# Aptitude - Partnership - Discussion

Discussion Forum : Partnership - General Questions (Q.No. 11)

11.

A began a business with Rs. 85,000. He was joined afterwards by B with Rs. 42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?

Answer: Option

Explanation:

Suppose B joined for *x* months. Then,

Then, | 85000 x 12 | = | 3 | ||

42500 x x |
1 |

x = |
85000 x 12 | = 8. | ||

42500 x 3 |

So, B joined for 8 months.

Discussion:

12 comments Page 1 of 2.
Tarun said:
3 years ago

85000 * 12 = 1020000,

1020000/3 = 340000,

340000/42500 = 8.

1020000/3 = 340000,

340000/42500 = 8.

Chetan reddy said:
8 years ago

Here the question asked as- after how many months did B join with A. So the answer is 4 months, not 8 months.

(3)

Abhishek said:
9 years ago

For those who are getting newer as 4 months. It is the time after which B joined A and question is asking for my time B worked with A. So answer would be 12-4=8 months.

(2)

SUKUMAR SATYEN said:
9 years ago

When investments of all the partners are 'for the same time', the gain or loss or liability is distributed among the partners in the ratio of their investments.

Let's assume that K is not variable, and K = 1, 000.

Therefore, A's investment = 85K*12/12.

Therefore, B's investment = 42.5K*T/12.

Where T = TIME PERIOD IN MONTHS.

=> A : B = (85K*12/12):(42.5K*T/12).

=> A : B = 85K*12:42.5K*T.

=> A : B = 85K*12:42.5K*T.

=> A : B = 2*12:T.

=> Share of Profit at end of 1 year.

=> 2*12:T = 3:1.

=> 2*12/3 = T.

=> T = 8 months.

Question asked, 'For how much period does B join?'

It did not ask, 'AFTER how much period does B join?'

Therefore, B joined in partnership for 8 months.

Let's assume that K is not variable, and K = 1, 000.

Therefore, A's investment = 85K*12/12.

Therefore, B's investment = 42.5K*T/12.

Where T = TIME PERIOD IN MONTHS.

=> A : B = (85K*12/12):(42.5K*T/12).

=> A : B = 85K*12:42.5K*T.

=> A : B = 85K*12:42.5K*T.

=> A : B = 2*12:T.

=> Share of Profit at end of 1 year.

=> 2*12:T = 3:1.

=> 2*12/3 = T.

=> T = 8 months.

Question asked, 'For how much period does B join?'

It did not ask, 'AFTER how much period does B join?'

Therefore, B joined in partnership for 8 months.

Debabrata Sengupta said:
10 years ago

It would be 4. Contribution of B for 8 months is 1/3 of Contribution of A for 12 month. It clearly indicates that B joined after 4 month.

Bangarappa said:
1 decade ago

A = 8500 year 12 months.

A:B = (85000*12):(42500*y).

= 3:1.

3:1 = (85000*12):(42500*y).

3/1 = 85000*12/y*42500.

==> y = 8.

A:B = (85000*12):(42500*y).

= 3:1.

3:1 = (85000*12):(42500*y).

3/1 = 85000*12/y*42500.

==> y = 8.

(1)

Saran said:
1 decade ago

If we cross multiplied then 'x' will become '3x' how can you take it as remains 'x' itself? please explain.

CH.NSS Aditya said:
1 decade ago

@Anjali.

In the question profits are given for a year. So, A has done the business throughout the year.

@Vidya.

Yes, In the question we need to know contribution of B. i.e;He worked for 8 months. So he joined after 4 months.

In the question profits are given for a year. So, A has done the business throughout the year.

@Vidya.

Yes, In the question we need to know contribution of B. i.e;He worked for 8 months. So he joined after 4 months.

Vidya said:
1 decade ago

The answer we have got i.e. 8 is the number of months, which B contributed which means he joined 12-8=4 months later right?

Please confirm.

Please confirm.

Anjali said:
1 decade ago

Why consider 12 month in case of A?

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers