# Aptitude - Problems on Numbers - Discussion

Discussion Forum : Problems on Numbers - General Questions (Q.No. 11)

11.

The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is:

Answer: Option

Explanation:

Let the numbers be *x* and *y*.

Then, xy = 9375 and |
x |
= 15. |

y |

xy |
= | 9375 |

(x/y) |
15 |

*y*^{2} = 625.

*y* = 25.

*x* = 15*y* = (15 x 25) = 375.

Sum of the numbers = *x* + *y* = 375 + 25 = 400.

Discussion:

12 comments Page 1 of 2.
Nihal said:
6 years ago

Here it is given that 15 is the quotient. So how it is coming x/y=15?

(1)

Hina said:
8 years ago

@Paties.

Thanks for full explanation.

Thanks for full explanation.

Tanishqa said:
8 years ago

Nice explanation @Surya.

Sujit das said:
8 years ago

9375 / 15 = 625.

625 - 15 * 15 = 400.

625 - 15 * 15 = 400.

(2)

Paties said:
9 years ago

Let the numbers be x and y.

Given that,

x*y = 9375 &...... Equation 1.

x/y =15.....Equation 2.

x = 15y.... Equation 1.

Putting the value of x in equation 1.

=> 15*y*y = 9375.

=> 15y^2 = 9375.

=> y^2 = 9375/15.

=> y^2 = 625.

=> y = 25.

Putting the value of y in equation 2.

Now we get,

x/25 = 15.

x = 15*25.

x = 375.

Sum of x+y is = 375 + 25 = 400.

Answer is 400.

Given that,

x*y = 9375 &...... Equation 1.

x/y =15.....Equation 2.

x = 15y.... Equation 1.

Putting the value of x in equation 1.

=> 15*y*y = 9375.

=> 15y^2 = 9375.

=> y^2 = 9375/15.

=> y^2 = 625.

=> y = 25.

Putting the value of y in equation 2.

Now we get,

x/25 = 15.

x = 15*25.

x = 375.

Sum of x+y is = 375 + 25 = 400.

Answer is 400.

(2)

Rupika said:
9 years ago

Larger number is divided by small one that's why 9375/15 = 625 (25).

Abhi said:
10 years ago

Why did you guys did xy/X/Y?

Surya said:
1 decade ago

Given that,

xy = 9375, x/y = 15.

x = 15y.

15y*y = 9375.

y^2 = 9375/15.

y = 25 so x = 15y = 15*25 = 375.

x+y = 400.

xy = 9375, x/y = 15.

x = 15y.

15y*y = 9375.

y^2 = 9375/15.

y = 25 so x = 15y = 15*25 = 375.

x+y = 400.

Sangee said:
1 decade ago

I can't understand why again x=15y is calculated?

Sonakshi said:
1 decade ago

I don't understand why xy is been divided by x/y in the solution.

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers