# Data Interpretation - Pie Charts - Discussion

Discussion Forum : Pie Charts - Pie Chart 10 (Q.No. 2)

*Directions to Solve*

Study the following graph carefully and answer the questions given below:

Distribution of candidates who were enrolled for MBA entrance exam and the candidates (out of those enrolled) who passed the exam in different institutes:

2.

Which institute has the highest percentage of candidates passed to the candidates enrolled?

Answer: Option

Explanation:

The percentage of candidates passed to candidates enrolled can be determined for each institute as under:

(i) P = | 18% of 5700 | x 100 | % = | 18 x 5700 | x 100 | % = 54.55%. | ||||||

22% of 8550 | 22 x 8550 |

(ii) Q = | 17% of 5700 | x 100 | % | = 75.56%. | ||||

15% of 8550 |

(iii) R = | 13% of 5700 | x 100 | % | = 86.67%. | ||||

10% of 8550 |

(iv) S = | 16% of 5700 | x 100 | % | = 62.75%. | ||||

17% of 8550 |

(v) T = | 9% of 5700 | x 100 | % | = 75%. | ||||

8% of 8550 |

(vi) V = | 15% of 5700 | x 100 | % | = 83.33%. | ||||

12% of 8550 |

(vii) X = | 12% of 5700 | x 100 | % | = 50%. | ||||

16% of 8550 |

Highest of these is 86.67% corresponding to institute R.

Discussion:

16 comments Page 1 of 2.
Afsal said:
1 year ago

Find the differences in percentage from both enrolled and passed.

Let;

P = 18-22= -4.

Q = 17-15 = 2.

R = 13-10= 3.

S= 16-17= 1.

T= 9-8= 1.

V= 15-12= 3.

X= 12-16= -4.

Therefore R is the answer.

Let;

P = 18-22= -4.

Q = 17-15 = 2.

R = 13-10= 3.

S= 16-17= 1.

T= 9-8= 1.

V= 15-12= 3.

X= 12-16= -4.

Therefore R is the answer.

(1)

Shubhu said:
6 years ago

@Pravin.

8/6= 1.3 not 1.13.

8/6= 1.3 not 1.13.

(1)

Gursheel said:
7 years ago

Great work, thanks for shortcut @Nishad.

Chanchal said:
7 years ago

Thanks for the best shortcut @Nishad.

Pravin said:
8 years ago

Q:17/15 =(1+7)/(1+5) = 8/6 = 1.13.

R:13/10 =1.30.

V:15/12 = 5/4 = 1.2.

T:9/8 = 1.1.

Also you need not calculate 2 digits as after decimal as its clear if u get anything below 1.3.

R:13/10 =1.30.

V:15/12 = 5/4 = 1.2.

T:9/8 = 1.1.

Also you need not calculate 2 digits as after decimal as its clear if u get anything below 1.3.

Arpan said:
9 years ago

Check with options only.

Q: 17/15 = 1.1333.

R: 13/10 = 1.3.

V: 15/12 = 1.25.

T: 9/8 = 1.125.

Q: 17/15 = 1.1333.

R: 13/10 = 1.3.

V: 15/12 = 1.25.

T: 9/8 = 1.125.

Vinod said:
1 decade ago

Difference b/w numerator and denominator is max.

Gurmeet said:
1 decade ago

@Nishad Mullah's formula is best.

By mistaken he wrote 1.1333 is highest number. The actual highest no.is 1.3, which is showing in his calculation.

By mistaken he wrote 1.1333 is highest number. The actual highest no.is 1.3, which is showing in his calculation.

Abcde said:
1 decade ago

@Harkesh answer is (3) 1.3. which is right.

@Nishad has the shortest way. I feel there is no way shorter than this. This set was time consuming.

@Nishad has the shortest way. I feel there is no way shorter than this. This set was time consuming.

Harkesh said:
1 decade ago

@Nishad Mullah : But here 1.25 is greater than 1.13.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers