Aptitude - Profit and Loss - Discussion

12. 

When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

[A]. Rs. 21,000
[B]. Rs. 22,500
[C]. Rs. 25,300
[D]. Rs. 25,800

Answer: Option C

Explanation:

85 : 18700 = 115 : x

x = 18700 x 115 = 25300.
85

Hence, S.P. = Rs. 25,300.


Vikas said: (Jun 11, 2010)  
I think the answer u mentioned here is wrong coz wen u calculate the amount 15% in 18,700 and add it then the result will be 21505.

But if v calculate as per ur ans 25300-18700=6600

so.. 6600/18700*100 the result will b 35.2%.

Suruchi said: (Jun 17, 2010)  
How will you get the equation 85:18700=115:x. And how you get the answer? Please explain.

Sunil said: (Jun 21, 2010)  
The formula used for this solution is:-

Selling price at a 15% loss is 18700, .i.e, for 100 rupees of investment we got only 85 rupees.

Same way to get a profit of 15% .i.e, for 100 rupees we have to get 115 rupees.

So, 85 rupees at 15% loss(100-15=85)=C.p 18700
So, 115 rupees at 15% gain (100+15=115)= C.p ?

85=18700
115=?

? = ( 18700*115 )/85 = 220*115 = 25300

S.p= 25300 with the gain of 15%.

Snehal said: (Jun 24, 2010)  
How you hav done 85:18700=115:? please tell me.

Jegadeesh said: (Sep 1, 2010)  
He sell at 18700 he got a loss of 15% means, This 18700 is 85% not 100%.

To get 1% : 18700/85=220; Then 220 is 1%.

To get 100% : 220*100=22000.

To get 115% : 220*115=25300.

K.Rajeshreddy said: (Dec 3, 2010)  
The formula for to find gain percentage is
Here 85 is to loss of 15% and
115 is to gain of 15% So, totally 85:18700=115:?

Shafiq said: (Dec 11, 2010)  
When you are calculating 1percent of 18700, you have divided 18700 with 85. But 85 is 85%. Please explain it.

Prashant said: (Mar 25, 2011)  
Snehal the answer suggested by jegadeesh. Is absolutely easy to understand. And the explanation suggested by them is not proper. !

Satendra said: (Apr 12, 2011)  
When he sold 18700 getting 15/. Loss it means his c.p. Is 20000 if he want to get 15/. Profit he should be sell at 20300 this will be ans

Kiran said: (Jun 18, 2011)  
Calculate Cost price by applying formula
= 100 * sp/100-loss%

and then add it in S.P. of Rs. 18700

Juhi said: (Jun 23, 2011)  
It is very simple.

Calculate cp as: 100/100-15*18700 = 22000

Calculate sp as: 22000+15/100*22000 = 22000+3300 = 25300.

Dhiraj said: (Jun 27, 2011)  
Yah juhi your are right.

Avijeet said: (Sep 3, 2011)  
CP=100*18700/(100-15)= 22000 {CP=100*SP/(100-loss}

SP=(100+15)*22000/100=25300 {SP=(100+gain)*CP/100}

M.V.Krishna/Palvancha said: (Sep 7, 2011)  
Given s.p=18700,loss=15%;

then c.p=s.p+loss,

=>c.p=Rs.21505/-
....................................

gain=s.p-c.p;

gain%=(gain/c.p)*100;

15=(gain/21505)*100;

15=((s.p-21505)/21505)*100;

If he sells the plot for 25300(option c) the gain%=17.64.

to get gain% of 15% he should sell the plot for Rs.24730.75/-

Naresh Parmar said: (Sep 23, 2011)  
Thanks avjit

CP=100*18700/(100-15)= 22000 {CP=100*SP/(100-loss}

SP=(100+15)*22000/100=25300 {SP=(100+gain)*CP/100}

Vrutti said: (Oct 5, 2011)  
S.P = 18,700
loss = 15%.
So,C.P = Rs.((100/85)*18,700) (i.e. c.p=(100/100-loss%)*s.p))
Hence,C.P = 22,000

Now, C.P = 22,000, gain Required 15%

so,S.P = ((115/100)*22,000)(i.e. s.p=(100+gain% /100)*c.p))
Hence,S.P = 25,300

Hari said: (Nov 15, 2011)  
85% of some thing is 18,700 (loss of 15%)
then wats 115% of the thing (gain of 15%)
(115*18700/85)

Shantanu said: (Nov 25, 2011)  
Superb Explanation @SUNIL!!!

Meena said: (Dec 9, 2011)  
Jegadeesh nice explanation. Thanks.

Rajkumar said: (May 3, 2012)  
C.P = 100/(100-loss%) * S.P

C.P = 100/(100-15) * 18700 = 22000

15% Of 22000 is 3300

since it is gain %

we add

22000 + 3300 = 25300

Prateek said: (May 18, 2012)  
Plot sale = Rs 18700.
Let the C.P be=x.
Loss=C.P-S.P.
0. 15x=x-18700.
X=22000 i.e. C.P of plot = Rs 22000.
To gain 15% = 15%0f 22000 = Rs 3300.
So S.P = C.P+profit.
22000+3300= Rs 25300 answer.

Shashank said: (Jul 31, 2012)  
Formula of C.P=(100*S.P)/(100-loss%).

Then C.P=100*18700/100-15.

=100*18700/85.

=22000Rs.

Then S.P= 15/100*22000.

=25300Rs.

That's the answer. clear it.

Syed Arif Ali said: (Nov 5, 2012)  
S.P=18700
Loss=15%
Means
Assume C.P=100%
S.P= C.P-loss
i.e 18700= 100%-15%
18700=85%
We need 115% means 15% profit

18700=85%
?= 115%
i.e = 25300

Mitul said: (Jan 25, 2013)  
CP=X
X-X*15/100=18700
>X=22000.

22000+22000*15/10
=25300.

Prasanta said: (Jul 17, 2013)  
Sold = 18700.00.

Loss% = 15%.

So CP = 100/100-%loss*SP (formula).

100/100-15%*18700.

100/85%*18700.

100*100/85*18700.

10000/85*18700 = 22000.

22000*15%.

22000*15/100 = 3300.

22000+3300 = 25300.

Namrata said: (Oct 19, 2013)  
Hi guys,

I have sum confusion, Please help me out.

If we solve this ques by the formula which is given in important formula then:

C.P = {100/(100-15)}*18700 = 22000.

So,

S.P = {(100+15)/100}*22000 = 335.

So why the answer is coming different.

Allari said: (Nov 1, 2013)  
It's very easy method.

85 - 18700.
115 - ?

115*18700/85 = 25300.

Robin said: (Nov 18, 2013)  
SP of a plot = 18,700.
Loss = 15 %.

CP of a plot = (100/100-loss) * CP.
= (100/85) * 18700 = 22,000.

Gain = 15 %.

SP = 115% of CP.
= (115/100)* 22000.

= 25,300.

Wins said: (Mar 23, 2014)  
18700 = 85% loss C.P.
So now,

18700/85%= 220.
220 = 1%.
220*115% = 25300.

Amit said: (Jun 5, 2014)  
Let C.P be x.

S.P of plot =18700.
Loss =15%= 85/100.

S.P= (100-LOSS%)/100*C.P.
18700=0.85*C.P.

C.P= 22000.

GAIN = 15% = 115/100.
C.P = 22000.
S.P = ?

S.P = (115/100)*22000 = 25300.

Aayush said: (Jun 13, 2014)  
I hope this helps you out guys.

S.P=18700(Given).
Loss%=15%(given).
We need to find out S.P so that the gain % becomes 15%.

Gain% must be = 15%(as per question).
so S.P = 115% OF C.P(Formula-derived).

C.P=(100/100-LOSS%)* S.P(Formula).

Note: we could have taken this formula also C.P=(100/100+GAIN%)*S.P, but for gain, S.P is NOT GIVEN so we don't use this one.

C.P=(100/100-15)*18700.
C.P=(100/85)*18700.
C.P=22000.

For gain of 15%.
S.P must be= 115% of C.P (mentioned above).
S.P=115/100*22000.
S.P=25300.(ANSWER).

Kiran More said: (Feb 3, 2015)  
SIMPLEST WAY.

Given:

S.P = 18700.
LOSS% = 15%.

FORMULA: TO FIND C.P WHEN LOSS% AND S.P IS GIVEN.

C.P = (100/100-LOSS%)*S. P.

= (100/100-15)*18700.

= (100/85)*18700.

C. P = 22000.

FOR NEW S.P = 115% OF 22000.

= (115/100)*22000.

= 25300.

John said: (Mar 27, 2015)  
Let the actual price of the plot be X.

When the plot was sold at 18700 the loss% was 15%.

It means 18700 = 85% of X.

i.e. 18700 = 85/100*X.

Hence, X = 22000 (the actual price of the plot).

In order to make a profit of 15%, just find the 115% of 22000.

i.e. 115/100*22000 which will be Rs. 25300.

Sajeev said: (May 27, 2015)  
He is given 15% loss.

So 85% is equal to 18700.

= 0.85 = 18700.
= 0.15 = X.

Cross multiplication.

Therefore X = 3300.

= 18700+3300 = 22000.

For 15% profit.

22000*1.15 = 25300.

Sara said: (Jun 8, 2015)  
Hai.

C.P = (100/(100-loss%))*S.P.

From question.

C.P = (100/(100-15))*18700.
C.P = 22000.

Then we need 15% gain so,

22000*(15/100) = 3300.

So Cost price+Gain price = 22000+3300 = 25300.

Gaurav Sharma said: (Jun 21, 2015)  
S.P = 18700.

And loss = 15%.

So C.P = S.P/100-loss% (as S.P = (100-loss%)C.P).

Now C.P = 18700/0.85-----(1).

At what price must that plot be sold in order to gain 15%? (this is our second statement).

Let S.P=x.

So C.P = S.P/100+gain%.

Now our C.P = x/1.15------(2).

Now equate 1 and second C.P.

i.e x/1.15 = 18700/0.85.

After solving we will get x that is S.P for second statement = 25300.

Venus said: (Aug 9, 2015)  
How will we get the answer we had given that he had bought it at 4% less?

Nasar said: (Nov 3, 2015)  
18700/ = is 85% not 100%.

Then, 18700/85 x 100 = 22000 (No loss or profit).

So, 15% profit 18700/85 x 115 = 25300.

Shakil said: (May 2, 2016)  
By using the formula:

C.P = 100/85 * 18700 = 22000.
S.P = 115/100 * 22000 = 25300.

Lil Druk said: (Jul 15, 2016)  
Old (Loss)
Selling Price = 18700.
Loss = 15%.

Cost Price = (100/(100-15)) * 18700)// use Cost Price Formula.
= (100/85) * 18700.
= 22000 // Note : C.P remains same through out business

New ( Gain)

Cost Price = 22000// Retrieve C.P from above as C.P remains same no matter what,
Gain = 15 %.
Selling Price = ((100 + 15)/100) * 22000 // use S.P formula.
= (115/100) * 22000.
= Rs. 25300.

New selling price to gain 15% profit is Rs. 25300.

Cgyel said: (Aug 3, 2016)  
The logic behind here is,

SP = 18700.
Loss=15%.
CP= (100/ 100 - 15) * 18700.
= 22000.

Loss = CP - SP.
2200 - 18700.
= 3300.

If he wants to sell for the profit for 15%.
Then 3300 * 2 = 6600.

There fore 18700 + 6600 = 25300.

Adesh Anbasti said: (Aug 30, 2016)  
@Juhi's answer was a very simple way to solve the problem.

Prateek Jain said: (Aug 30, 2016)  
First calculate the cost price by using formula:

Cost Price: (C.P.)
C.P. = 100/(100 - loss %) * sp.
Loss% = 15.
sp = 18700.
cp = 100/(100 - 15) * 18700 = 22000,
So now we want to gain a profit of 15% then we should take 15% of cp ie;
22000 * 15/100 = 3300.
sp = cp + 15% of cp.
sp = 22000 + 3300.
sp = 25300.

Jobs said: (Oct 13, 2016)  
15% loss means > sp is 85% of cp.
ie cp * 0.85 = 18700.
cp = 22000.

For 15% profit > sp =(1 + 0.15) * cp.
sp = 25300.

Praveen said: (Nov 9, 2016)  
15% loss.

So, 85% -------->18700 then 15% profit.
115% -------- ?

==> (115 * 18700)/85 = 25300.

Umesh Saini said: (Feb 1, 2017)  
CP = 100/100-15 * 18700 = 22,000.
SP = 15 + 100/100 * 22,000 = 25300.

Mukesh.Gusai said: (Jun 22, 2017)  
Thanks.

Deepjit Das said: (Jul 28, 2017)  
(CP-SP)/CP=profit = 15/100,
=>(CP-18700)/cp=15/100.
=>CP=22000.

Now,
15%of CP=22000*1(15/100) = 3300,
So the price will be,

22000+3300 = 25300.

Jegan said: (Aug 6, 2017)  
Easy by knowing the formula.

s.p formula s.p=100-loss/100*c.p
so, 18700=85/100*c.p
1870000=85*c.p
1870000/85=c.p
22000=c.p

Then keep s.p ,as a x for gain 15% & gain=x-22000(s.p-c.p).
by formula gain % = 100 * gain/c.p.

So, 15=100/c.p*(x-22000)
15*220=x-22000
3300=x-22000
22000+3300=x.

ANS: 25300.

Badu said: (Aug 7, 2017)  
How to solve this? Please explain it to me.

Hussain said: (Jan 20, 2018)  
85%of C.P =18700.
then, 1% of C.P = 18700/85=220 Rs.
then, 100% of C.P =220*100 =22000.
so to gain 15%,
115% of C.P =220*115 =25300.

Aiysha Alafiya said: (Feb 15, 2018)  
S.p=18700 ,loss=15%.
C.p= 18700*100/100-85
C.p=22000
Now find S.p with gain %
S.p =(100+15)*22000/100
S.p= 25300.

Vinay Gudipati said: (Jul 18, 2018)  
He sells at 18700 he got a loss of 15% means, This 18700 is 85%, not 100%.

Here the below information gives 1% from 18700 of 15% loss.

To get 1% : 18700/85=220; Then 220 is 1%.
To get 100% : 220*100=22000.
To get 115% : 220*115=25300.

Gopi said: (Aug 21, 2018)  
The formula of C.P=(100*S.P)/(100-loss%).
Then C.P=100*18700/100-15.
=100 * 18700/85.
=22000Rs.

Then S.P= 15/100*22000.
= 25300Rs.

Nikhitha said: (Oct 10, 2018)  
SP = 18700.
Loss%=15.
CP=(sp/100-loss)*100.
From the above formula, we get cp=22000.
Given gain%=15.
sp=(100+gain%) * cp/100.
We get sp = 25300.

Jitu said: (Nov 15, 2018)  
Simple: 18700 at 15% loss means this is 85% of amount so,
18700/X*100=85,
hence 18700*100=85X,
x=1870000/85=22000,
22000 * 1.15 = 25300(1.15 is 15% profit).

Bashisth said: (Dec 10, 2018)  
C.p * 85/100 = 18700 = 22000,
C.p.=22000,
S.p.=22000 * 115/100,
S.p.= 25300 Ans.

Navin said: (Dec 12, 2018)  
Yes, right @Bashisth.

Prabhashjha said: (Feb 20, 2019)  
Consider 100% as CP.
Since there is a loss of 15% then SP=85%.
Thus, SP of 85%= 18700.

We have to calculate the SP at which it is sold at 15% profit. Thus, (100+15)% is the SP
85% = 18700.

Thus 115% = 18700 * 115/85 = 25300.

Honie said: (Apr 29, 2019)  
Given that 15% Loss it means 100%-15%=85%of SP.
Given SP=18700.
we have to find out the 15% of Gain.
means 100%+15%=115%
for 115% how much SP?
after the calculation, the answer will be 25300.

Aakash said: (May 26, 2019)  
C.p = 100/85*18700 = 22000.
S.p = 100+15/100*22000 = 25300.

Yasvanth said: (Jun 5, 2019)  
SP=18700 ,
15%loss=85%
SP=? gain of 15%=115% (cross multiplication)
That means (18700/115)*85 = 25300.

Raghavendra said: (Aug 3, 2019)  
S.P is 18700 with 0.15 %loss,

So c.p-sp=loss c.p=sp+loss.
c.p=18700+18700*0.15 = 21505,
SP = CP * 115/100 = 25300.

Md Noorul Islam said: (Aug 9, 2019)  
Here,

Given, old S.P.=18700.
Loss=15%.

Let C.P = x;
(x-18700)/x = 15/100.

100x - 1870000 = 15x.
x = 1870000/85 = 22000 this is C.P.

Now, 22000 of 15% needed to profit.

22000*15/100 = 3300.
S.P = x+profit =22000+3300 =25300 Ans.

Srijit Chakrabarty said: (Aug 28, 2019)  
USE THIS FORMULA.

S1/(100-LOSS%) = S2/(100+GAIN%).

S denotes the selling price.
So,here,
18700/(100-15) = S2(100+15).
S2 = (18700*115)/85,
S2 = 25300.

Atul Verma said: (Jan 18, 2020)  
sp = cp*mf.

Here sp = 18700 and mf(multiplying factor) if loss is 15% = 1-0.15 = 0.85.

Hence cp = sp/mf.
cp = 18700/0.85 = 22000.

Again if he wants gain of 15% then sp will be sp = cp*mf.
mf here in case of gain will be 1+0.15 = 1.15.
hence sp will be = cp*1.15.
CP, as calculated, is 22000.
SP = 22000*1.15 = 25300.

Indu said: (Apr 28, 2020)  
Why are we considering 15% as 115? Please explain.

Swathi N S said: (May 7, 2020)  
In ratio method.

15 percent =3/20.

Hence, sp:cp.

15 percent loss 20:17
15 percent gain 23:20.

By cancellin common term sp:cp =23:17.
Then 17x =18700 therefore x=1100.
23x = 25300.

Aarya said: (Jun 23, 2020)  
Given selling price(sp)=18700 (with loss of 15%)

So basically,
sp = cp(cost price) - 15% cp.
Let cp be x.
18700=x-0.15x.
18700=0.85x.
So we get x=cp=22000.

Now if he needs a gain of 15%,
SP=22000+15%(22000),
SP=25300.

Neeraja said: (Jul 17, 2020)  
Thanks @Sunil.

Aanchal said: (Jan 27, 2021)  
SP = 18700,
Loss= 15% = 15/100 = 3/20,
It means you have to subtract for loss(20-3=17),
So the loss is of 3 = 17,
17 =18700,
1=18700/17 = 1100,
Profit =15% = (3/20).
It means you have to add for profit (3+20=23),
So gain is by 3=23.
SP= 23*1100 = 25,300.

J.Sabarish said: (Feb 5, 2021)  
Agree @M. V. Krishna/Palvancha :

That is cp=21505. But after getting it, if you check for sp (rs. 18700) with it, we can't get the answer (rs. 18700).

Sp=85% of 21505=18, 280 (which proves that it is wrong).

Anyone clear this.

Praveenkumar V said: (May 31, 2021)  
Here in first scenario:

SP:18,700 loss=15%
To find SP =? when gain=15%.

Solution:
Finding overall CP:

CP = 100/(100=15) * 18700
CP = 22000.

Gain % is given. So using the gain formula we can find the gain amount and from that, we can find SP.

To find gain:

15=(gain x 100)/2200
gain=3300.
therefore gain=SP-CP
we know gain and CP, we substitute in the above equation and find SP for 15% gain;
3300 = SP - 22000.
SP = 25,300.

Thank you.

Anu said: (Jun 27, 2021)  
We could solve this sum by using percentage method.

Let C. P = 100%
If person loss 15% of 100% so C. P = 85%.
85% = 18700 then;
100% = X,
85X = 18700* 100 = 1870000.
X = 1870000/85.
= 22000.

So now we find C. P = 22000.
Hence gain= C. P - S. P.
= 22000 - 18700
= 3300.

Therefore, by final condition.

Total gain to find = 100 + 15 =115,
So, by percentage method,
If 100= 22000,
115 = X.
So, 100x = 22000*115
X = 22000* 115/100.
X = 25300.

Shruti said: (Jul 21, 2021)  
SP = 18700,
Loss= 15% = 15/100 = 3/20,

It means you have to subtract for loss(20-3=17),
So the loss is of 3 = 17,
17 =18700,
1=18700/17 = 1100,
Profit =15% = (3/20).

It means you have to add for profit (3+20=23),
So gain is by 3 = 23.
SP = 23*1100 = 25,300.

Rizwan said: (Jul 23, 2021)  
The calculation for (when an owner loses 15%)

S.P% x CP = SP
85/100 X CP=18700

CP= 22000 ( actual price before 15% loss)


The calculation for ( when an owner loses 15%)

PROFIT% X CP= PROFIT.
115/100 X 22000 = AMOUNT AFTER 15% PROFIT.

AMOUNT AFTER 15% PROFIT = 25300.

Divya said: (Oct 21, 2021)  
We can find out this solution in another way ..which is the easiest way.that is in this question he gave sp and loss is 15% so from these values we can calculate cp that is;
Sp = (100-15)% of cp.

So you can get cp is 22000.

So compare both cp and sp, we can get the loss is L = cp-sp = 22000 - 18700 = 3300.
So, in order to cover this loss of 15% simply add this loss value to the cp and then we can get 22000 + 3300 = 25300.

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.