# Data Interpretation - Table Charts - Discussion

Discussion Forum : Table Charts - Table Chart 2 (Q.No. 4)
Directions to Solve

Study the following table and answer the questions.

Number of Candidates Appeared and Qualified in a Competitive Examination from Different States Over the Years.

 State Year 1997 1998 1999 2000 2001 App. Qual. App. Qual. App. Qual. App. Qual. App. Qual. M 5200 720 8500 980 7400 850 6800 775 9500 1125 N 7500 840 9200 1050 8450 920 9200 980 8800 1020 P 6400 780 8800 1020 7800 890 8750 1010 9750 1250 Q 8100 950 9500 1240 8700 980 9700 1200 8950 995 R 7800 870 7600 940 9800 1350 7600 945 7990 885

4.
What is the percentage of candidates qualified from State N for all the years together, over the candidates appeared from State N during all the years together?
12.36%
12.16%
11.47%
11.15%
Explanation:

Required percentage
 = (840 + 1050 + 920 + 980 + 1020) x 100 % (7500 + 9200 + 8450 + 9200 + 8800)
 = 4810 x 100 % 43150
= 11.15%

Discussion:
10 comments Page 1 of 1.

Bhupathi mp said:   8 years ago
Hi, I can't understand this problem. Could anyone help me?
(1)

Umakant said:   10 years ago
@Swathi.

Your calculation is wrong, it goes beyond 13% so, how we can get answer between 11.15 and 11.47%.

Please correct me if I m wrong. Thanks.
(2)

Swathi said:   10 years ago
4810---->4500.

43150---->40000.

4500/40000*100 = 11.25%.

So nearest value off our answer in options was 11.15%.

(1)

@Kapil, As you said exact value is 11.147 only but we have nearest value 11.15 in the options. You have to consider the most nearest value when there is no exact value.

Kapil Suryawanshi said:   1 decade ago
4810/43150*100 = 11.147 this is correct answer.
Why should you given the answer - 11.15?

I think we can do the below:

4810/4315 = .48/.432(apprx) = .12/.108 = .03/.27 = .01/.09 = 1/9 = 100/9% = 11.111...%
(1)

Assume 10% of 43150 i.e., 4315.

4810 - 4315 = 495.

1% of 43150 is 431.50.
495-431.50 = 63.50.

63.50 is 0.15% of 43150.

Then add all 10%+1%+0.15% = 11.15%.

Try to consider the denominator parts as 1% , 10% to solve these kind of problems.