Discussion :: Problems on Ages - General Questions (Q.No.8)
|Amit said: (Aug 17, 2010)|
|We can also solve this as below:
Let six years ago son's age be x, and fathers age be 5x.
Then sum of their present age
Hence six years ago son's age was 8 years
and present age is 8+6=14 years
Answer=after six years his age will be 14+6=20 years.
|Sowmya said: (Sep 28, 2010)|
|Vijay said: (Oct 13, 2010)|
|Thank you so nice and easy.|
|Shabana said: (Oct 30, 2010)|
|We can also solve as..
x = son age
y = father's age
by solving (1)&(2) we get x=14 ,y=46
after 6 yrs son age = x+6
|Shoeb said: (Dec 14, 2010)|
|Thank for making this sum so simple....|
|Santosh said: (Dec 21, 2010)|
|Hey amit you already added 6 initially,
x=8 and at end we haveto add another 6 means 8+6=14 years ....then how it would be 20 so actual answer is also wrong
|Parthi said: (Feb 11, 2011)|
|Sirisha said: (Feb 28, 2011)|
Amit is right. He taking as ago, present, after.
|Pankaj said: (Apr 30, 2011)|
|Superb shabana keep it up.|
|Mrs Pallavi said: (May 19, 2011)|
|Son's age= x, father's age is y.
as per 2nd statement
therefore solving equ. 1 & 2
x=14 & y=46
Son age after 6 year
14+6= 20 year.
|Jagadeesh said: (Aug 26, 2011)|
|Rajinder said: (Sep 9, 2011)|
|The sum of son and father's age can be written as
before 6 years ago
ADDING (1) and (2),weget
put s=14 in ist weget
Hence after 6 years Son;s age will be 14+6=20 years.
|Priya said: (Sep 27, 2011)|
|Let s be son and f be father.
this was 6 years ago there fore
(s+f)-6=60-6 . . .here f=5s therfore substut
s+5s-6=54 . . .6s=60
aftr 6 years
Please tell wats wrong with my logic.
|Manoj Verma said: (Dec 1, 2011)|
|Suppose son's age=x father's age=y x+y=60 y-6=5(x-6) 60-x-6=5x-30 6x=84 x=14 after 6 years son's age=20|
|Appatakar said: (Dec 13, 2011)|
|Awesome pallavi thanks.|
|Yakesh said: (Feb 15, 2012)|
|Before(6 years back): 5x, x
After 6 years:5x+12,x+12
after 6 years = x+12 = 8+12 = 20.
|Venkatesh said: (Feb 29, 2012)|
6 yrs ago , (A-6)=(B-6)*5[bcz Six years ago, father's age was five times the age of the son]
By simplifying 1 and 2 we will get B=16.
Aft 6 yrs B+6=20.
|Selvi.K said: (Apr 19, 2012)|
|We will solve this problem by solving the two equation
Consider son's age=Y, Fathers age=X.
Let X+Y=60. (1)
6 years ago means
Son's age=X-6, Fathers age=Y-6.
So the equations changed as per the condition
Solve (1) , (2).
We get y=14, x=46.
After 6 years the son's age=14+6=20.
|Kauthik said: (Aug 6, 2012)|
|Father's age = x ; son's age = y
x+y = 60; x-6 = 5y; y+6 = ?
x = 5y+6
5y+6+y = 60
6y = 54
y = 9
Hence present age of son = y+6= 15.
I got answer like this. what's wrong in this method.
|Chandana said: (Aug 20, 2012)|
|I think so...
it's after 6 years,
in eqn x-6=5y u didnt reduced son's age to 6years(after 6years)
then u get the answer..
hence present age of son=y+6=20
|Pandi said: (Aug 28, 2012)|
|Now son age x and father age is y
six years before son=x-6, father=5(x-6)
solve 1 and
x is present age
after six years x+6=20
|Rohan Magar said: (Aug 31, 2012)|
|@Amit thanks yar. Your method is easy and simple to understand :).|
|Muhammad Umair Kabir said: (Sep 20, 2012)|
|Let 'F' be the Father's Age and 'S' be the Son's Age.
According to situation:
F+S = 60 EQ ---- 1
F-6 = 5(S-6) ,
Which is F-6 = 5S-30 EQ ---- 2
F = 5S -24 EQ ---- 3
Put this in EQ 1
5S - 24 + S = 60
6S = 84
S = 14
After 6 Years Sons age will be S = 14 + 6 = 20
|Nil_Dhongde@Yahoo.Com said: (Oct 15, 2012)|
6 years ago
Therefore at present age we have
Therefore after 6 yrs sons age will be
|Vijay Anand said: (Aug 23, 2013)|
Your logic is correct but you have to subtract 12 from 60. You have subtracted 6 for sons age and for fathers age you have to subtract another 6 know so it will be 60-12 = 48 not 54.
If you want me to explain precisely means please let me know.
|Sunil said: (Mar 30, 2014)|
|Fathers age 4 times of his son means.
Sons age X.
Fathers age 4x.
Sons age 4x.
Fathers age x.
Which one is right ? How to solve explain ?
|Nandhini said: (Apr 4, 2014)|
Case I is right.
Logically father's age should be more than son's age.
So 4x is greater than x so its right to take son's age x and father's age 4x.
Case-II is logically wrong.
Let x=20 i.e father's age then
Son's age will be 80 i.e 4x.
How could a 20yrs father can have 80 yrs son.
Hence case - I is right sons age x and fathers age 4x.
|Ashok said: (Sep 15, 2014)|
|Take father age = x.
Son age = y.
Sum of father+son = 60.
x+y = 60 eq(i).
6 yrs ago father age is 5 times the age of son.
x-6 = 5(y-6).
x-6 = 5y-30.
x = 5y-30+6.
x = 5y-24.
Sub x value in eq(i).
5y-24+y = 60.
6y = 60+24 = 84.
y = 14.
Then 6 yrs after the son age = 14+6 = 20 years.
|Imran Ali Korai said: (Oct 15, 2014)|
|Present age of son = x.
Present age of father = 5x.
6 years ago.
Son's age = x + 6.
Father's age = 5x + 6.
Sum of their ages.
X+6+5x+6 = 60.
6x = 48.
X = 8.
Son's age = x+6 = 14.
After Six Year's
14+6 = 20.
Hence 20 is correct answer.
|Sudha said: (Dec 11, 2014)|
|We can solve like this also:
Father is mentioned as 'f'.
Son is mentioned as 's'.
Sum of father and son age ==> f+s = 60 ----- (1).
Before 6 years ==> (f-6) = 5(s-6).
F-5s = -24 -------------- (2).
Solve equation 1 and 2 we can get the value of s = 14.
The current age of son is ===> 14.
After 6 year ==> 14+6 = 20.
|Avinash said: (Oct 4, 2015)|
|In previous sum + for ago in this this sum your using - for ago what we have to use say properly.|
|Somya Khare said: (Oct 11, 2015)|
|Son = x.
Father = y.
Then, x+y = 60.....(1).
6 years ago.
(y-6) = 5(x-6).
That is y-6 = 5x-30.
Therefore at present age we have y-6+6 = 5x-30+6.
That is, y = 5x-24.
x+5x-24 = 60.
6x = 84.
x = 14.
Therefore after 6 years sons age will be.
14+6 = 20.
|Divya said: (Dec 8, 2015)|
|I'm confused with this answer. I solve like this correct me if I'm wrong.
Let the present age of father = x.
Let the present age of son = y.
Sum of present age: x+y= 60 then equate will become: y = 60-x.
6 years ago the age of father will be 5 times the age of his son.
Equate these 2 equation, would become:
x-6 = 5(y-6).
x-6 = 5y-30.
By substituting the value y = 60-x:
x-6 = 5(60-x)-30.
x = 46 (present age of father).
Substitute the age of father to y = 60-x would gives us the present age of his son.
y = 60-46.
y = 14 (present age his son).
14 is my answer;
|Zulminan Ahmed said: (Jan 5, 2016)|
|Let father's age = X.
Let son's age = Y.
So, A/Q X+Y = 60 (Equation 1).
But six years ago father's age was five times the age of the son.
So, X-6 = 5(Y-6) (Equation 2).
Now putting the value of X = 60-Y from (Equation 1) in (Equation 2).
So, 60-Y-6 = 5(Y-6).
So the value of Y = 14.
But in question we have to find the son's age after 6 years so added 6 in 14. So, answer will be 20 years.
|Kirti said: (Jan 26, 2016)|
|Father age = f, son age = s.
Then f+s = 60;
f+6 = 5(s+6).
On solving s = 6;
Then present age of son = s+6 = 6+6 = 12;
Then after 6 years it will be = 12+6 = 18;
What is wrong in that?
|Siva said: (Feb 1, 2016)|
|6 years ago son age = x, then father = 5x.
Present age of son means x+6 like that father age is 5x+6.
x+6+5x+6 = 60. So x = 8, here it is.
After 6 years son age will be x+6+6 = 8+6+6 = 20.
|Dhinu said: (Sep 6, 2016)|
|Let the present age of the father is F, Son's present age is S.
The sum of their ages S + F = 60.
Fathers age 6 years ago (means - 6) F - 6,
Sons age 6 years ago S - 6,
Now given Six years ago, father's age was five times the age of the son.
Six years ago, father's age: F - 6 = 5(S - 6),
F - 6 = 5(S - 6) ---> Eq1
F + S = 60 ---> Eq2
by solving we get S = 14.
Question is to find after(ADD) 6 years so ADD 6.
Hence, Sons's age after six years will be 20 years.
|Nish said: (Oct 24, 2016)|
|Age of the son 6 years ago = 'X'.
Age of the father 6 years ago = '5X'.
At present sum of the father and son's age = (X + 6) + (5X + 6) = 60.
=> X = 8 which is assumed as the age of 6 years ago so, at present age of the son is X + 6 i.e 8 + 6 = 14.
After 6 years age of the son will be = 14 + 6 = 20 years.
|Sindhu Kalyan said: (Nov 5, 2016)|
|Thank you @AMIT.|
|Pravin Garodi said: (Nov 13, 2016)|
|Consider son present age is X and father present age is Y.
X + Y = 60 consider this is first equation,
6 year ago father age is,
(Y - 6) = 5(X - 6),
5(X - 6) = Y - 6,
5X - Y = 24 this is second equation.
After solving 1 and 2 equation,
X = 14,
After 6 year son age is 14 + 6 = 20.
|Koteswararao Chimmili said: (Nov 28, 2016)|
|Sum of present ages of a father and his son is 60 years.
Son + Father = 60
Six years ago:
Son + father = 60 - 12( six years ago means son-6 and father-6 )
Son + father = 48 -------->equation 1.
Father's age was five times the age of the son.
Son age x;
Father age 5x;
x = 5x.
Son age and father age substitute in equation 1.
Son + father = 48.
x + 5x = 48.
6x = 48.
x = 8 (x = 5x).
The present age of son:
Six years ago the age of son+6.
8 + 6 = 14.
After 6 years, son's age will be:
Son present age +6.
14 + 6 = 20.
|Bharath said: (Dec 28, 2016)|
Let father & son's age be x&y.
As said present sum of x + y = 60.
& six yrs ago father's age was five times the age of his son i. e
(x-6) = 5(y-6)>>>eq 1.
x + y = 60>>we can ryt this as x = 60 - y.
So, substitute x value in eq 1.
(60 - y - 6) = 5(y - 6)
54 - y = 5y - 30
54 + 30 = 5y + y
84 = 6y.
y = 84/6 = 14,
y = 14.
And y's age after 6 yrs =(y + 6).
= 14 + 6 = 20yrs.
So answer is D
|Akash said: (Feb 28, 2017)|
|6 years ago their age ratio was 5x : x right?
Then to find thier present age add 6yeras to both of them,
Now it becomes 5x+6 : x+6.
A/c data sum of their present age is equal to 60.
Now. 5x+6(father's age) + x+6(son's age) =60.
i.e 5x+6+x+6 = 60,
6x+12 = 60,
6x = 48,
x = 8.
x is son's age six years ago;
Son's present age is 8 + 6 =14.
Son's age after 6years from present is 14+6 = 20.
|Shaila said: (Apr 17, 2017)|
|Thank you everyone for explaining the solution.|
|Akshay said: (Jun 3, 2017)|
The Sum of Father and Son age: F+S=60.
Before 6 years condition: F-6=5(S-6); F=5S-24,
Put F in F+S=60 i.e,
5S-24+S=60 ; S=14
After Six years, S=14+6 = 20.
|G.Bharath Reddy said: (Sep 16, 2017)|
Let the ages of father and be y,x;
Before 6 years,fathers age was x+6=5x+6
So,son age is 8yrs;
At that moment,son age is=8+6=14yrs;
|Haider said: (Sep 19, 2017)|
|We can solve it by this method.
The sum of the ages =60
six years ago
we will subtract 12 years, 6 year each,
then sum would be 48.
divide by 6, bco s they are in the ratio of 1:5.
8 : 40 would be the answer,
Add 12 years to 8 and we get 20.
|Alekhya said: (Nov 9, 2017)|
|Father = 60-x.
6 years ago so (-) symbol if it is after 6 years means we add (+) symbol.
We add 6 to both sides,
(60-x)-6 = (x-6).
Here ques asked father's age was five times the age of the son
(60-x)-6 = five times of(x-6) /(x-6) is sons age)/.
(60-x)-6 = 5(x-6).
54-x = 5x-30.
6x = 84.
x = 84/6.
x = 14.
After 6 years, son's age will be:
Son age x.
After six years so;
14+6 = /20 years/.
|Anil said: (Dec 30, 2017)|
|Present age of F+S=60.
6 years ago age of F+S=60-6-6=48-----(1)
and 6years ago son age is (s-6) and father age is 5(s-6).
Substitute these are in eq(1).
Present age of son is S=14.
Present age of father F=46.
After 6years son age is S=14+6
After 6 years father age is F =46+6=52.
|Vikas said: (Dec 30, 2017)|
|Let the ratio of father and son 6 years ago was 5x:x.
Both father and son age's sum 6 years ago was,
Father age was 5*8=40 and son's age was 8.
At present father age is 40+6=46 and son's age is 8+6=14.
At present father and son's age some 46+14=60.
Then how the son's age is 20?
|Rass said: (Apr 3, 2018)|
|The age of A and B three years ago were 'x' and 'y+2' years, therefore the sum of their ages 4 years hence will be?
Can someone solve this?
|Vidyaram Meena said: (Aug 30, 2018)|
|There is another way to solve the same problem.
Let's suppose son age y and father age x.
according to question
x+y=60 ----> eqn(1).
By solving eqn(1) and eqn(2) we get y=14.
Hence after 6 years, the age of son is 20.
|Gaurav Kumar said: (Apr 17, 2019)|
|Thank you so much for explaining the answer.|
|Prithiv Raj said: (Jul 6, 2019)|
|Let father age be x.
Son be y.
Sub y in above eq.
X=49 father age.
Sub x in above.
After 6 years 11+6=17 years.
|Teena Joy P J said: (Jul 30, 2019)|
|Here, in this question, we can see 3 periods of time(past, present, future).
Take past first, ie, 6 yrs b4:
son=X and dad=5X.
Now take present:
Son=X+6 and Dad=5X+6.
Given a hint that at present their sum of ages is 60; a task made easy.
X + 6 + 5X + 6 = 60,
X = 8.
Now take future (we have to find ans in future):
After 6 more yrs:
Son=X+12 and dad=5X+12
So the son will be 8+12 yrs old.
The age of son =20.
|Dhanesh P G said: (Dec 5, 2019)|
|My solution is given by,
The present sum of ages 60.
So 6 years ago the sum is 48.
Then the ratio is 5:1 it means 5x+x=6x=48.
Then x=8 and,
Age after 6 years is 40+12=52 and 8+12= 20.
Post your comments here:
Email : (optional)
» Your comments will be displayed only after manual approval.