# Aptitude - Pipes and Cistern - Discussion

Discussion Forum : Pipes and Cistern - General Questions (Q.No. 1)

1.

Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes, and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions P,Q and R respectively. What is the proportion of the solution R in the liquid in the tank after 3 minutes?

Answer: Option

Explanation:

Part filled by (A + B + C) in 3 minutes = 3 | 1 | + | 1 | + | 1 | = | 3 x | 11 | = | 11 | . | ||||

30 | 20 | 10 | 60 | 20 |

Part filled by C in 3 minutes = | 3 | . |

10 |

Required ratio = | 3 | x | 20 | = | 6 | . | ||

10 | 11 | 11 |

Discussion:

72 comments Page 1 of 8.
Saikat said:
3 months ago

Total 60 unit.

A = 1 minute 2 unit

B =1 min 3 unit

C =1 min 6 unit.

So, Total (6+3+2)=11 unit.

C contribution is 6/11 unit.

A = 1 minute 2 unit

B =1 min 3 unit

C =1 min 6 unit.

So, Total (6+3+2)=11 unit.

C contribution is 6/11 unit.

(7)

Akshay Kumar Roy said:
3 months ago

First take the LCM of all the time taken by A, B, and C which we will give us total work = 60, and then take out the efficiency by the formula (total work/time) A-> 2 ,B-> 3 and C-> 6 and then take out the Ratio of C's R liquid proportion (6/11) by multiplying both the numerator and denominator by 3.

And the result we will get is 6/11.

And the result we will get is 6/11.

(1)

KS said:
4 months ago

Lcm = 60.

It means the total tank capacity is 60 liters.

A done in one min = 60/30= 2lit,

B done in one min = 60/ 20= 3 lit,

C done in one min = 60/ 10 = 6 lit,

So, Total lit in one minute = 11 lit,

So, Total lit in three mints = 11 * 3 = 33 lit,

C done in three min = 6 * 3 = 18.

C' share is after three minutes = 18/33 = 6/11 ans.

It means the total tank capacity is 60 liters.

A done in one min = 60/30= 2lit,

B done in one min = 60/ 20= 3 lit,

C done in one min = 60/ 10 = 6 lit,

So, Total lit in one minute = 11 lit,

So, Total lit in three mints = 11 * 3 = 33 lit,

C done in three min = 6 * 3 = 18.

C' share is after three minutes = 18/33 = 6/11 ans.

(18)

Soumitra Malo said:
1 year ago

Lcm = 60.

It means the total tank capacity is 60 lit.

A done in one min = 60/30= 2lit,

B done in one min = 60/ 20= 3 lit,

C done in one min = 60/ 10 = 6 lit,

So, Total lit in one min = 11 lit,

So, Total lit in three mints = 11 * 3 = 33 lit,

C done in three min = 6 * 3 = 18.

C' share is after three minutes = 18/33 = 6/11 ans.

It means the total tank capacity is 60 lit.

A done in one min = 60/30= 2lit,

B done in one min = 60/ 20= 3 lit,

C done in one min = 60/ 10 = 6 lit,

So, Total lit in one min = 11 lit,

So, Total lit in three mints = 11 * 3 = 33 lit,

C done in three min = 6 * 3 = 18.

C' share is after three minutes = 18/33 = 6/11 ans.

(62)

Subu said:
2 years ago

Lcm = 60 .it means total tank capacity is 60 lit.

A done in one min = 60/30= 2lit,

B done in one min = 60/ 20= 3 lit,

C done in one min = 60/ 10 = 6 lit,

So Total lit in one min = 11 lit,

So Total lit in three mints = 11 * 3 = 33 lit,

C done in three min = 6 * 3 = 18.

C' share is after three mints = 18/33 = 6/11 ans.

A done in one min = 60/30= 2lit,

B done in one min = 60/ 20= 3 lit,

C done in one min = 60/ 10 = 6 lit,

So Total lit in one min = 11 lit,

So Total lit in three mints = 11 * 3 = 33 lit,

C done in three min = 6 * 3 = 18.

C' share is after three mints = 18/33 = 6/11 ans.

(62)

Hritik said:
3 years ago

How 20/11 came? Explain please.

(4)

Saloni said:
3 years ago

Why do we reciprocal 11/20? Explain please.

(9)

Nandeesh said:
3 years ago

3/30 + 3/20 + 3/10.

(6+9+18)/60 = 33/60 = 11/20,

(3/10)/11/20 = (3/10*20/11) = 6/11.

(6+9+18)/60 = 33/60 = 11/20,

(3/10)/11/20 = (3/10*20/11) = 6/11.

(12)

Aman Kumar said:
4 years ago

According to me,

30, 20, 10 LCM 60 means per unit of each pipe is;

2, 3, 6 total unit = 11.

We can write this way also 60\11 *3\10 = 6\11.

30, 20, 10 LCM 60 means per unit of each pipe is;

2, 3, 6 total unit = 11.

We can write this way also 60\11 *3\10 = 6\11.

(10)

Mruthyunjaya bm said:
4 years ago

Filled by C in 3 minutes = 3/10.

Filled by (A + B + C) in 3 minutes = 3 ( 1/30+ 1/20 +1/10)= 3*11/60 = 11/20.

As they told A B C proportional to P Q R (R=C).

Required ratio = chemical solution R in tank/ total chemical solution in tank.

i.e. (3/10)/(11/20),

=(3/10)*(20/11),

= (3*20)/(10*11),

= 60/110,

= 6/11.

Filled by (A + B + C) in 3 minutes = 3 ( 1/30+ 1/20 +1/10)= 3*11/60 = 11/20.

As they told A B C proportional to P Q R (R=C).

Required ratio = chemical solution R in tank/ total chemical solution in tank.

i.e. (3/10)/(11/20),

=(3/10)*(20/11),

= (3*20)/(10*11),

= 60/110,

= 6/11.

(6)

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers