# Aptitude - Ratio and Proportion - Discussion

Discussion Forum : Ratio and Proportion - General Questions (Q.No. 5)

5.

In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is:

Answer: Option

Explanation:

Quantity of milk = | 60 x | 2 | litres = 40 litres. | |

3 |

Quantity of water in it = (60- 40) litres = 20 litres.

New ratio = 1 : 2

Let quantity of water to be added further be *x* litres.

Then, milk : water = | 40 | . | ||

20 + x |

Now, | 40 | = | 1 | ||

20 + x |
2 |

20 + *x* = 80

*x* = 60.

Quantity of water to be added = 60 litres.

Discussion:

135 comments Page 2 of 14.
Kaveri said:
2 years ago

Thank you, Very clear method, @Santan.

Himanshu said:
2 years ago

Milk 2x:1x water.

Previously 2x+1x=60 litres.

3x=60L.

x=60/3=20litrs.

Previously values = milk - > 2*x=40L.

Water->1*x=20L.

Quantity to be further added in water=x.

40/20+x=1/2.

X=60 L.

Previously 2x+1x=60 litres.

3x=60L.

x=60/3=20litrs.

Previously values = milk - > 2*x=40L.

Water->1*x=20L.

Quantity to be further added in water=x.

40/20+x=1/2.

X=60 L.

Teja said:
3 years ago

M:W (initial mixture)

2:1

1:2(required).

Given total volume = 60ltrs.

As milk is not added we the ratio of milk need to be same in both the cases.

2*(1:2)=2:4(required).

2:1(initial).

4-1=3(difference in water in both cases).

2+1=total volume (60).

3-----> 60.

From this, we can say another 3 parts were added to get the required ratio.

2:1

1:2(required).

Given total volume = 60ltrs.

As milk is not added we the ratio of milk need to be same in both the cases.

2*(1:2)=2:4(required).

2:1(initial).

4-1=3(difference in water in both cases).

2+1=total volume (60).

3-----> 60.

From this, we can say another 3 parts were added to get the required ratio.

Saurabh nikam said:
3 years ago

How take 2/3? Please explain.

Deenadayalan DansaG said:
3 years ago

Milk:Water = 40:20 = 2:1.

But we don't change milk we want to add water to change the ratio so 1:2 = 40:80 already 20liter is there so if we add 60ltr the ratio will come that's all.

But we don't change milk we want to add water to change the ratio so 1:2 = 40:80 already 20liter is there so if we add 60ltr the ratio will come that's all.

Naveen kumar said:
3 years ago

2:1 = 40+20 = 60.

New Ratio 1:2 = 20+40 = 60.

Answer 60.

New Ratio 1:2 = 20+40 = 60.

Answer 60.

(1)

Shubham said:
3 years ago

1+2 = 3.

60/3 = 20.

Water value is change,

But milk remains the same so,

2:1

(1:2)*2= 2:4.

Change in water 4-1 = 3.

Hence,

3*20 = 60.

60/3 = 20.

Water value is change,

But milk remains the same so,

2:1

(1:2)*2= 2:4.

Change in water 4-1 = 3.

Hence,

3*20 = 60.

Sapana said:
3 years ago

Hey guys, I am going to ask one question. The question is here;

In a city, 40% of the adults are illiterate while 85% of the children are literate. If the ratio of the adults to that of the children is 2:3, then what percent of the population is literate?

In a city, 40% of the adults are illiterate while 85% of the children are literate. If the ratio of the adults to that of the children is 2:3, then what percent of the population is literate?

Swathi hj said:
3 years ago

Thank you @Krishna you explained in the simple way.

Jhones said:
3 years ago

m-2:1-w.

m-1:2-w.

2:1 4-1=3 difference by addition of water,

2:4

3 * 60/3 = 60.

m-1:2-w.

2:1 4-1=3 difference by addition of water,

2:4

3 * 60/3 = 60.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers