Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS Placement Paper Pattern 2007 (Online Test, Technical, HR)

Posted By : Ravinder Singla Rating : +10, -0

Paper : TCS Placement Paper Pattern  2007 (Online Test, Technical, HR)
 
Hi, The recruitment procedure 4 TCS:

1. Online test
2. Technical Interview
3. Management Round
4. HR Interview

  ONLINE TEST:  
   
The test was conducted after d preplacement talk. U will b given user ids 2 attend d online interview. Remember ur user ids.

4 d online test u need 2 giv ur user id.den dey will giv u a password. logon using dat password n ur online test starts. d time will b displayed on d screen. d qstn nos r also displayed on d top right corner of d screen. u can click on any qstn no n switch over 2 any qstn within dat section only. d qstn nos u attempted will bcom green n d qst nos u havnt attempted will remain orange so dat u can keep a track of how many u atemptd n how many u havnt. Only 1 qstn will b displayd on d screen. if u attempt d qstn d next qstn will b automatically displayd or other wise if u don wanna attempt it n move on 2 anoder one u can do dis by clicking on d qstn no u want.

Below every qstn 5 optns will b given choose d correct answer n below these 5 options der are a b c d e options. u hav click here on d correct option n then click on submit. dis is a little bit confusing. so u can practise by taking a sample online test. b4 starting d online test u will b guided wid a sample online test. don't worry

U hav 3 sections 4 d online test:

 1.VERBAL SECTION:  
dis section consists of 28 qstns. u hav 2 answer in 20 mins. keep track of time.(28 marks)

Ull hav 10 antonyms 10 synonyms a small passage wid blanks n a reading comprehension(RC). 4 blanks options will b given u hav 2 choose d rite one.check whether ur answering d blank 4 d rite qstn no

For example the 5 olympic rings r of-----1----colours.dey r ----2--- and -----3---- and----
Here if u wanna answer blank 1 click on qstn no 1 n answer if u wanna answer blank 3 u hav 2 go 4 qstn no 3.

D same wid rcs. If der r 5 qstns 4 a rc all d qstns 4 d rc r not displayd at a time. each qstn will b displayed one after d oder but d passage will b displayed 4 every qstn need not worry

 NOTE: For synonyms prepare gre barrons (12th or 11th or 13th edition) d qstns dat appear after every word list (ie exercises at d end which r multiple choice ones)

For antonums prepare d chapter on antonyms in gre barrons n d antonym qstns in d model papers. 4 rcs prepare d same barrons especially dat 4m d model papers.4 blanks also prepare gre but u may not get dem 4 sure. rcs antonyms n synonyms r 4 sure

  Verbal:
 
Synonyms:

Brim: edge rim lip

Renounce: give up, reject,

Caprice: whim, impulse ,fancy

Brash: HASTY , RASH

Limber: supple, nimble, flexible

Admonish: reprove, caution, warn about

Tranquil: calm , still, relaxing, quiet

Moribund: declining, waning, past it

Mundane:ordinary, dull, everyday

Seedy :sordid, sleazy,

Buxom

fallible: imperfect, mortal, unsound

Misanthrope

verbal: chide

Doltish

Protract

Mawkish

disgeneous,

Repugnance,

Vouchsafe....

Antonyms:

(This came mostly from GRE Barron's Antonyms exercise)

Encumber

Opacity

Bilk

Luminary

Spur

Stupefy

Cacophonous

Delineate

decorum

equanimity: agitation, luster, stirring

 2.QUANTITATIVE APTITUDE:
 
u hav 2 solv 32 qstns in 40 mins(32marks)

4 dis section prepare old papers sometimes ull get dem withot changing nomericals also dis section is very easy. 1st prepare d qstns below den ull definitely get a gud score 4 aptitude.

 AGES:
 
 1)Last year pandit was thrice his sister's age. Next year he is only twice her age. After 5 years what is pandit's age.
 
a) 2  
b) 12  
c) 11  
d) 14

 ans:b

 2) Jalia is twice older than qurban. If jalia was 4 years younger, qurban was 3 years older ther diff. between their ages is 12 years. what is the sum of thier ages

a) 67
b) 57
c) 36
d) none

ans: b

 3) Fathers age is 5 times his son's age. 4 years back the father was 9 times older than son. Find the fathers' present age.

 Ans. 40 years

 4)Joe's father will be twice his age 6 years from now. His mother was twice his age 2 years before. If Joe will be 24 two years from now, what is the difference between his father's and mother's age?

 a) 4
 b) 6
 c) 8
 d) 10

 ALLIGATION:
 
 1).In a mixture, R is 2 parts, S is 1 part. In aoder to make S to  25% of the mixture, howmuch R is to be added?
 
 AVERAGE:
 
 1) Gavaskar average in first 50 innings was 50. after the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings
 
 2) Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India: Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course).Find his average earnings.

Ans. Rs.16 crore

 3)Average of 5 number is -10 sum of 3 numbers is 16,what is the average of other two numbers?
 
 answer -33

 4)Three companies working independently and get savings 10%, 20%, 25%. if the companies work just opposite then what will be the net saving?

 5)If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined.
 
 Ans 20%

 BOATS:
 
 1) If a man can swim downstream at 6kmph and upstream at 2kmph, his speed in still water is:

a. 4kmph
 b. 2kmph
 c. 3kmph
 d. 2.5kmph

 CAR:
 
 1)A car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallon more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up?

Sol Before the trip, car is filled with = 4 ? gallon of oil
Let 'X' be the quantity of fuel consumed for the trip in one direction
The fuel consumed while going = X + ?
The fuel consumed while coming = X
Therefore, the fuel consumed for the trip = (X + ?) + X = 4 ?
? 2X + ? = 4 ? => 2X = 4 ? - ? => 2X = 4 ? => X= 2 gallons approx

 CHAIN RULE:
 
 1)A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
 
ans:13

 CHESS BOARD:
 
 1) in 8*8 chess board what is the total number of squares refer odel
 
 ans:204

 CODING:
 
 1)There is a word 'PERLMENTASITION'.. if 1st and 2nd,3rd & 4th words are changed and so on, then find the 14th letter from right after change.
 
 2)If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as ---------
 
 ans: qcckj

 3)a series of letters are given how many Ws r followed by F and preceded by T. 12.SURFW Code is translated as SHEET....these kinda ques r there...

 4)Code Interchanging, A word is given... Letters are reversed..u r asked to find the nth letter from right or left...Eg.DESTABILIZATION

 Ans-T

 5) BFGE coded as CEHD then code PVHDJ
 
 ans: QUICK

 6) Find the no. of Y followed by W but that is not followed by Z. Y W R U D D Y W Z ..
 
 7) If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ?

Ans. PEASA (hint: in the first word, the alphabets of the jumbled one is three alphabets after the corresponding alphabet in the word SURMISE. S = V-3, similarly find the one for SHDVD)

 8) If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as -----
 
Ans. QCEIL (hint: Write both the jumbled and the coded word as a table, find the relation between the corresponding words, i.e C= D-1, N=M+1 & so on)

 9) In the word ECONOMETRICS, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?

Ans. word is CENOMOTEIRSC tenth word is R

 10)If D_MUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as

 11)In a certain format TUBUJPO is coded as STATION. The code of which string is FILTER?

 12) What is the code formed by reversing the First and second letters, the third and fourth letters and son on of the string SIMULTANEOUSLY?
 
 13)In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?

ANS: I(ROANISATIONALG)

 COST:
 
 1)A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.
 
Ans 1000 (24725 - cost) 20250 Ans. Rs. 22,500 (hint: the plant is on the other side of the plant i.e. it is not on the same side as the river)

 2) The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?

Ans. 27(let x b pencil, y b pen and z b eraser.. u  get x+2y+4z=22 and 5x+4y+2z=32 add both 6x+6y+6z=54 div by 2 you get 27)

 3)2 oranges,3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 ornages 2 bananas 1 apple costs Rs 10. what is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples
 
Ans. Rs 15.(same as above)

 4) A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is his profit percentage?
 
Ans. 25%

 5) What percent of 60 is 12?

Ans. 20%

 6)Three men goes to a hotel to stay ,the clerk says $30 per room/day so all the three plans to stay in one room so each pays $10.After some time the clerk realises that he made a mistake of collecting $30 but the room cost only $25,there fore he decides to return $5 to them so he calls the roomboy and gives him $5 asking him to return.The roomboy keeps $2 with him and he returns only $3($1 for each). Now Totally all have paid $9 each($27)+rommboy $2 which is equal to $27.where did $1 go, who has made the mistake?

 7) Two pencils cost 8 cents. then 5 pencils cost? (20 cents) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there

a) 96
 b)67
 c)100
 d)114

Ans:d

 9)Which is more economical of the following
 
a)2kg -- 30/-
 b)8kg -- 160/-
 c)5kg -- 80/-

 10)Satish earns 240 weekly.12% of big amount + earning weekly = 540 what is the big amount

a)3200
 b)3600
 c)2500
 d)1000

Ans: c

 11) Bhanu spends 30% of his income on petrol on scooter. ? of the remaining on house rent and the balance on food. If he spends Rs.300 on petrol then what is the expenditure on house rent?

 a) Rs.525
 b) Rs.1000
 c) Rs.675
 d) Rs.175

(ans 175)

 12) A sporting goods store ordered an equal number of white and yellow balls. The tennis ball company delivered 45 extra white balls, making the ratio of white balls to yellow balls 1/5 : 1/6. How many white tennis balls did the store originally order for?

a) 450
 b) 270
 c) 225
 d)None of these  

 ans=180

 13) There is a circular pizza with negligible thickness that is cut into 'x' pieces by 4 straight line cuts. What is the maximum and minimum value of 'x' respectively?

a) 12,6
 b) 11,6
 c) 12,5
 d) 11,5

 14) The total expense of a boarding house are partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs.70 per head when there are 25 boarders and Rs.60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.

a) 65
 b) 55
 c) 50
 d) 45

 COUNTERFEIT:
 
 1)in 80 coins one coin is counterfiet what is minimum number of weighings to find out counterfiet coin
 
 CUBE:
 
 1)vertices edges and surfaces of a cube
 
 Ans-8,12,6
 
 
 
Page:    1    2    3    4    Next?

Like this page? +10 -0




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.