Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS PAPER - 1997 - CALICUT

Posted By : Amit Lohani Rating : +3, -0
--------------------------------------------------------------------------------
CALICUT  TCS paper --1997   TCS CALICUT PAPER
-------------------------------------------------------------------------------      
SECTION 1 INTURN CONSISTS OF THREE PARTS.
             
PART 1
VERBAL---IT CONSISTS OF 40 WORDS WHICH HAS 5 MULTIPLE ANSWERS
FOR THEM.THE MAIN WORDS WHICH I REMEMBER ARE AS FOLLOWS FOR WHICH YOU SHOULD LEARN THE SYNONYMS OF THESE---
                                                                                             
Merry gay
Alienate
Solicit
Heap
Cargo
Momentary
Volume
Veer
Disperse
Admonish
Meager
Latitude
Latent
Covet
Discretion
Potential
Emancipate
Lethargy
wethargy
Concur
Confiscate
Dispel
Baffle
Subside
Misery
Pretentious
Tranquil
Efface
Effigy
Obstinate
Hover
Caprice
Belate
renainance
abstriate
Obstinate
Hover
Caprice
Belated
Brim
Divulge
Lamont
Bileaf
Embrace
Adhesive
miserable
In addition  the above CALICUT paper we are adding some passages below, whichever not covered by them.        
VOCAB
some corrections are there in your paper please make a note
       
admonish = to caution, to warn (not usurp)
adhesive = tenatious
incentive = -------------
     
QUANT
                 
CRITICAL REASONING
 Here in this section time is very less that you just can't even read the total passages. that's why you should have an idea about the passage before going to the test. and put the ans just studying the q's. 8 passages which you have sent are OK i am sending the remaining ones with this info you can answer the q's.I am sending only that portion of the passage which is useful in answering the q's.
           
*)passage related to concious and un concious world
---------------------------------------------------
There is an influence of dreams on the waking state(sleeping can be creative)
The other q's given in under this passage can not be answered just with the info given in it so don't struggle to read it.
   
q's
     
1) sleeping can be creative
2) It's difficult to tell whether a person is dreaming.
3) If we could record the drems of prenatal >some conclusion.
             
*)Passage related to pests
--------------------------
 Funda is that though pests offer threat to flora and fauna two methods are
there to prevent. One is natureal and the other is some engg.. pest controller.
Both the methods should be regarded as potential ones.
         
JUst two q's under this
1)Engg pest controller should be regarded as potential method
2)this q can be answered with the first two lines of the passage.
 
                         
*)Passage related to words
--------------------------
Words have unhealthy importance in totalitarian days. People have to chose the words cautiously. The words have political importance in those days. Words are devalued in democratic rule people are free to chose them and we can say that they come free of cost.

q's
1)words have no importance in totalitarian days.
2)poets ----------
3)

         
*)Passage related to Tagore works
---------------------------------
Every form of lit.. comes under copy write act. People having tagore works are earning more, there should be a trust for that.

       
q's
1)Tagore works comes under the copy write act.
2)Regarding the trust
3)People going for movies are paying for the devolopment of arts ..
                 
*)Passage related to facial feelings
------------------------------------
Natural expressions have symmetric facial expressions. Negetive expressions
have assymetric facial expressions. Left sided expression dominates for a person with negetive feelings (Some thin is given about acters and this passage is very simple you can do it.)
   
q's
             
1)
2)An actor when smiling poses symmetrical face feelings
3)An angry man poses more lop sided face feelings
(Madhu you better go through this passage it's very easy).
 

                                 
PSYCHO.. TEST
Don't worry about this section. You should make sure that you are choosing the same alternative when ever you encounter the same q.. in different forms.
the most repeating ones i am sending . You must answer all the 150 q's and
eliminate can't say as far as possible.
*)You can work for a long time with out rest. the other forms are like this
*)You want to relax freq..
 *)you feel difficult to introduce to new friends.
*)you can easily make new friends
*)you want to limit your friends circle
*)you feel good at talking with new people
-----
         CV is as following.
         CV paper that is given to us on 15st Aug 1997. Questions which includes unix , c & apptitude,in 35 mts.          
2.People sayvthat cut of will be around 38-40 questions.All questions are objective type only. There wont be any technical (about software)questions in software.
         
4).here are some of the questions,
1.|x-a| = a-x solve.
ans.x<=a
       
2.There is a six letterword UGANDA.How many ways u can arrange the letters
in the word in such a way that both A's are together.
ans.120
           
3.If two cards are taken one after another without replacing from a pack of cards. what will be the probability for 2 cards to be drawn?
ans.1/13 x1/17
4.51x53x...x59
   
ans.99!x25!/2 power 24x 49!x5!
       
5.The ratio of boys to girls is 6:4.60% of the boys and 40% of girls take lunch in the canteen.What % of class takes lunch?
ans.52%
       
6.& 7. 2 simple problems from data sufficency(refer 1 or 2 test from ims)

           
Data sufficiency:
           a) only statement a is sufficient
           b) only statement b '
           c) both are necessary
           d) both are not sufficient

   
 7) Anna is the tallest girl
   a) anna is taller than all boys
   b) one ther similarly appers you have to study it cartefully and the choose the right answer
                 
8) Zulus always speak truth and hulus always speak lies.There are three persons A,B,and C. A met B and says "Iam zulu or iam hutus. We don't know what he exactly said then B meets C and says to C that A is a Zulu .Then C replies " No ,A is a hutu.
q) How many zulus are there? (ans 2)
 who must be a Zulu ? and B (check)
A father F has 5 sons p,q,r,s,t Not necessarily in this order. Two are of the same age The eldest and youngest cannot be twins. T is elder to r and younger to q and s has three older brothers
     
q 1) who are twins
 2) who is the oldest and youngest
 3)who is the one having equal number of youngers and elders
       
8) There are 7 people who take a test among which M is worst. R is disqualified, P and S abtain same marks , T scores less than S and Q scores less than P, N scores higher than every one.  N P S T Q R M ( may be correct  it)
 
and some questions will come on this
       
UNIX & C

C:-know about calloc,exit(),pointer and arrays,pointer to functions(5 th chapter in K & R c book.(pointer fn. arguments thro'pointer) some protype functions like swap,sinfunction in math.h            
 NOTE: Above paper we get before our test. They given all above quetions and some of missing we are writing below. If any repeated skip that.

       
-pointer arithmatic
-what is the value of "i"?
i=Strlen("BLUE") + strlen ("purple")/strlen("red")-strlen("green")
ans:-1
               
i=2
printf("%ld%ld2%ld",i,i++,i--,i++);
answer check care fully may be 2223
what is the output of the following statements(string)
printf("what is /0 the output"):
ans.what is
                       
3) some problem appears like this
  main()
{  int i,a[10];
   int *x
   i = &a[6] - a;
 printf("%d", i)
;
}
answers are given as 1 , 6 , not compiled , machine dependent
answer is 6;
                     
4)  another program apperas like this
main()
{
   int *x , y=2;
   int * fun(int* );
   x = (int *) malloc(sizeof(int));
   fun(x,&y);
   printf("%d%d",x,y);
}
         
int* fun(int *a, int *b)
{
   *a = (*b)++;
  return;
}
     
Program exactly i doesn,t know but the stress is on *a = (*b)++  but for me answers are not tallied i think the answer now is 2,3; but in answers it is not given;
                 
5) another programme
  struct pt
{ int x;
  int y; }
    struct
  { pt ptr;
    int xtr}lt,*lptr=&lt;
     
he will give some accessing methods of data but the correctone is
   lptr->ptr.x;
     
7)some problem is there which says some jumps but the correct one is setjump and longjump you study the jumps and clarify it;
           
8)
ne problem like this
 c prototype for math function ans is external double sin(double);
8) one problem on variables apperars  answer is "file" dam shure that is actually the scope of external static variabl;
 
9) child procees-> fork ( this is given in c programmes)
 
10) for parsing another problem ans is lex and yacc;
 
11) for backups and archieves ans is tar;
   
12) onebit on redirection of std error
   ans may be $command >outfile 2>&1 check it;
       
13) what is
  int* p(char (*s)[]);
ans there is c you read it from schaum series;
   
14) what for chmod 654
    rw-rw-r--  check it
               
15)one small c programme that appears like this
   main()
{ char *s = "hellow"
  char *m = " how are you";
  strcat(s,m);
  pritnf("%s",s) ;
}
 
 do this and note;
     

16) you read stdin, stdout, stderr files and how to redirect that files
 
--------------------------------------------------------------------------------
   
Regarding Interview:
           
you should say everything confidentially, whatever you say tell them frankly and confidentially i.e. I will do this, I will definetely learn within this period, now I am learning etc. regarding C-language, COBOL, etc. they will ask, how can you be best suited to our TCS (or soft ware field)?
           
ans:   some of my seniors told that TCS is doing consultancy business in  soft-ware field, this requires some sort of programming skills, knowledge of  programming languages, in addition to this it requires a sort of aptitude skill  which I am sure of possing it, this I can say based on my past academic ahcievements.     Also now I am learning C, I learned up to ..(say arrays or functions) I will go through Pointers etc. also I am learning  COBOL, I am preparing for TCS  C, COBOL test.
           
 question: Why are you shifting from your mechanical field to software field?
  ans: I am interested in soft-ware field, because of its bright & prosperous
 future and quick recogniton of talent leading to faster growth.
  They will ask about your family members and you, you just simply answer
 the truth frankly, they donot bouther about your father occupation i.e business
 studies, etc.
               
question: how can you compete with a computer background student as you
are a pure mechanical student?
ans:  actually I have taken Fortran as one of my courses in B.Tech. degree
course, now here in IIT I learned --------- languages( something about what
you learned in IITB), initially I found slightly difficulty to compete with a student having computers background, but now I am confident of learning programming skills as once I am in the process of learning I am sure of achieving this.
               
       here we have first about family, then about 4 minutes talk on my project
 then they questioned on the project, then they asked about soft-ware i.e
 do you know about INTERNET, Y2K problem, etc. I frankly told that I donot know about INTERNET, I know a little bit about Y2K problem and explained about Y2K problem i.e now in all computers year is indicated by two digits only,
 finally after the 99th year (1999) the computer will treat as 00 year(1900)
 instead of considering it as 2000.   meanwhile one or two question on my
 academic record, about my refrigeration companies, etc.
     
    if you have a good topic on your project, you tell about that one and  have a little knowledge on it so you can answer well their questions.

Like this page? +3 -0




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.