# Aptitude - Simplification - Discussion

Discussion Forum : Simplification - General Questions (Q.No. 7)
7.
One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?
Rs. 30,000
Rs. 50,000
Rs. 60,000
Rs. 90,000
Answer: Option
Explanation:

Let savings in N.S.C and P.P.F. be Rs. x and Rs. (150000 - x) respectively. Then,

 1 x = 1 (150000 - x) 3 2

 x + x = 75000 3 2

 5x = 75000 6

 x = 75000 x 6 = 90000 5

Savings in Public Provident Fund = Rs. (150000 - 90000) = Rs. 60000

Discussion:
27 comments Page 1 of 3.

Ram said:   1 year ago
1/3 A=1/2 B and A=3B/2.

A+B=1, 50,000.
3B/2 +B =1,50,000,
5B/2 = 1,50,000,
B = 3,00,000/5 =60, 000.
B = 60,000.
(14)

R k senthil raajan said:   3 years ago
Ratio is the best method to solve.

Take the lcm for 2 and 3 is 6.

Therefore A s part is 3 B s part is 2.
Total part is 5.
Divide the total amount /5.

One part is equal to 30000.
B's part 2*30000 = 60000.
(5)

Rekha said:   3 years ago
Thank you @Sanjay.

Angothu Vamshi said:   5 years ago
Solution:

1/3n(national savings certificate) = 1/2p(public provident fund).
n/p = 3/2,
n:p = 3:2.

So, Total savings/(ratio total),
150000/5 = 30000,
Then, p = 2(30000).
= 60000.

Vineela said:   5 years ago
N/3 = P/2.
Therefore, N = 3/2P.
Given N+P = 1,50,000,
3/2P+P = 1,50,000,
5/2P = 1,50,000,
Therefore, P = 1,50,000 * 2/5 = 60,000.
(1)

Sukhman said:   5 years ago
Let his savings in NSF be = x.
Let his savings in PPF be = y.

ATQ
X/3=y/2.

On solving yhis we get
2x =3y,
2/3x =y,

Now
X+y = 150000,
Putting the value of y as solved above.
X+2/3x = 150000,
X = 90000,
Y = 150000-90000 = 60000.
(1)

Ashutosh giri said:   6 years ago
How 75000 came?

Alish said:   6 years ago
x---->NSF.
y---->PPF.
x/3 = y/2 (as said in question ) --> (1)
x + y = 1,50,000 ( Total) --> (2)

From (1); we have, x=3/2 y ( put that in 2nd equation and directly we give the value of y which is PPF).

3/2 y + y = 1,50,000,
5/2 y = 1,50,000,
y = 1,50,000 * 2/5,
y = 60,000.
(1)

Pritam said:   6 years ago
x/3+x/2= 1,50,000(total saving),
5x/6= 1,50,000.

x= 1,50,000*6/5 = 1,80,000.
ppf = x/2 so ppf may be 1,80,000/2 = 90,000.

Nilesh Sonje said:   6 years ago
Let,

3 parts of NSC + 2 parts of PPF = 150000.
Total 5 parts = 150000,
1 part = 30000,
2 parts of PPF = 60000.

Post your comments here:

Your comments will be displayed after verification.