Aptitude - Compound Interest - Discussion

Discussion Forum : Compound Interest - General Questions (Q.No. 13)
13.
The difference between simple interest and compound on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half-yearly is:
Rs. 2.50
Rs. 3
Rs. 3.75
Rs. 4
None of these
Answer: Option
Explanation:

S.I. = Rs 1200 x 10 x 1 = Rs. 120.
100

C.I. = Rs. 1200 x 1 + 5 2 - 1200 = Rs. 123.
100

Difference = Rs. (123 - 120) = Rs. 3.

Discussion:
51 comments Page 1 of 6.

Yogeshwar said:   2 years ago
Difference between S.I & C.I.

D=P[r/100]^2.

In question given is "reckoned " means "calculating" for half year so take half value in1200 is 600.

Now, 600[10/100]^2=60.

Let, C. I for halfyearly is p[1+(r/200)]^2n.
n=1/2 then 2 * n = 1,
600[1+(10/200)].
600*21/20]=63.
Now, 60-63=60.
(2)

Dibyajyoti Giri said:   3 years ago
I thought the simple interest was also calculated half-yearly. In that case, SI is 122 and CI is 123.
(1)

ARCHISA DAS said:   3 years ago
5/100 is given in the formula. In the formula, there is p*(1+r/100)^n.
Here the rate is given 5% so it has come 5/100.
Hope this helps.
(1)

Aneesha said:   3 years ago
If we calculate the simple interest considering 6 months duration one by one, rate won't be split, P, are remains constant whereas time splits to 1/2. While calculating CI, rate is split whereas time is increased.
(2)

Tamalika Roy said:   4 years ago
There's a shortcut formula.

Diff = sum(r/100)^n.
Here,
D = 1200(5/100)^2 (as half-yearly)
= Rs 3.
(5)

Sovan said:   4 years ago
In the question it is given to compute the difference between CI and SI for 1 year.

Hence : SI= (P*R*T)/100 => (1200*10*1) /100 = 120

Now compute CI for the 1st half year, as it is computed half yearly:

A=P(1+(r/2)/100)^2n , here our n=1/2
=> A=1200(1+(10/2)/100)^2*1/2 => 1200(1+1/20) on computing we get A=1260

So our CI for the first half year is 1260-1200= 60.

Now as we are calculating the CI for 1 year, hence the amount (1260) which we got by calculating the Amount for the first half year becomes our Principal for the second half year.

So again using the formula: P(1+r/100)^n => 1260(1+(10/2)/100)^2*1/2

On computing we get A= 1323, So CI= 1323-1200= 123=> CI at the end of one year.

So as the difference between CI and SI is asked for 1 year.

Hence : CI-SI= 123-120 = 3 Ans.
(2)

BHARAT said:   5 years ago
Why didn't we take SI to be half-yearly. It should be 60 right?
(2)

Arjun said:   5 years ago
SI = 120

Given P = 1200, half-yearly compounded so rate becomes half and time becomes double.

1200 * 10.25/100 = 123,
CI-SI= 123-120 = 3.
(1)

Naina said:   5 years ago
Because as r=10% for 1 yr so for the half year it would be 5%=5/100.

Ami said:   5 years ago
Why 5/100? Please explain that.


Post your comments here:

Your comments will be displayed after verification.