Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS PAPER & INTERVIEW - 23 JAN 2008 - INDORE

Posted By : Mitika Agrawal From Svits Placed In Tcs Rating : +6, -0
Hi Friends

3 sections

1. Verbal
Antonyms (5 exercises given), synonyms, high frequency words......all from GRE BARRONS 12 EDITION

2. Quants
Solve last yr. papers n will b more than enough......more over solve R.S. Agrawal

Some of the ques which I remember....

1. A bus started from bustand at 8.00am, and after staying for 30 minutes at a destination, it returned back to the busstand. The destination is 27 miles from the busstand. The speed of the bus is 18mph. During the return journey bus travels with 50% faster speed.At what time does it return to the busstand?
Ans. 11.00am  

2. Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India : Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17(all figures in crores of course). Find his average earnings.
Ans. Rs.16 crore  

3. What is the largest prime number that can be stored in an 6-bit memory?
Ans. 61 (2^6 = 64 ;  now prime no. less than 64 is 61...so ans is 61)  

4. What is the largest prime number that can be stored in an 7-bit memory?
Ans.  127

5. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory?
Ans. 251  

6. What is the largest prime number that can be stored in an 9-bit memory?
Ans. 509  

7. Select the odd one out. a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.
Ans. b  

8. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2
Ans. d  

9. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP
Ans.  c  

10. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER
Ans. d  

11. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP
Ans. d  

13. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
Ans. 0.5%  

14. Number of faces, vertices and edges of a cube
Ans. 6, 12, 8  

15. Find the value of @@+25 - ++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".
Ans. 621  

16. Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)
Ans. 19 (3+3+7+6)  

17. G(0)=-1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?  

18. What is the max possible 3 digit prime number?
Ans. 997  

19. A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.
Ans. (750*15 + {1500-750}*12)  

20. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.
Ans. (put 9 & 4in eq. n subtract )  

21. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?
Ans. 30 ms (10+20)  

22. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?
Ans. 8 days  

23. Find the singularity matrix from a given set of matrices?
Ans. (det(A)==0)  

24. A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte. If A[1,1] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5] ?
Ans. 3000+[7*7*2]+[4*2]  

25. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance ) find units.
Ans. mass  

26. Match the following:
1. Male - Boy ---> a. A type of
2. Square - Polygon ---> b. A part of
3. Roof - Building ---> c. Not a type of
4. Mushroom - Vegetables ---> d. A superset of
Ans. 1- d, 2- a, 3- b, 4- c  

27. Match the following.
1. brother ? sister ---> a. Part of
2. Alsatian ? dog ---> b. Sibling
3. sentence ? paragraph ---> c. Type of
4. car - steering ---> d. Not a type of
Ans. 1-b, 2-c, 3-a, 4-d  

28. Solve bar graph n pie chart problems from RS A grawal... 2 ques from this part are 4  sure.  

29. Solve series problems....like....... 2,7,24,77,...  Find d missing term?
Ans. 240 (2*12=24 ; 7*11=77 ; so 24*10=240)  

No sectional cutoff & no -ve marking...........but b carefull there can b upper cutoff which is not disclosed....so if u r sure dat u have done max. of them correct then better 2 leave a few but b sure 1st dat u b selected in how many u have attempted.  

3. Logical Reasoning
3  cases will b given each having 4-5 ques......all from BARRONS 12  EDITION solve all Analytical portions of all model test papers given at  the end.....n do all cases having ques. more than 4.....can leave those  cases which have ques less than 4 they r never asked....  

INTERVIEW (25 Jan 2008)  

1st was Technical round.. Be thorough with the subjects u have written in ur resume... n better prepare 4 C, C++ especially C programs are often asked..

In my technical round I was asked to make a program in C n about my sub related ques... Transducer.. just b confident in what ever u say.. confidence matters more den d knowledge......

Then comes HR round
in this round ur confidence level, stress level n all ur managerial skill r checked out.. they judge your analytical ability. They check 4 how u handle stress, ur confidence, communication skills, presence of mind, & overall personality....

what all this round needs is 2 b cool n 2 have a smile on ur face... mine was a stress interview.. there were 2 in my panel.. As I entered the cabin

Me : Good evening sir
Inter 1 & 2 : Good evening, sit down
Me : Thank u sir
Inter 1 : y u switching 2 s/w from IC
Me : I gave my ans....
Inter 1 : It seems u r selfish..(He said me on d basis of my ans.. but just b cool)
Me : I explained myself..
Inter 1 : U not able 2 impress me... U seems 2 b selfish....n u r arguing with me I wont take u in my comp....n u also from IC so I don need u..
Me : I apologized (I dint argued, it was dere trick 2 get me in stress....but I remain cool n said sorry... do not show ego in ur ans n if required say sorry)
Inter 2 :Y u wanna go 4 TCS
Me : told
Inter 2 : I m not satisfied
Inter 2 : Well how can u contribute 2 our organization ur IC knowledge is of no use..
Me : I explained
But still he wsnt satisfied.. he was again n again trying to bring me under stress
Inter 2 : Do u know C C++
Me : yes
Inter 2 : Diff. b/w C & C++
Me : ans given
In b/w
Inter 1 : How much is Ujjain from here, Do u go dere, What is it famous 4, train must b available 4 dere
Me : ans given
Inter 2 : What is Transducer
Me : ans given
Inter : What is Inheritence
Me : ans given
Inter 2 : What is polymorphism
Me : ans given
Inter 1 to Inter 2 : Y u asking Ques 2 her I don wanna take her in my company
Inter 2 : Do know about the agreement u have 2 sign with us, r u ready 2 sign
Me : Yes m ready
Inter 2 : Do u know u have 2 often go abroad.. r u ready 2 go any where
Me : Yes
Inter 1 to Inter 2 : Y u asking again n again Ques 2 her I don wanna take her in my company
Inter 2 to Inter 1 : Let me have 1 chance she is from IC
N den he asked more ques.....
Inter 2 : What attracted u d most in our PPT
Me : ans given
Inter 2 : Last ques...Inter 1 will reject u he had told dat but if I have any scope 2 select u den give me 3 reasons y should I select u
Me : ans given
Inter 1 : look I will reject u dats final so give me 3 reasons y should I reject u bcoz I have 2 mention it in d feedback form so plz help me out n give me 3 reasons 2 reject u
Me : Silent... Sir it's a difficult ques 4 me
Inter 1 : Its very simple but u making it difficult.. chalo I will help u....1st reason is u from IC.....now give me 2 more reason
Me : I said nothing
Inter 1 : U have not given me ans of this ques....Now its confirmed dat I wont select u. U can go know...
Me : Thank u sir.....n walked out  

So this was my experience 4 my 1st interview.. What do u think would I have been selected. Yeah I was selected. there were 115 selections n I was 1 of them. Surprised right.. but what all u have 2 do is.. b confident, don't let stress take hold of u, don't react to any of dere ques....just give them response, and give ans.. from what u feel in u 4 dat ques do not mug up these ans they r of no use n this is d round where ur personality matters a lot. The way u carry urself is very important...



Like this page? +6 -0




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.