# Aptitude - Races and Games - Discussion

Discussion Forum : Races and Games - General Questions (Q.No. 11)

11.

In a 300 m race A beats B by 22.5 m or 6 seconds. B's time over the course is:

Answer: Option

Explanation:

B runs | 45 | m in 6 sec. |

2 |

B covers 300 m in | 6 x | 2 | x 300 | sec | = 80 sec. | |

45 |

Discussion:

21 comments Page 1 of 3.
AKSHAY WADITKE said:
3 years ago

22.5 - 6 sec.

225 - 60 sec.

Then, 300 - 225 = 75

75/6 = 12.5 sec

60 + 12.5= 72.5 sec.

225 - 60 sec.

Then, 300 - 225 = 75

75/6 = 12.5 sec

60 + 12.5= 72.5 sec.

Tanmaya pradhan said:
4 years ago

22.5m = 6s.

1m = 6sÃ·22.5m = 60Ã·225 = 2Ã·45.

300m = (2Ã·45)x300 = 80s.

1m = 6sÃ·22.5m = 60Ã·225 = 2Ã·45.

300m = (2Ã·45)x300 = 80s.

Nancy said:
4 years ago

How 45/2 comes?

Nimu said:
5 years ago

86 is the right answer.

(1)

Gopi said:
5 years ago

I agree @Ramya.

80 sec for A to cover 300m since A beats B by 6 sec. 6 sec should add to 80 sec. Therefore 86 sec should be the answer.

80 sec for A to cover 300m since A beats B by 6 sec. 6 sec should add to 80 sec. Therefore 86 sec should be the answer.

VENKATESHBABU said:
5 years ago

Using chain rule:

22.5 ---- 6

300 ---- ?

300/22.5*6 = 80.

If we want A 80-6 = 72.

22.5 ---- 6

300 ---- ?

300/22.5*6 = 80.

If we want A 80-6 = 72.

Dileeo said:
7 years ago

First of all, everyone having doubt of why 45/2 m/s speed is added to B why not A?

Answer is after race completion B takes that additional 6 sec to complete the race from given data we can find B speed and time

22.5 mts - 6 sec then 300 mts - 80sec it will take to complete 300 mts race here ' -' symbol is equal to.

Answer is after race completion B takes that additional 6 sec to complete the race from given data we can find B speed and time

22.5 mts - 6 sec then 300 mts - 80sec it will take to complete 300 mts race here ' -' symbol is equal to.

Ravi Pudinawala said:
7 years ago

Very good explanation @Vyshu.

Vyshu.. said:
8 years ago

Let's the solution is that:-.

6 * (1/22.5) * 300 = 80.

Therefore, 80 sec is the answer.

6 * (1/22.5) * 300 = 80.

Therefore, 80 sec is the answer.

Debjani Nandy said:
8 years ago

A has already completed the race when B was 22.5 m behind. Moreover B has taken 6 s more than A to complete the race. So at the time A completes the race, B takes an addition of 6 secs to cover up the distance of 22.5 m by which he was behind. So he travels 22.5 m in the additional 6 sec which is nothing but 45/2 m.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers