# Aptitude - Calendar - Discussion

### Discussion :: Calendar - General Questions (Q.No.5)

5.

Today is Monday. After 61 days, it will be:

 [A]. Wednesday [B]. Saturday [C]. Tuesday [D]. Thursday

Explanation:

Each day of the week is repeated after 7 days.

So, after 63 days, it will be Monday.

After 61 days, it will be Saturday.

 Muthukumar said: (Jul 15, 2010) Each day of the week is repeated after 7 days so fist day and 8th day is same. so Today is Monday mean 64th day is Monday. so answer is thursday

 Ramya said: (Dec 23, 2010) Today is Monday.. 61th day=? a week has 7 days.. there are 8 7's in 61 8*7=56 the 56th day must be the same monday 56+remaining days from 61 (ie)56+(61-56) =56+5 56(mon)+5(tue+wed+thur+fri and the fifth day is saturday) so ans is saturday..

 Deepa said: (Feb 1, 2011) Each day of the week is repeated after 7 days. So, after 63 days, it will be Monday. After 61 days, it will be Saturday.

 AJAY said: (Mar 10, 2011) SUPPOSE TODAY IS MONDAY AND EACH DAY IS REPEATED AFTER THE 7 DAYS SO 61 DAYS AFTER IS ......? 61/7 = REMAIN 5 DAYS SO MONDAY + 5 DAY = SATURDAY.

 Sanju said: (Jul 15, 2011) @ajay That was so simple method by you. Good yaar thank you.

 Bujji said: (Sep 3, 2011) For 2006th year how we can take the odd days for 2000=? Like 1600=0, 400=0.

 Fiji Francis said: (Oct 25, 2011) Any equations for solving this problem?

 Juhi said: (Nov 3, 2011) Sanju... its a very good solution realy

 Amita said: (Nov 9, 2011) Deepa & ramya you both are right.

 Subhashree said: (Nov 10, 2011) Ajay, thanks dear. , it's really a good & easy solution.

 Ovii said: (Dec 3, 2011) Another question to further explain the above statement What will be day after 366 says(keeping today as monday)?? subtracting it from 392. 392-366=26. 26/7=3.5/7( where 3 is quotient. 5 is remainder. 7 is divisor.) now moving back 5 days (because of remainder). it will be thursday. another way to calcultae thursday. as 7*4=28 but the diff is 26 28-26=2 moving ahead(instead of backward) from monday,it will tuesday first then wednesday but the third day will be thusday so we add 2 days to manday and the result will be the third day. I hope it works. Its upto to your choice what you choose(backward or ahead).

 Ramya said: (Dec 12, 2011) 7*9=63-2=61 so after 61 days it will be saturday

 Somu said: (Jun 26, 2012) Monday = 1 odd day. 61 days = (8 weeks + 5 odd days). = 5 odd days. Total odds = 1 + 5 odd days. = 6. Number 6 mentions Saturday.

 Nagababu said: (Oct 12, 2012) Today is Monday Each day of the week is repeated after 7 days. So fist day and 8th day is same. So Today is Monday mean 56th day is Monday. So answer is Saturday (process:- 8*7=56, 56th day is common ga Monday:, so 57th:-the, 58:-wen, 59:-thu, 60:-fri, 61:-sat).

 Dhanunjay said: (Dec 2, 2012) Eg: Today is 1st Monday, so after 7 days i.e. 8th is Monday so From the given question: Today is Monday after 61 days it will be Friday. Sol: In 61 8*7=56 i.e. 57th is Monday 58 --- tue 59 --- wed 60 ---- thursday 61 ----- Friday

 Karuna said: (Aug 22, 2013) Tell me different shortcut methods for different problems given on clerical exam papers?

 Mickey said: (Sep 3, 2013) 61/7 = 8. So 5 odd days according 2 this table sun-0 mon-1 tue-2 wed-3 th-4 fri-5 sat-6. So ans is friday 63 day Sunday , and 64 th Monday.

 RANJIT KUMAR UPADHYAY said: (Dec 26, 2013) I was Born on 26-th March 1976, But I am unable to find out that Which Day I was Born? Please Reply me with the Explanation.

 Narendragoud said: (Jan 19, 2014) Today + 61 days : 62 days. So (8 weeks+6 days) : 62 days. So 6 odd days ; It is nothing but saturday.

 Pragati said: (Apr 7, 2014) 61/8. Since every 8th day is same. So quotient comes to be 7. And 7 acc to the table. Sun - 1. Mon - 2. Tues - 3. Wed - 4. Thurs - 5. Fri - 6. Sat - 7 or 0. So the answer comes out to be Saturday.

 RAMESH.K said: (Jul 21, 2014) Today is Monday. After 61 days, it will be: Ans: Today is monday; No.of odd days = 61/7. = 5 odd days. Today is monday after 5 days = (tue+wed+thur+fri and the fifth day is saturday). Answer is Saturday.

 Enoch Luwabo said: (Nov 10, 2014) That seems confusing. After 61 days implies 61/7 = 8 weeks remainder 5 days. Since this week has its first day on Monday it means its last day is Sunday. Thus day 56 is Sunday, adding the five remaining days gives us Friday.

 Vinaybhaipatel said: (Nov 30, 2014) If week start with Monday, so it ends with Sunday, not Sunday, hence at 63rd day it will be Sunday. So at 61st it will be Friday.

 Raj said: (Apr 12, 2015) Can you please solve this question? What was the day of the week on 17 august 1983?

 Jany said: (May 19, 2015) Note the days given i.e 62 days. Given day is a Tuesday. = 7*9 = 63-1 = 62. So the 62nd day is a Monday.

 Daulat Soni said: (Jul 24, 2015) Total day is 61. First calculate week and extra day. 61/7=56 (week)+5 (extra day). Today is Monday, so after 5 day is Saturday (Monday+5=6, Saturday).

 Sandeep Rathod said: (Jul 30, 2015) Actually question is confusing. What is after 61 day? Question should be what is on 62nd day or on 61th day. So no confusion. On 61th day it is Friday. 62nd day will be Saturday.

 Sangeetha V said: (Aug 12, 2015) 61 days = 61/7= 8 weeks = 5 odd days. If today is Monday. After 61 day = Monday+5 odd days. = Saturday.

 Swapnil said: (Aug 17, 2015) What day on 4 Nov 2000?

 Ayushee Tiwari said: (Sep 15, 2015) @Swapnil. It was Saturday on 4th Nov 2000!

 Jothipriya said: (Feb 2, 2016) Can you please solve this question in other short method?

 SURESH said: (Jun 20, 2016) After 61 day is saturday. How to calculate which date will come after 61 day from today date?

 Vaishu said: (Jul 21, 2016) What was the day on 6th march 2000? Please explain.

 Bhadra said: (Sep 21, 2016) I think it is Friday. 1999 + (1.1.2000 + 6.3.20000). 1600 = 0 odd days. 300 = 1 odd day. 99 years = 52 ordinary years + 27 leap years. =52 * 1 + 27 * 2. = 52 + 54. = 106. = 15 weeks + 1 odd day. 1999 = 1600 + 300 + 99. = 0 + 1 + 1. = 2 odd days. ->>>>>>>>>>>>>>- 1.1.2000 + 6.3.2000. 31(jan) + 29(feb) + 6(mar) = 66 days. = 9 weeks + 3 days. 6th march 2000 = 0 + 1 + 1 + 3 = 5.

 Malathi said: (Nov 24, 2016) 5th day is Friday. So, I think all other is the wrong answer.

 Sairam said: (Dec 28, 2016) Every 1st day of week is Monday according to given data. 63/7 = 9weeks ie;9 Mondays. Therefore for 61 days is 8 weeks 5days ie; 2days earlier than Monday is Saturday. OR 63-61 = 2. therefore, 2 days earlier than Monday is Saturday.

 Vinaykumar said: (Jan 21, 2017) What is the day on 10 oct 1994? Please solve it.

 Nilambara Behera said: (Jan 26, 2017) What is the day of 1st -dec-1546? Please solve it.

 Honey Kushwaha said: (Feb 15, 2017) Thanks for all your explanation.

 Honey said: (Feb 15, 2017) It was Saturday @Nilambara.

 Govind said: (Apr 15, 2017) You all are right, thanks for explaining the solution.

 Rucha said: (Apr 24, 2017) Also 61/7 remainder is 5 then add Monday +5 days comes Saturday so the answer is Saturday.

 Shafi said: (May 23, 2017) Every day is repeating after 7 days, so if today is Monday 8th day will be Monday. The consecutive Mondays will be multiple of 8. Eg:8,16,24 etc. So, 61 not multiple of 8 but 64 so 64 day is Monday then 61 day is -3 so the day is Thursday.

 Raj said: (Jun 22, 2017) If today is wednessday after 233 days which day come? Solve.

 Santosh Patel said: (Jun 26, 2017) Today is Monday so after 61 day, near 61 day table of 7, 7*9=63, 63-61=2, So: monday-2day. Sunday, Saturday . That's Final answer Saturday.

 Sada said: (Jul 18, 2017) 61%7 = 5 odd days. Monday+5=saturday.

 Gyana Ranjan Mohapatra said: (Aug 8, 2017) 61 year=61 odd day+ (61/4 leap year odd day), = 61+15=76= 6 odd day. = Today is Monday then 6th day is Saturday.

 Samiul said: (Sep 6, 2017) 7*9=63 63 is Monday 63-61=2. Monday after 2 days = Saturday. Ans=Saturday.

 Shunmugasundaram said: (Nov 20, 2017) As week codes. SUN - 0 , MON - 1, TUE - 2 ,WED - 3 THU - 4, FRI - 5 , SAT - 6 First find 63 days it will be = 63/7 = 0 As per the week code its Sunday. Any way subtract 2 days from Sundays.

 Ramesh Kumar Sarraf said: (Feb 20, 2018) 2004 Feb 5 Tuesday, 2008 Feb 5 =? Day. Can anyone solve this?

 Krishna Mohan Singh said: (Apr 3, 2018) @All. The easiest way to calculate this is; Just calculate that how far the number which is givn from the multiple of 7.. like if i change the question like. Eg: Que. =#If today is Sunday then after 50 days it will be? Ans. = ATQ, day of 50th day. Seeing the multiple of 7. like 7, 14, 21...49. Then on 49th day, we'll get Sunday but on next day i.e. 50th day it's MONDAY.

 Amrutha said: (Jun 22, 2018) today is mon after 61 days=?. So after 7days again mon will come, 61=multiples of 7 is 56 . So on 56 mon,57 tue,58 wed,59 thr, 60 fri, 61 sat. Therefore after 61 days means Sunday.

 Suraj said: (Jun 24, 2018) The answer is correct. After 61 days is the question. It is Saturday. In question, what is the 61th day the answer is Friday? See the difference.

 Venky said: (Aug 17, 2018) Today Saturday after 343 days which day comes? Please explain.

 Vidhu said: (Feb 21, 2019) After 61 days means, it is 62nd day, right?

 Viahal said: (Jul 8, 2019) It's Friday, not Saturday. 61%7 = 5, start from Monday and 5th day is Friday.

 Keshavi said: (Jul 27, 2019) Thanks for explaining it @Ajay.

 Rakesh said: (Sep 5, 2019) It's Friday, not Saturday. 61/7 = 5, start from Monday and 5th day is Friday.

 Shri said: (Sep 10, 2019) Thanks for explaining it in a simple way @Ajay.

 Kishan Kumar Swain said: (Dec 17, 2019) After 61 days means it should be counted as 62nd day. So 61/7=56 (quotient). So 56th day is Sunday. 62-56=6 that is Saturday. So and is Saturday. Take a simple example, i.e, Today is Monday after 2 days it will be which day? The answer will be Thursday day, not Wednesday.

 Devi Sailakshmi said: (May 21, 2020) Monday day code is 1. Given days + Monday daycode=(1+61)=62. To find odd days 62 is divided by 7. 62÷7=6 remainder. Sunday day code-0. Mon-1, Tue-2, Wed-3, Thurs-4, Fri-5, Sat-6. So, 62÷7 we get remainder 6 so, the day code of 6 is Sat. So the answer is SATURDAY.

 Prabh Virdi said: (Jun 15, 2020) Firstly calculate the leap years and ordinary days in 61 days. (15 leap + 46 ordinary days) [15*2+46*1] =76. "Because leap year having 2 odd days ". In 76 days there are 10 weeks. So left 6 are reminder odd days. Answer is Saturday.

 S.vidhya Lakshmi said: (Jun 20, 2020) Today is Monday. Let's take 1- Monday 8 - Monday 15 - Monday ..................... 64 - Monday. So 63 is Sunday, 62 Saturday, 61 is Friday.

 Pawan said: (Aug 2, 2020) Thanks for the simple answer @Ajay.

 Jamyang Cheda said: (Oct 3, 2020) Last two digits of year =20 (2020). Divide it by 4 =5(quotient). Take the date (the date that you are working this problem) =3 since am doing it on this date... Month = 0 (0,3,3,6,1,4,6,2,5,0,3,5) October falls for number zero. Year =6 (1600-1699=6), 1700-1799=4, 1800-1899=2, 1900-1999=0, 2000-2099=6. Add all = that will give us 34. Divide it by 7(days in a week). Take reminder =34/7 remainder is 6. Sun = 0 Mon = 1 Tue = 2 Wed = 3 Thu = 4 Fri = 5 Sat= 6. So, the Answer here is Saturday.

 Anaswara Sushil Kumar said: (Oct 10, 2020) @All. Here, is the solution. Today is considered as Monday. 61th day=? a week has 7 days.. there are 8 weeks, 7 days in 61. 8*7=56. The 56th day must be the same Monday. 56+remaining days from 61. (ie)56+(61-56). =56+5. 56(mon) + 5(tue + wed + thur + fri and the fifth day is Saturday) so, the answer is Saturday.

 SANTHOSH KASARLA said: (Oct 16, 2020) @Ajay. How to take odd days? Please explain.

 Harshil said: (Jan 17, 2021) 61 days= 8 weeks + 5 days. = 5 odd days. Since Monday= 1 odd day, = (1+5) odd days, = 6 odd days. Monday - 1 Tuesday - 2 Wednesday - 3 Thursday - 4 Friday - 5 Saturday - 6 Sunday - 0 So, the answer is Saturday.

 Anjana said: (May 17, 2021) Find the odd days in 61 days. 61÷7,remainder = 5. 5 odd days so, Monday + 5 = Saturday.

 Vedant said: (Jun 21, 2021) 61 + monday = 62 days. 62/7 = 56 days(8 week) + 6 odd days. Ans - Saturday. We can use this; Monday - 1. Tuesday - 2. Wednesday - 3. Thursday - 4. Friday - 5. Saturday - 6. Sunday - 0.

 Ananthu SV said: (Aug 26, 2021) It's 61/7 = 5(rem). From Monday, 5 days past so it is Saturday.

 Shravani said: (Sep 14, 2021) 61 ÷7 = Take reminder will be 5, So it's on Monday + 5days, Monday + Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday.

 Shravani said: (Sep 14, 2021) 61 ÷7 = Take reminder will be 5, So it's on Monday + 5days, Monday + Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday.

 Bhavani said: (Nov 24, 2021) Monday = 1, add 61 to it, 1 + 61 = 62/7. we get quotient: 8 Remainder : 6. So, 6 means Saturday.

 Lolli said: (Sep 24, 2022) Monday = 1, add 61 we will get Q= 8 R= 6. So, 6= Saturday.

 Rufai Yahaya said: (Oct 5, 2022) 61/7 = 8.7143 ( means you are working in mode 7) Now residue 0.7143 * 7 = 5. Now, Mon+ 5 days you will end up on SUNDAY.