Aptitude - Stocks and Shares - Discussion

Discussion Forum : Stocks and Shares - General Questions (Q.No. 2)
2.
A man bought 20 shares of Rs. 50 at 5 discount, the rate of dividend being 13. The rate of interest obtained is:
12 1 %
2
13 1 %
2
15%
16 2 %
3
Answer: Option
Explanation:

Investment = Rs. [20 x (50 - 5)] = Rs. 900.

Face value = Rs. (50 x 20) = Rs. 1000.

Dividend = Rs. 27 x 1000 = Rs. 135.
2 100

Interest obtained = 135 x 100 % = 15%
900

Discussion:
27 comments Page 1 of 3.

Krishna said:   1 decade ago
Hi soheb dont worry i will explain u
face value is actual value of the share ie

he bought 20 shares at 50 rs
hence face value of 1 share is 50 rs
for 20 shares is 50*20 = 1000rs

now investment or market value is the value calculated after
giving the discount

here discount given is 5rs for 50 rs

so market value for 50 rs is 45 rs

hence market value for 20*50rs is 20*45 = 900rs

now, dividend is always calculated on
FACE VALUE(which is always constant)

so dividend is 13 1/2 is 27/2 % of face value

is dividend = (27/2)*1000 %

= 13500 %
= 13500/100 = 135 rs

now rate of interst = (dividend*100)/market value %

= (135*100)/900 %
15 %

my suggestion to u just go through the imp formulas .... twice

I think u will find some problem in understanding what i have
explained . but u go through the formulas and still u cant understand post ur doubt i will try to explain u the short cut method
(5)

Adheer said:   3 years ago
Face value = Rs. 50, Dividend = Rs. 27/2.
Market value = After Rs. 5 discount = 50 - 5 = Rs. 45,
Interest rate = Dividend / Market value * Face value.
= 27/2 / 45 * 50,
= 15,
= 15 %.
(3)

Komal said:   7 years ago
Simply 50 - 5 = 45.

20 * 45=900.
100 * 13.5=135.
Face value: 20 * 50 = 1000,
135 ÷ 900 * 100 = 15%.
(2)

Leo said:   8 years ago
Guys! I want to ask a question, because I don't get it how it could be solved!!

How many Rs. 25 shares at Rs 3 discount can be bought for Rs 2222, brokerage being 1%?
(2)

Nipun Jain said:   9 years ago
The simplest method and easy to understand is :-.

He gets dividend of 27/2 on a Rs. 50 (Face value share).

Dividend is money given on the face value of share of the company you purchase which is set by the company no matter you buy it at a discount or a profit.

So here dividend of Rs. 50 share will be = 27/2 * 50/100 per share = 27/4.

No. of shares = 20.

Total Dividend (Income) = 20*27/4 = Rs. 135.

Rate of Interest = Income/Investment * 100.

Investment = 20* (50-5) = 900.

Rate of Interest = 135/900*100 = 15%.
(1)

Poonam said:   8 years ago
Actually, I have of listened a lecture on stock and shares. There it was said that total dividend is equal to a number of stocks multiply by dividend percentage. So my answer was 30 percent. I am really confused. Please explain.
(1)

Ravi kiran narra said:   1 decade ago
Use this formula u can get easy way to answer.

Rate of return * Market value = Rate of dividend * face value.

Rate of return *45 = 27/2* 50.

So Rate of return = (27*50)/(2*45).

= 15.
(1)

Nirbhay said:   1 decade ago
I have understand.
(1)

Bhagyashri said:   1 decade ago
If 20 shares @50 rs then 20*50=1000....but discount rs5 then it will be 20 shares in 45 rs ie. 20*45=900...thus man saves rs 100..

dividend rate is 13 1/2 =27/2.
He got dividend on rs 1000 @27/2
if 1000 is 100%
then ? is 27/2%

by cross multyplication it will be 1000*27/2/100
=135


if 900 is 100% then how much percent is 135

135*100/900= it will be = 15
(1)

Minakshi said:   1 decade ago
What is dividend?


Post your comments here:

Your comments will be displayed after verification.