Data Interpretation - Pie Charts - Discussion

The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.

Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book

1.

If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

 [A]. Rs. 19,450 [B]. Rs. 21,200 [C]. Rs. 22,950 [D]. Rs. 26,150

Explanation:

Let the amount of Royalty to be paid for these books be Rs. r.

 Then, 20 : 15 = 30600 : r         r = Rs. 30600 x 15 = Rs. 22,950. 20

 Deepthi said: (Jan 19, 2011) How would you taken 20:15 can any one tell?

 Cibin George said: (Jan 20, 2011) 20% is 30,600 Therefore 15% = ? ? = (15% * 30,600)/20% i.e (15 * 30,6000)/20 Hope it helps !! :)

 Anand said: (Feb 22, 2011) Ratio =(15/20) Ans=(15/20)x30600=22,950

 Areen said: (May 13, 2011) 15/20 20 is what .???

 Ashalatha said: (May 18, 2011) How can you take 15/20 it is not mentioned that 20% is 30, 600. So how do you take that.

 Siddharth said: (May 22, 2011) First calculate the TOTAL COST involved in all the process 20% of X = 30,600 so, X=1,53,000 Now 15% of 1,53,000=22,950

 Atin said: (Aug 6, 2011) I found that this solution is wrong why you are using 20% if the graph shows 10% for promotion.

 David said: (Sep 26, 2011) I agree with Siddharth's procedure, clear concept.

 Vikas said: (Nov 6, 2011) 20% of X = 30,600 so, X=1,53,000 Now 15% of 1,53,000=22,950

 Swapnil said: (Jan 27, 2012) But why are we calculating 20% to start with? Can any one explain in detail?

 Dinesh Pandey said: (Feb 21, 2012) If we see the chart there is clearly mentioned about the partition of printing i.e 20% and also according to the question the cost of printing is 30,600 so, we can equate 20% to 30,600 therefore, 20%=30,600 1%=30,600/20 then,15%(i.e of loyality which we have to calaculate)=( (30,600*15)/20 Ans. will be 22,950 i.e option 'C'

 Prabhat Ojha said: (Apr 24, 2012) If 20% .........30600 1%............30600/20 15%...........30600/20*15=22950

 Anitha said: (May 22, 2012) First calculate the TOTAL COST involved in all the process 20% of X = 30,600 so, X=1,53,000 Now 15% of 1,53,000=22,950

 Sreekanth said: (Dec 26, 2013) 20% = 30,600 then x = 1,53,000 therefore 5% = 7050 therefore answer is 22,950.

 Shreya said: (Jan 20, 2014) 20 : 15 = 30600 : m => m = Rs. ( 30600 x 15 ) = Rs. 22,950.

 Ilya said: (Apr 4, 2014) Is there any simpler solution? solution provided is easier to analyze. I just still don't get why do we use 20 as the numerator. Thanks!

 Kunal Singh said: (Apr 24, 2014) IT IS GIVEN, 20% = 30600. or, 1%=30600/20. NOW, 15% = 30600/20*15 = 22950 Answer.

 Laxman Naik said: (May 31, 2014) 20----->30600. 15----->?. 20*? = 30600*15. ? = 30600*15/20. = 22950 than possible this processes.

 Jeevan Job Crasta said: (Jun 5, 2014) First we have to find out the total exp=100%. = 30600*100/20. = 153000. = 153000*15/100. = 22950.

 Devi said: (Aug 25, 2014) 20% is 30600. Now what is 15%. = 30600*15/20. = 22950.

 Satish said: (Sep 4, 2014) 20% ---- 30600. 15% ---- ? = 22950.

 Jilan said: (Oct 1, 2014) 20%------30600. 15%-------?. 20 = 4. 15 = 3. 30600/4 = 7650. 7650*3 = 22950.

 Santosh Kumar said: (Dec 25, 2014) @Ilya. In the question it is mentioned that the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost. The Pie chart shows the costing percentages for publishing the book. 1) Promotion cost is 10%. 2) Transportation cost is 10%. 3) Paper cost is 25%. 4) Binding cost is 20%. 5) Royalty is 15%. 6) Printing cost is 20%. As per the question the publisher has to pay a printing cost of Rs. 30,600/- (where printing cost is 20% of book publishing cost). Assume the publishing cost as X. Then calculation is as below. 20% of X = 30600. Then X = (30600*100)/20. X = 153000 (i.e., Publishing cost). Royalty cost is 15% of publishing cost 3. Royalty cost = (15*153000) /100. Royalty cost = 22950/-.

 Tilak Bishwal said: (Mar 30, 2015) 20% is equal to 30600. 15% = (30600*15/20) = 22950.

 Stephen Bisto said: (Jun 25, 2015) Indeed I do appreciate the good work you plant in us to build more understanding all this tricks, so that we can be able to perform. Thanks a lot. Best regard.

 Sarwat Jehan said: (Mar 9, 2016) Thanks all for this good discussion, it really help me to understand.

 Rahim said: (Mar 15, 2016) 20% = 30600. 10% = 30600/2 = 15300. 5% = 15300/2 = 7650. We want 15% so 10%+5% = 15300+7650 = 22950.

 Nitin Nks said: (Jun 28, 2016) 30600 = 20%. 1% = 1530. 15% = 15 * 1530 = 22950.

 Jaya said: (Jul 3, 2016) Why we get 20% in denominator?

 Tsencheo said: (Jul 19, 2016) In the first figure, 100 is up and 20 is below but in the second the figure 100 is down and 15 is up. How was that possible. Please explain in detail I am very weak in maths.

 Akash said: (Jul 22, 2016) Simply first calculate whole cost 30,600 = 20% of X. X = 30,600/20 X 100 = 1,53000. So , 15% of 1,53,000 will be = 22,950.

 Neghat said: (Jul 24, 2016) If given printing cost is 20% as in pie chart, And royalty cost is 15%, Then royalty is 3/4 of printing. That gives 30600/4 = 7650. So just that gives us royalty = 7650 * 3= 22950.

 Aruna said: (Oct 15, 2016) Thanks for all now only I understand.

 Raj said: (Dec 27, 2016) 20 is not mentioned in the above question so how and why all of you using 20% = 30600?

 Kiran said: (Jan 25, 2017) Why we assume here 20%?

 Dharmesh Patel said: (Jun 23, 2017) Yes, I agree @Siddharth.

 Kamal Thakur said: (Jul 10, 2017) Agree @Siddharth.

 Shaiz said: (Aug 21, 2017) 20% = 30600. 15% = x. 20x = 30600 * 15. X= 22950.

 Sam said: (Jan 23, 2018) Let take A be the total amount and royalty be R. Now we know 20%of A=30600 and 15%of A= R. then w.r.t A, 20% x A = 30600 => A= 30600/20%.................................> (1) 15% x A = R => A= R/15%...............................................> (2) So from Eq 1 and 2, w.r.t A, we get, 30600/20%=R/15%. so R=(30600 x 15%)/20%. R=22950. It is a shortcut method to do in the ratio for a pie chart.

 Janani said: (May 17, 2018) Royalty is 5% lesser than the Printing cost according to the pie chart. 20% of printing cost is 30,600. Therefore,1% of the printing cost will be 30,600/20 =1530/- 1% of the printing cost is 1530/- 5% of will be 1530*5 = 7650/- We know that Royalty is 5% lesser than Printing cost. 20% of printing cost - 5% = 15% of the Royalty Therefore, 30,600 - 7650 = 22950. So, it is Option C.

 Jismi said: (Jun 26, 2018) Nice @Janani.

 Santosh Kumar said: (Aug 17, 2018) 20% = 30,600, (cross multiply) 15% = ?. =22.950.

 Neeraj said: (Sep 8, 2018) Yes, you are right, agree @Anitha.

 Chandan Kumar Choubey said: (Nov 19, 2018) 20% = 30,600 , 15%=30,600 * 15/20 = 22,950.

 Parvati said: (Jun 7, 2019) Why have we taken 15 here? Please anyone explain me.

 Vivek said: (Jun 12, 2019) 15 is percentage for royalty.

 Waghmare said: (Dec 12, 2019) How can you take 15/20 it is not mentioned that 20% is 30, 600. So how do you take that?

 Sanjay.K said: (Dec 9, 2020) 20% of X = 30,600. so, X = 1,53,000. Now; 15% of 1,53,000 = 22,950.

 Arti said: (Dec 29, 2020) Why we take 15? I can't understand. Please explain.

 Hitanarayan Rohidas said: (Apr 12, 2021) 20% = 30600, 1% = 1530, 15% = 1350*5, = 22950.

Name *:

Email   : (optional)