# Electronics - Alternating Current and Voltage - Discussion

Discussion Forum : Alternating Current and Voltage - General Questions (Q.No. 9)

9.

Calculate the duty cycle of the repetitive pulse waveform in the given circuit.

Discussion:

7 comments Page 1 of 1.
Raghavendra k v said:
2 years ago

Ton = 15ms.

Toff = 60ms - 15ms = 45ms.

Duty cycle = Ton/Ton + Toff * 100.

Duty cycle = 25%.

Toff = 60ms - 15ms = 45ms.

Duty cycle = Ton/Ton + Toff * 100.

Duty cycle = 25%.

Ali Gohar said:
4 years ago

The duty cycle can be found we know total time = 60 ms.

We know ton = 5 ms.

For four cycles ton = 20 ms.

Duty cyle = ton/(ton+toff).

= 20/(20+60).

= 0.25.

For percentage multiply above with 100, the answer would be 25.

We know ton = 5 ms.

For four cycles ton = 20 ms.

Duty cyle = ton/(ton+toff).

= 20/(20+60).

= 0.25.

For percentage multiply above with 100, the answer would be 25.

(1)

Murugan said:
5 years ago

Duty cycle = pulse width/time period.

Reddy said:
5 years ago

Thanks for explaining.

Monalisa said:
8 years ago

x= 60 {total length of the wave as shown}.

time period = 60/3 = 20.

% of signal in 1 time period = (5/20) * 100 = 25.

Duty cycle = 25%.

time period = 60/3 = 20.

% of signal in 1 time period = (5/20) * 100 = 25.

Duty cycle = 25%.

Divya Jain said:
1 decade ago

Ton=5ms*3 = 15ms

T=60ms

Duty Cycle = Ton/T * 100%

DC = 15/60 * 100%

= 25%

T=60ms

Duty Cycle = Ton/T * 100%

DC = 15/60 * 100%

= 25%

Iskandar said:
1 decade ago

WE KNOW ton = 5ms,

toff = ?

so 3*toff = 60ms-(3*ton)

3*toff = 60ms-(3*5ms)

3*toff = 60ms-15ms

toff = (45ms)/3

toff = 15ms

Therefor D = (ton)/T where T = ton+toff

= 5ms/(5ms+15ms)

= 0.25 @ 25%

toff = ?

so 3*toff = 60ms-(3*ton)

3*toff = 60ms-(3*5ms)

3*toff = 60ms-15ms

toff = (45ms)/3

toff = 15ms

Therefor D = (ton)/T where T = ton+toff

= 5ms/(5ms+15ms)

= 0.25 @ 25%

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers