 90+450+900/3.

= 1440/3 = 480.

No of notes 90.

5 rupees notes 90 = 5*90 = 450.

10 rupees notes 90 = 10*90 = 900.

= 90+450+900/3.

= 1440/3 = 480.

No of notes 90.

(1)

Sumeet said:
9 years ago

A man 20 notes in denomination of Rs.5 Rs.10 Rs.20. The total amount with him is Rs. 195 which of the can be the number of Rs.5 notes with him.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers