Aptitude - Partnership - Discussion

4. 

A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

[A]. Rs. 8400
[B]. Rs. 11,900
[C]. Rs. 13,600
[D]. Rs. 14,700

Answer: Option D

Explanation:

Let C = x.

Then, B = x + 5000 and A = x + 5000 + 4000 = x + 9000.

So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000

3x = 36000

x = 12000

A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.

A's share = Rs. 35000 x 21 = Rs. 14,700.
50


Shruthi said: (Jul 8, 2011)  
Can any one please explain it ?

Ankit said: (Sep 4, 2011)  
As the amount depend on c's investment. Hence lit's assume c investmnt is x and thn accordng to question othr' investment make and form the proportion and then by share's method it will be easy to find a's share.

Sajitha said: (Apr 7, 2012)  
Why we divide 21/50 in the last step. Clear my doubt.

Anu said: (Apr 11, 2012)  
Because total share is 50 thats why 21/50 [21+17+15=50].

Vaidehi said: (Mar 7, 2013)  
Why do we have to multiply by 35000 in the last step ?

Priya said: (Mar 23, 2013)  
It's profit % which will distribute among all partner.

Deepakamal said: (Oct 18, 2013)  
@Vaidehi.

Already given in the question is out of total profit of Rs. 35,000.

Ranga Swamy said: (May 3, 2014)  
So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000.

3x = 36000.

Kindly explain this two steps?

Sathya &Amp; Mythily said: (May 15, 2014)  
c = x; b = x + 5000; a = x + 5000 + 4000;

So,
(x) + (x + 5000) + (x + 5000 + 4000) = 50000.
3x + 14000 = 50000.
3x = 50000-14000.
3x = 36000.
x = 36000 / 3.
x = 12000(c).

c = 12000.
b = 12000 + 5000 = 17000.
a = 12000 + 5000 + 4000 = 21000.
So, A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.

A's share = 35000 * 21/50 = Rs.14700.

I hope you understood.

Chaitra said: (May 22, 2015)  
Why A = x+5000+4000 taken. It is that A invests 4000 more than B?

Masterneeji said: (Jun 6, 2015)  
Add up investment & equate to profit in ratio:

= x+x+4000+x+9000.
= 3x+14000 = 50000.

x = 36000/3 = 12000.

A share's = 12000+9000 = 21000.

Shimmer said: (Jun 15, 2015)  
Please explain why can't we take it as follows:

B = A-4000, C = A-4000-5000 = A-9000; I mean in terms of A.

According to question:

A:A-4000:A-9000.

A+A-4000+A-9000 = 50000.

3A-13000 = 50000.
3A = 37000.
A = 37000/3.

And so on. Why isn't the answer coming correct?

So, A's profit = 35000x37000.

Ram said: (Jun 18, 2015)  
x+x+5000+x+9000 = 50000.

Where how 50000 has came? Can anyone explain me right now?

Agnes said: (Aug 10, 2015)  
Can any one tell me why we add x on a since they a say A subscribe 4000 more than B?

Archana Kumari said: (Aug 15, 2015)  
X+5000+4000+X+5000+X=50000.

Can anyone explain this, how?

Jeevaa said: (Aug 31, 2015)  
Why A = x+5000+4000 taken. It is that A invests 4000 more than B?

Can anyone explain this?

Happiness said: (Oct 12, 2015)  
A+B+C = 50000.

Let, C = C.

B = 5000+C.

A = B+4000 (substitute B (i.e A = 5000+C+4000) ).

RESULT: A+B+C = 50000.

5000+C+C+5000+C+4000 = 50000.

3C = 50000-14000.

C = 36000/3 = 12000.

B = 5000+12000 = 17000.

A = 17000+4000 = 21000.

A's receive = (21000/50000)*35000 = 14700 (i.e favorable outcomes of A/total outcomes)*profit.

Don't know much if mistake let me know!

Ravi Chendra V said: (Jul 12, 2016)  
Better to calculate in this way.

A = 4000 more than B
B = 5000 more than C
C- = ?

Let's have a look.
C = assume x there're

c = x + ?+ b = x + 5000 + a = x + 5000 + 4000 = 50000.
c = 3x + 14000 = 50000.
c =3x+ 50000 - 14000.
= 3x = 36000.
x = 36000/3.
c = 12000.

Here total c is 12000.

Then b = 12000 + 5000 = 17000.
Then a = 12000 + 5000 + 4000 = 21000.
Tatio= 12 : 17 : 21(a,b,c).
Total 35000 * 21/50(12 + 17 + 21) = 50.
14700.

Deepikarthi said: (Jul 21, 2016)  
Please, anybody explain this sum in a shortcut.

Mhon Arwind said: (Oct 9, 2016)  
Please explain it in a shortcut.

Raju said: (Nov 19, 2016)  
Question is A's profit but answer gives hear A's share. What is it? Is they have same meaning?

Abhishek said: (Feb 12, 2017)  
Someone explain me the last step.

Sajid Saifi said: (Aug 13, 2017)  
21+17+12=50.

35000=profit, 35000*21/50.

Sajid Saifi said: (Aug 13, 2017)  
But the amount of B' share is not more than amount of A' share.

Saimahesh said: (Dec 6, 2017)  
Why we will take 21/50? Please explain.

Abhishek said: (May 9, 2018)  
Because the ratio of the A's share is 21/50.

Soheli said: (May 25, 2018)  
Here total profit has 35000.

Then how came 50000? Please explain.

Prasun Chatterjee said: (Jun 2, 2018)  
why x+9000 be added separately

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.