# Aptitude - Races and Games - Discussion

Discussion Forum : Races and Games - General Questions (Q.No. 4)

4.

In a 100 m race, A beats B by 10 m and C by 13 m. In a race of 180 m, B will beat C by:

Answer: Option

Explanation:

A : B = 100 : 90.

A : C = 100 : 87.

B | = | B | x | A | = | 90 | x | 100 | = | 30 | . |

C | A | C | 100 | 87 | 29 |

When B runs 30 m, C runs 29 m.

When B runs 180 m, C runs | 29 | x 180 | m | = 174 m. | |

30 |

B beats C by (180 - 174) m = 6 m.

Discussion:

13 comments Page 1 of 2.
Manish said:
2 years ago

Thanks for explaining it @Vinay.

(1)

Vinay said:
3 years ago

@All.

Definition of defeating C for B is a time when B reachs 180m how far behind c is.

If you are getting 5.4 as an answer that means only "A" has reached the finish point of 180m, "B" is still at 162 meters, that is "B" has not completed the race.

Definition of defeating C for B is a time when B reachs 180m how far behind c is.

If you are getting 5.4 as an answer that means only "A" has reached the finish point of 180m, "B" is still at 162 meters, that is "B" has not completed the race.

(1)

Subhajit said:
5 years ago

In 100 m race, a beats b by 10m

a beats c by 13m

So b beats c by (13-10)=3m

Same configuration carry forward to 180m.

So if in. 100m race b beats c by 3m.

180m race b beats c by (3*180)/100.

=5.4m(probable ans).

Another method:

In 100m race a finish 100m at the same instant b finish 90m at the same time c finish 87m

The same configuration carry forwarded

180m race a finish 180m at the same time b finish at 162m at the same time c finish at 156.6m then difference between them is (162-156.6)=5.4m (corrected).

a beats c by 13m

So b beats c by (13-10)=3m

Same configuration carry forward to 180m.

So if in. 100m race b beats c by 3m.

180m race b beats c by (3*180)/100.

=5.4m(probable ans).

Another method:

In 100m race a finish 100m at the same instant b finish 90m at the same time c finish 87m

The same configuration carry forwarded

180m race a finish 180m at the same time b finish at 162m at the same time c finish at 156.6m then difference between them is (162-156.6)=5.4m (corrected).

Priyaa said:
5 years ago

Thanks @Rohit.

Sana said:
7 years ago

Another simple method.

Total---100m.

-------------.(87m)C-----------.(90m)B----------A

A=100.

B=behind A by 10m or travel-90m,

C= behind A by 13m or travel-87m,

Common difference B and C(90-87)=3m,

Now Follow the question its asked 180m.

B=90m*2=180m so, common difference=3*2=6m.

So, This 6m is the actual beating distance of C by B.

Ans-6m.

Total---100m.

-------------.(87m)C-----------.(90m)B----------A

A=100.

B=behind A by 10m or travel-90m,

C= behind A by 13m or travel-87m,

Common difference B and C(90-87)=3m,

Now Follow the question its asked 180m.

B=90m*2=180m so, common difference=3*2=6m.

So, This 6m is the actual beating distance of C by B.

Ans-6m.

(4)

Ramm said:
7 years ago

Good explanation, Thanks @Rohit.

Pranay said:
8 years ago

Simple & of easy to understand @Rohit.

Akhil said:
8 years ago

@Rohit.

That was an awesome trick thanks!

That was an awesome trick thanks!

R.SUBASH said:
1 decade ago

Rohit your method is too great.

And Pintu kashyap in the last line you have one simple mistake, that's not 172 it is 174.

And Pintu kashyap in the last line you have one simple mistake, that's not 172 it is 174.

Manmohan Pal said:
1 decade ago

It is given that.

B runs 90 m, C runs 87 m.

If B runs 180 m, C runs (87*180) /90.

C runs = 174 m.

So,

B will beat C by 180-174 = 6 m.

B runs 90 m, C runs 87 m.

If B runs 180 m, C runs (87*180) /90.

C runs = 174 m.

So,

B will beat C by 180-174 = 6 m.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers