# Data Interpretation - Bar Charts - Discussion

Discussion Forum : Bar Charts - Bar Chart 6 (Q.No. 3)

*Directions to Solve*

The bar graph given below shows the percentage distribution of the total expenditures of a company under various expense heads during 2003.

Percentage Distribution of Total Expenditure of a Company

3.

What is the ratio of the total expenditure on infrastructure and transport to the total expenditure on taxes and interest on loans?

Answer: Option

Explanation:

Let the total amount of expenditures be Rs. *x*.

Then, the total expenditure on infrastruture and transport

= Rs. [(20 + 12.5)% of *x*]

= Rs. [32.5% of *x*]

= Rs. | 32.5x |
||

100 |

and total expenditure on taxes and interest on loans

= Rs. [(10 + 17.5)% of *x*]

= Rs. [27.5% of *x*]

= Rs. | 27.5x |
||

100 |

Required ratio = | 32.5x/100 |
= | 13 | . | ||

27.5x/100 |
11 |

Discussion:

5 comments Page 1 of 1.
Agnes Ochiba said:
3 years ago

Infrastructure + transport = 32.5.

Taxes + loan = 27.5,

Ratio of total expenditure = 32.5 : 27.5.

= 32.5/27.5,

= 325/275.

= 13/11.

Taxes + loan = 27.5,

Ratio of total expenditure = 32.5 : 27.5.

= 32.5/27.5,

= 325/275.

= 13/11.

(1)

Ram said:
6 years ago

Sir, can you please explain the solution for converting 1.18 into ratio i.e. 13/11?

(1)

Brian said:
8 years ago

@Meliza.

Try this technique.

Infrastructure + transport = 32.5.

Taxes + loan = 27.5.

32.5/27.5 = 1.18.

13/11 = 1.18.

Try this technique.

Infrastructure + transport = 32.5.

Taxes + loan = 27.5.

32.5/27.5 = 1.18.

13/11 = 1.18.

(1)

Amit Soni said:
1 decade ago

First we need to know what is total total expenditures of a company. From previous question, We know that expenditure for advertisement is = 2.10 crores.

So total expenditure of company is,

x = 2.10 (expenditure of advertisement) / 15 %.

x = 210/15 = 14 crore.

Now the total expenditure on infrastructure = 20 % of 14 = 2.8 crore.

Total expenditure on Transport = 12.5 % of 14 = 1.75 crores.

Total expenditure on taxes = 10 % of 14 = 1.4 crores.

Total expenditure on interest on loans = 17.5 % of 14 = 2.45 crores.

Therefore Required ratio = 2.8+1.75 /1.4+2.45 = 4.55/3.85 = 13/11.

So required ratio is 13:11.

So total expenditure of company is,

x = 2.10 (expenditure of advertisement) / 15 %.

x = 210/15 = 14 crore.

Now the total expenditure on infrastructure = 20 % of 14 = 2.8 crore.

Total expenditure on Transport = 12.5 % of 14 = 1.75 crores.

Total expenditure on taxes = 10 % of 14 = 1.4 crores.

Total expenditure on interest on loans = 17.5 % of 14 = 2.45 crores.

Therefore Required ratio = 2.8+1.75 /1.4+2.45 = 4.55/3.85 = 13/11.

So required ratio is 13:11.

Meliza said:
1 decade ago

Still do not comprehend the answer. Would you please elaborate what the "X" stands for in the solution?

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers