# Aptitude - Partnership - Discussion

### Discussion :: Partnership - General Questions (Q.No.6)

6.

A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?

 [A]. Rs. 7500 [B]. Rs. 8000 [C]. Rs. 8500 [D]. Rs. 9000

Explanation:

Let B's capital be Rs. x.

 Then, 3500 x 12 = 2 7x 3 14x = 126000 x = 9000.

 Archana said: (Jun 12, 2010) How can you take here 7?

 Soma said: (Jul 14, 2010) 7 is the number of months B was in business, remember B joined after 5 months. 12 - 5 =7 months gotcha??

 Dinesh said: (Apr 27, 2011) A's share in 12 months=3500*12 B's share in 7 months=7x

 Sandy said: (Aug 15, 2011) Can you explain how can we take 7x?

 Sushma said: (Aug 17, 2011) 7 is the number of months where B joined and X is capital he brought.

 Pradeep said: (Nov 12, 2011) If A starts with 3000, after 6 months B joined with A with 5000, after 1 yr. total profit is 8000. then how much can get A&B ?

 Soumya said: (Jun 24, 2013) A : B. 3500 : X.....INVESTMENT. 12 : 7.....MONTHS INVESTED. 2 : 3.....PROFITS SHARED. So the ratio of investment should be equal to the profits shared. 3500*12 : 7*x :: 2:3. x = 9000.

 Pradeep Singh said: (Feb 24, 2014) Here its not specified if- A invested 3500 as complete investment or Rs 3500/month for 12 year. How how can we write 3500*12 for A's investment?

 Krishna Kondekar said: (Jul 9, 2014) If "B" is invested equal contribution of "A" in this session this type question will not be raised. Then it will arise question as on profit as like how much profit get the A&B ?

 Murali said: (Jul 15, 2014) Why did you write 7 there but there it was mension 5 months?

 Murugan.M said: (Oct 8, 2014) @Murali, they mentioned as after 5 months B is joined with A. 12 months -5 months = 7 months.

 Sudharsan T (Madurai) said: (Dec 6, 2014) Solve of 3500*12/7 = 6000. 6000*3/2 = 9000.

 Vishwadip said: (Jan 29, 2015) A invests 3500 Rs for 12 months (Why 12 - because profit is given of 1 year) in the ratio of 2. B invests X Rs for 7 months (Why 7 - because B joins A after 5 months and profit is given of 1 year) in the ratio of 3. 3500*12+X*7 = 2/3. 42000+7X = 2/3. 7X = 3/2*42000. X = 9000.

 Sukumar Satyen said: (Jun 11, 2015) Following is Correct explanation:- A's investment was Rs. 3500 for one-time. It was NEVER recurring for 12 months, i.e., Rs. 3500*12 months is wrong. It is assumed that B's investment was Rs. x for one-time. It was never recurring for 7 months, i.e., Rs. x*7 months is wrong. Ratio of profit is given for 1 year. Therefore, we need to express investments in terms of years, not in terms of months, so that investment ratio has equitable. Now, A's share for 12 months (1 year) = Rs. 3500*12/12 = Rs. 3500. B's share for 7 months (7/12 year) = Rs. x*7/12. Ratio of Investment should be equal to ratio of profits. => 3500:X*7/12 = 2:3. => 3500*12/7X = 2/3. => 3500*12*3/(7*2) = x. => x = Rs. 9000 = B's contribution in the capital. Thanks.

 Prakash said: (Jan 3, 2016) Don't you think that B's total investment should be 7*9000? Because we have to find B's total contribution. Please tell me.

 Chandana said: (Mar 7, 2016) How can we take 7 and 12? As b joined 5 months and after 1 year of joining of b, profit is calculated. So we should take (12+5=17) and 12 for a, b respectively. As in the previous online tests. This is the process which gave answer.

 Naveen said: (Jul 4, 2016) 3500*12 = 42000 is ratio 42000/2 = 21000, 1 = 21000 then 3 ration will 63000 for 12 months, 63000/7months = 9000, Total investment of B is 9000.

 Sachin Patel said: (Jul 15, 2016) Thank you all for giving clear solution.

 Ramesh said: (Jul 23, 2016) @Pradeep. A'share is: 4363. B'share is: 3636.

 Caue Rego said: (Oct 3, 2016) Well explained @Sukumar.

 Farhan said: (Dec 3, 2016) A, B, C started a business with the ratio of 2:3:4 respectively. A took his money after 9 month. Then calculate the share of each in profit of 35000 at the end of the year? Give me the Solution.

 Mir Rokon Uddin said: (Jan 9, 2017) Let; B's capital is x. According to question, 3500 * 12: 7 * x = 2 : 3. So, X = 900.

 Liton Chandra Dhaki said: (Jul 25, 2017) A & B start a buisness with Rs 240000 and Rs 300000 respectively. After 4 months C joins with them with Rs 81000 which is withdrawn by A & B according to their capital's ratio. At the end of the year profit is Rs 39150. Find the parts of profit received by A, B and C. Can anyone solve this?

 Ranjan said: (Aug 11, 2017) Let; B's capital is x. Then 3500 * 12:7x. 42000 : 7x ::2:3. 6000:x::2:3=6000/x=2/3. x = 9000.

 Mir Rokon Uddin said: (Sep 24, 2017) @All. If you consider B's initial investment answer would be 9000. If you consider B's total investment answer would be 7*9000=63000. So the word "initial should have added in the asking term. Generally, B's investment means a total investment of B. So to me answer is 63000.

 D Priya said: (Feb 12, 2018) @ Rokon Uddin. They coined the term capital in the question. So, it's obviously clear they are asking investment amount. Not the total amount.

 Tirth said: (Sep 23, 2018) First of the After a year write a question is 12 is month wise. 3500*12/7x = 2/3. By cross multiplying, we get; 3500*12=4200 multiple by 3 (42000*3)= 126000. 7 multiple by 2 (7*2) =14. Then 126000/14 = 9000 is the answer Answer.

 Naveen Chandu said: (Aug 6, 2019) A starts a buisness after 5 months for 3500 rupees. B joins with A. A has start after 5 months and remaining months is' 7' why because 1 year =12 months. Let we take 7 is for B. Then (3500*12/7) =2/3. For 2/3 is given for ratio. 14x=126000. =>12600/14. X=9000.