Aptitude - Simple Interest - Discussion

4. 

How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?

[A]. 3.5 years
[B]. 4 years
[C]. 4.5 years
[D]. 5 years

Answer: Option B

Explanation:

Time = 100 x 81 years = 4 years.
450 x 4.5

Video Explanation: https://youtu.be/WdBzN0Sj8jc


Vibin said: (Jun 2, 2010)  
I want to know the formula for converting from percentge to years and amount to years.

Dilepkumar said: (Jul 21, 2010)  
si=ptr/100
p=sum
t=time
r=rate of intrest

Jineesh K B said: (Nov 27, 2010)  
450*4.5/100=20.25
20.25*4=81(from option)

Ratna Prathibha said: (Jan 19, 2011)  
I want to know the formula for converting from percentge to years and amount to years.

Ragu said: (Feb 3, 2011)  
(100*81/450*4.5)=(2*81/9*4.5)=(2*2/4.5)

so 4/4.5=4 (given ans)but

4/4.5=0.8888

So my doubt is how the ans was 4 years? can anyone explain me clearly?

Beni said: (Feb 25, 2011)  
1. T = S.I x 100/p x r
2. 81 * 100/4.5 * 450
3. if you simplify it 4 comes as the answer.

Mahesh said: (Mar 3, 2011)  
The formula is i=ptr/100
p=450
t=?
r=4.5
i=81
then
t=100i/pr
t=(100*81)/450*4.5)
t=4 years

Anupama said: (May 23, 2011)  
t=(100*81)/(450*4.5)
t=(2*9)/4.5
t=18/4.5
y=1800/450=4 years.

So, lets dived them as 1800/450 = 4 years.

Bcoz if you want to convert decimal into number just put that much zeros same as above number here in 4.5 we convert it into 450 so just put two zeros above also bcoz from fraction point we increase 2 no. so 2 zeros are der.

Best of luck

Triniford said: (Jan 24, 2012)  
SI=PTR/100
81=450*4.5*x/100
81=9*4.5
=4.05/81
=4 years

Raviteja said: (Nov 17, 2012)  
@Raghu.

We know that I= PTR/100
He gave I=81, p=450, R= 4.5 we have to find time (T)=?
T=100*I/PR
(100*81)/(4.5*450)= 8100/2025= 4 years got it.

Sobana said: (Feb 16, 2013)  
we know that formula for calculate the N value.

given data is:
S.I=81.
P=450.
R=4.5.

Formula is N=100*si/p*r.
=100*81/450*4.5.
=8100/2025.
=4.

N=4 years.

Ravimanne said: (Oct 12, 2013)  
Please clarify me difference between P and I and their full form and way of usage in formula?

Rajesh said: (Oct 15, 2013)  
Rs. 450 at 4.5% per year gives 20.25 rupees.

So to get 81 we have to perform (81/20.25) = 4.

Vinay Tiwari said: (Mar 25, 2014)  
Please tell me some basic formulas related to SI.

Sandhya said: (Jul 7, 2014)  
In the question given amount as 450 but not sum as 450.

We know that amount = principle(or)sum + s.i.

So the ans might be 4.5.

Sameera said: (Aug 7, 2014)  
Yes @Sandhya I agree your view.

But here sum (or) principle is not given but he say that Rs450 to yield means we have to keep in mind that the amount never yield (produce) interest only the principle will (produce) interest; so the given amount is principle only.

Sumit said: (Aug 9, 2014)  
t = ?
P = Rs.450.
S.I = 81.
R = 4.5%.

As we know : SI = P*R*T/100.
: T = S.I*100/P*R.
i.e: 81*100/450*405 = 4 yr.

Sam said: (Oct 9, 2014)  
1% of 450 is 4.50.
2% of 450 is doubles the 1% 9.

4% of 450 is. 18.
0.5% of 450 is half the 1% 2.25.

Total 4.5 p.a. is: 20.25.
For 4 years: 4*20.25== 81.

Bhavna said: (Dec 10, 2014)  
Given,

S.I = 81, P = 450, R = 4.5.

T = S.I*100/P*R.

T = 81*100/450*4.5 (Cancel 100/450 with 5 and 81 with 9).

T = 9*2/4.5.
T = 18/4.5 => 180/45.

T = 4 Years.

Shreyank said: (Dec 29, 2014)  
Let's we gone to take an answer.

450*45*4/100*10.

So the answer came to the 81 rs.

That amount we shown in question so answer is true.

Rajkumar said: (Aug 28, 2015)  
S.I = 81, P = 450, R = 4.5.

T = S.I*100/P*R.

T = 81*100*10/450*45 (Cancel 100/450 with 5 and 81 AND 45 CANCEL WITH 9 AND 45 AND 10 CANCEL WITH 5).

T = 9*2*2/9.
T = 36/9.
T = 4 Years.

Ramu said: (Jan 29, 2016)  
S.I = p*t*r/100.

100*S.I = p*t*r.

100*S.I/p*r = t.

Here p = 450, S.I = 81, r = 4.5 substitute above we get answer.

Shruthi said: (Jul 4, 2016)  
Clarify me difference between I and p.

Mona said: (Jul 8, 2016)  
@Shruthi.

The I is an interest which had paid for using someone's money whereas p is the principal or sum which is the amount you borrowed from someone.

Srikruthi said: (Jul 28, 2016)  
p = 450,r = 4.5,i = 81,t = ?
I = P * R * T/100 now we have to find t=? so,
t = 100 * I/P * R.
t = 100 * 81/450 * 4.5.
= 100 * 81/45 * 10 * 4.5 (45 * 10 = 450).
= 100 * 81/45 * 45 (4.5*10 = 45).
= 36/9.
t =4.

Mohammed Ashik said: (Aug 8, 2016)  
100% = 450. Rs.

1% = 4.5 Rs.

4% = 18.00 Rs.

0.5% = 2.25 Rs.

So 4.5% = 20.25 Rs.

Hence 20.25 * 4 = 81 Rs.

Ans: 4 years.

Ganesh said: (Aug 28, 2016)  
They gave a number of Rs 450 so as per the formula amt = principal + interest, the amount should be subtracted from interest to get the principal but they directly takes principal as 450. Is it correct? Can anyone please clarify.

Dhamo said: (Feb 19, 2017)  
Formula: SI = P * T * R/100,
SI = simple interest(81),
P = principal(450),
T = time(?),
R = rate(4.5),
T = SI * 100/P * R.
T = 81 * 100/450 * 4.5,
T = 8100/2025.
T = 4. Here s the answer.

Vinod said: (Jun 5, 2017)  
Here 450is given as amount but it is taken as principle. Please Clear my confusion regarding this.

Ravula Sandeep Kumar said: (Jun 5, 2017)  
I should explain clearly in this.

Then time =100 * 81/450 * 4.5,
= 2 * 9/4.5,
= 18/4.5,
= 18 * 10/45,
= 18 * 2/9,
= 2 * 2,
= 4 years.

Aiswarya Mohan V said: (Jun 21, 2017)  
Given
Si=81
P=450
R=4.5
T=?

We know si=PRT/100.
Therefore T=si*100/P*R,
=81*100/450*4.5,
=81*10/45*4.5,
=81*2/9*4.5,
=9*2/4.5,
=18/4.5,
=4.

Mahesh Senthil said: (Jun 26, 2017)  
450 ---> 81-----> 4.5.
2*4.5 --->. 81-----> 2*4.5,
9 *9 &----- > 81,
2*2 = 4.

Jayraj said: (Aug 29, 2017)  
Awsome @Sameera.

Faisal Irshad said: (Sep 21, 2017)  
S=p+I and t=(s/p-1)/r.

Naowaz said: (Oct 6, 2017)  
Here, I = (P x r x t/100).

Rushi said: (Oct 15, 2017)  
@Ragu.

The steps you had done is actually like this,
=(100x81)/(450x4.5)
=(2x81)/(9x4.5)
=(2x9)/(1x4.5)
=4.

You hav taken
=(2x2)/(4.5)
bt actually 81/9 is 9 not 2.

Anirudha said: (Nov 8, 2017)  
450*4.5% = Rs 18 per year.

To find time 81/18 = 4.5.

Sanjay said: (Jan 2, 2018)  
We can check by options also;

We know that S.I=PTR/100.
A.(450*3.5*4.5) ÷ 100=70.8,
B.(450*4*4.5) ÷ 100=81(ans) means 4years,
C.(450*4.5*4.5) ÷ 100=91.1
D.(450*5*4.5)÷100=1001.2.

R.Varshitha said: (Mar 13, 2018)  
Answer is 4.7 because;
amount = 450,
s.i=81,
p is not given,
A=P+I.
P=379,
t=81*100/(4.5*379),
t=4.73.

Bishal Upadhyay said: (Jun 11, 2018)  
simple as that;

t = (100*81)/(450*4.5),
= 8100/{450*45/10},
= 8100/2025,
= 4.

Vamsi Reddy said: (Jun 13, 2018)  
100% = 450,
4.5%*x = 81,
X = 4.

Hemalatha said: (Jun 26, 2018)  
The amount is 1200.
The rate of interest-4.5%,
Thus, amount /interest =si for a year.
1200/4.5--->20.25.

Now, the interest amount 81.

81/20.25===>4years.

Vicky said: (Sep 3, 2018)  
How to multiply 450*4.5 to get the answer?

Please explain me to remove the decimal point.

J.Jeya Shanmuga said: (Sep 20, 2018)  
T= 100 * I/P * R.
T= 100 * 81/450 * 4.5.
T= 4 YEARS.

Naveen said: (Apr 2, 2019)  
= 100*81/450*4.5,
= 20*18/90,
= 36/9,
= 4 years (so simple).

Ayesha said: (May 27, 2019)  
How P is the sum?

P is principle right. A is total amount. How it will come as years?

Anand said: (Jun 13, 2019)  
Thanks @Rajesh.

Prabhanshu said: (Oct 19, 2019)  
In this question principal is given or amount is given since as we know amount = principal + simple interest ?

Khushi said: (Nov 13, 2019)  
What is the difference between the Amount (A) and principle (P)? Please, explain!

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.