Verbal Ability - Comprehension - Discussion

The Indian middle class consist of so many strata that it defies categorisation under a single term class, which would imply a considerable degree of homogeneity. Yet two paradoxical features characterise its conduct fairly uniformly; extensive practice and intensive abhorrence of corruption.

In the several recent surveys of popular perceptions of corruptions, politicians of course invariably and understandably top the list, closely followed by bureaucrats, policemen, lawyers, businessmen and others. The quintessential middle class. If teachers do not figure high on this priority list, it is not for lack of trying, but for lack of oppurtunities. Over the years, the sense of shock over acts of corruption in the middle class has witnessed a steady decline, as its ambitions for a better material life have soared but the resources for meeting such ambitions have not kept pace.

What is fascinating, however, is the intense yearning of this class for a clean corruptionless politics and society, a yearning that has again and again surfaced with any figure public or obscure, focus on his mission of eradicating corruption. Even the repeated failure of this promise on virtually every man's part has not subjected it to the law of diminishing returns.

3. 

The Indian Middle class is

[A]. defiant
[B]. mysterious
[C]. homogeneous
[D]. stratified

Answer: Option C

Explanation:

No answer description available for this question.

Sam Roy said: (Sep 10, 2013)  
Why can't B be the ans?

From the passage it can be concluded that the Indian middle class on one hand was doing corruption for a better material life, while on the other hand it yearned for a corruption less society!

This makes their character mysterious.

Yadav said: (Oct 7, 2014)  
Actually the first sentence implies that it defies categorization under a single homogeneous term. Hence, it is stratified.

Answer must be D.

Sarah said: (Nov 28, 2014)  
Option C is the right option. This question is basically a central idea question.

What the entire paragraph implies is that the middle class has many layers but there are two characteristics in which they are all the same. Hence homogeneous.

The answer can't be "B" since the tone of the passage is quite assertive fashioned with a bit of irony. The writer clearly discusses this contradiction of words and action in the middle class and doesn't find it mysterious at all.

Neither is it D since that is just use of the same words in the paragraph, and it is not how the middle class is actually defined.

Shashank said: (Aug 4, 2016)  
Answer must be D because the 'strata' word is mentioned in the first paragraph.

Post your comments here:

Name *:

Email   : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.