# Aptitude - Clock - Discussion

Discussion Forum : Clock - General Questions (Q.No. 9)

9.

At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?

Answer: Option

Explanation:

Angle traced by hour hand in | 21 | hrs = | 360 | x | 21 | ° | = | 157 | 1 | ° | ||

4 | 12 | 4 | 2 |

Angle traced by min. hand in 15 min. = | 360 | x 15 | ° | = 90°. | ||

60 |

Required angle = | 157 | 1 | ° | - 90° = 67 | 1 | ° | ||

2 | 2 |

Discussion:

41 comments Page 1 of 5.
Guhan said:
1 decade ago

We can use the formula

Theta= (11(Minutes)/2)-30(Hour)

Theta= (11(Minutes)/2)-30(Hour)

Rekha said:
1 decade ago

How came 21/4?

Nikhil said:
1 decade ago

21/4=5.25

0.25 is 1/4 part of 60min. i.e. 15min

0.25 is 1/4 part of 60min. i.e. 15min

Hare ram said:
1 decade ago

(11/2)*15-30*5=67.5

Vamshik said:
1 decade ago

I think (30*Hrs)-(11/2)*Mins is the correct formula for getting this answer.

Rezowan said:
1 decade ago

Please explain how this formula came?

Vasuroshan said:
1 decade ago

@ rekha

5 hrs and 15 min so

5+15/60=5+1/4

20+1/4=21/4

5 hrs and 15 min so

5+15/60=5+1/4

20+1/4=21/4

Rajiv said:
1 decade ago

Please explain how we are getting 21/4

If 15 min is 4th part of 60 min.

then how 21 comes.

If 15 min is 4th part of 60 min.

then how 21 comes.

Neha Mishra said:
1 decade ago

5:15, means hour hand is on 5 and minute hand is on 3.

Now, 360/12=30.

Angle between any two numbers on the clock is 30 degrees.

Now angle between 3 and 6 is 90 degree.

Angle between 6 and 5 is 30 degree.

Thus 90-30=60;.

Angle between 5 and 3 is approximately 60 degrees.

Now, 360/12=30.

Angle between any two numbers on the clock is 30 degrees.

Now angle between 3 and 6 is 90 degree.

Angle between 6 and 5 is 30 degree.

Thus 90-30=60;.

Angle between 5 and 3 is approximately 60 degrees.

Rameez said:
1 decade ago

Please explain this to me.

Considering total as 360 degreee. And there are 12 segments. So each segment will have 30 degree.

As there are 2 segments between 3 and 5 so 2x30= 60.

So why 67.5?

Considering total as 360 degreee. And there are 12 segments. So each segment will have 30 degree.

As there are 2 segments between 3 and 5 so 2x30= 60.

So why 67.5?

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers