Aptitude - Time and Distance - Discussion

Discussion Forum : Time and Distance - General Questions (Q.No. 14)
14.
A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot @ 4 km/hr and partly on bicycle @ 9 km/hr. The distance travelled on foot is:
14 km
15 km
16 km
17 km
Answer: Option
Explanation:

Let the distance travelled on foot be x km.

Then, distance travelled on bicycle = (61 -x) km.

So, x + (61 -x) = 9
4 9

9x + 4(61 -x) = 9 x 36

5x = 80

x = 16 km.

Discussion:
35 comments Page 1 of 4.

Mohamed Haakkil said:   7 months ago
61km travel in 9hours.

4kmph by foot --> taken time is "x"
9kmph by bicycle --> taken time is "y"
So,

x + y = 9 ---> (1)
Distances = speed × time.
Distance by foot--> 4 × x = 4x.
Distance by bicycle--> 9 × y = 9y.
So,
4x + 9y = 61 ----> (2)

If we solve (1) & (2) equations, we can got.
y = 5
x = 4.

So;
Distance by foot = 4x,
=4 × 4.
=16km.
(10)

NOOWE ANNAH said:   1 year ago
Very interesting, Thanks, everyone.
(1)

Psan said:   3 years ago
It's very easy.

Farmer travels - 4km/hr.
Speed = 4km/hr and Time = 4 hours.

HOW?
- Well in 1 hour he travels 1 Km, then in 4 hours he will travel 4km.

So, Distance = Speed * Time.
= 4km/hr * 4hr.
= 16km (Hr gets cancel).
(34)

Nikita said:   3 years ago
Here in this question, multiple of 4 is the distance traveled. Which is 16.
(1)

Madhav said:   3 years ago
Let the dist traveled on foot and bicycle be x&y.

Here total dis ie x + y = 61 ---> (1)

Also total time = 9,
So x/4 + y/9 =9,
9x+4y =324 ---> (2).

So, Eq 1 and 2 we get x =16, y = 45.
(9)

Shekh Areful said:   3 years ago
From options it will be simple to solve;

61-14 = 47,
61-15 = 46,
61-16 (Dist travelled by foot) = 45, Only this is divisible by 9.

So the answer is 16.

Note: This is applicable here only because the hours are given in terms of Integers, not in fraction.
And the answer will only be the multiple of 4.
(2)

Puli said:   3 years ago
9 hours mean 9 times. So the procedure is;

4km, 9km,
4km, 9km,
4km, 9km,
4km, 9km.

So on foot, he travelled 16 km.
(5)

Sayoo_26 said:   4 years ago
Logically, if he travels x km by feet then reaming distance should be in multiples of 9 since he had travelled remaining distance with 9kmph.

Let we try from options:

A. 14 remaining distance=61-14=47 which is not multiple of 9 since get cancelled.
B. 15 remaining distance= 61-15=46 also not multiple of 9 so cancelled.
C. 16 remaining distance=61-16=45 it's multiple of 9 so we get the answer.
(3)

Neeraj said:   5 years ago
S = D/T.
4 = 61-x/9.
x = 16.
(5)

Bindu D K said:   5 years ago
First total distance is 61km and time is 9 hour.
S=d/t, s= 61/9=6.7~6.8.

Then apply this formula for different speeds;
2xy/X+y = 6.8,
72/13 = 6.8,
72=13 * 6.8,
72-88.4 = 16.4~16.
(1)


Post your comments here:

Your comments will be displayed after verification.