### Discussion :: Clock - General Questions (Q.No.1)

Reddi Lavan said: (Oct 29, 2010) | |

60'=360 deg then 12 hrs=360 deg 12-60 6 - ? = (60*6)/12=180 deg |

Rudra said: (Dec 29, 2010) | |

Angle = mod(5.5*2m - 30*h); where m=minute, h=hour; |

Maran said: (Jan 28, 2011) | |

Please yet I need to clear explanation. |

Murugan said: (Feb 4, 2011) | |

Clock is consider as circle 360 deg the duration of Time= 6 hrs total = 12 hrs calculated deg=time duration*deg/total hrs =6(360/12)=180 |

RISHI said: (Feb 8, 2011) | |

HEY MARAN...HERE IS A ONE MORE METHOD 2 SOLVE DIS... SEE WE HAVE TO FIND THE DEGREE @ 2p.m. 1 HR=30 DEGREES SO THE GAP TIME BETWEEN 8a.m. to 2p.m. IS 6 HRS... SO 6*30=180 DEGRESS... I HOPE U UNDERSTOOD.... |

Shah Idris said: (Apr 1, 2011) | |

I think rishi has cleared my problem confusion. |

Chandu said: (Apr 25, 2011) | |

Rishi explanation is good. It is understood by every one easily. |

Asif said: (Jun 1, 2011) | |

Thanks Rishi. |

Saurabh said: (Jun 8, 2011) | |

Rishi ....Thnks u gave a good explanation |

Senthil said: (Jul 20, 2011) | |

Each hour takes 180 degree to rotate. That's very simple concept each clock takes a complete rotation to complete an hour. So one complete rotation denotes the angle of 180 degree. |

Vinu said: (Jul 24, 2011) | |

Rishi. Good solution. |

Chandraprakash said: (Aug 26, 2011) | |

Sethil ji you are wrong. A complete rotation means 360 degree. & 2 o 'clock comes its half as in 6 position. So ans is 360/2=180 degree simple. |

Vinoth said: (Sep 29, 2011) | |

A Clock strikes every hour-once at 1.00, twice at 2.00, and so on. The clock takes 6 seconds to strike 5.00 and 12 seconds to strike 9.00. the time needed to strike 1.00 is negligible. How long does the clock need for all its striking in 24 hours? a)168 Seconds b)178 Seconds c)188 Seconds d) 198 Seconds How to solve this question? |

AdityaGenius said: (Dec 5, 2011) | |

198 seconds to cover up 4 intervals=6seconds 1 gap=1.5 sec 2*(1.5+3.0+4.5+6+7.5+9+10.5+12+13.5+15+16.5+0)=198 seconds as first interval takes 0 second 5-1 take 6 seconds 6/4= 1.5 |

Sujeet Pandey said: (Jan 30, 2012) | |

Thanks Rishi |

Vani said: (Feb 8, 2012) | |

Rishi had given very good explanation. |

Rupa said: (Mar 2, 2012) | |

No Rishi. this solution is not good for all problems. because just think when we have to find angle between 1'o clock and 3'o clock which angle you will consider? 1-3 or 3-1 ? if 1 to 3 the angle is 60 degrees if 3 to 1 the angle is 300 degrees Am I right? |

Prerna167 said: (Mar 8, 2012) | |

Hey rishi can you explain that how 1hr = 30 degree. |

Lavanya said: (May 29, 2012) | |

Hi guys, I don't know proper rules & how to calculate ? Please tel me any solutions about clocks problems. |

Sandesh said: (Jun 16, 2012) | |

1hr = 30 degree. 6hrs degree = 30*6 = 180. |

Priyanka Prasad said: (Jun 17, 2012) | |

5min = 30dg (degree). 1min = 6dg. If min 6 dg = hr 1/2 dg. So angle between hr and min hand is 6*30 = 180dg. Now from 12, hr hand is shifted and we have to call that shift. So from 12, min hand is 25 min. So 25*1/2 = 17.5dg. Now 180+17.5dg = 197.5dg. |

Jyoti said: (Sep 1, 2012) | |

Thnks rishi your explanation is very easy. |

Cheenu said: (Dec 21, 2012) | |

How to apply theta = 30h-(11/2)m in this question. Can we apply those in every question? |

Manoj said: (Jun 1, 2013) | |

Min hand take 60 min for complete 360 degree. So 1 min = 360/60. 1 min = 6 degree. Hour hand take 12 hours to complete 360 degree. So 1 min = 360/ (60*12). 1 min = 0.5 degree. So 8'o clk - 2'o clk = 6 hrs, 1 hour = 0.5*60 = 30 degree. So 6 hour = 6*30 = 180 degree. |

Shan said: (Jun 28, 2013) | |

1 hour = 30 deg. So, 8-2 = 6 hr. 6*30 = 180 deg. |

Vasal said: (Sep 14, 2013) | |

In 12 min min hand takes 6 degree. So for 6 hrs it takes ? (6*60*6)/12 = (3600*6)/3 = 180 deg. |

Gowtham.s said: (Dec 11, 2013) | |

Explain every lines in detail: In 60 minutes, the minute hand gains 55 minutes on the hour on the hour hand. In every hour, both the hands coincide once. The hands are in the same straight line when they are coincident or opposite to each other. When the two hands are at right angles, they are 15 minute spaces apart. When the hands are in opposite directions, they are 30 minute spaces apart. Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360°. Angle traced by minute hand in 60 min. = 360°. If a watch or a clock indicates 8.15, when the correct time is 8, it is said to be 15 minutes too fast. On the other hand, if it indicates 7.45, when the correct time is 8, it is said to be 15 minutes too slow. |

Sarang said: (Dec 20, 2013) | |

Simple method : Total hours between 8 am to 2pm (H) = 6 hours (normal counting) minutes (M)=0. Use this formula {angle= [30*H - (11/2)*M] }. Where H= hours, M= minutes. Put the values Angle = 30*6 - (11/2)*0. = 180-0 = 180 degrees. P.S. If minutes are given put that value in same formula. |

Sameer Kashmiri said: (Jan 15, 2014) | |

360°/12 = 30°. 8 to 2 o'clock = 6 hrs. 30° * 6 = 180°. |

Goutam Pramanik said: (Mar 16, 2014) | |

Angle = 60*h/2. Where, h=hour. |

Vipin said: (Apr 6, 2014) | |

@Sarang ! If angle between minutes hand and Hour hand will be asked. i.e. Angle between Hour hand and minute hand at the time 2:13. etc. |

Kishor Kafle said: (Jul 3, 2014) | |

Is it true in every case (2:13) ? |

Aishwarya Rani said: (Jul 11, 2014) | |

For a 1 hour the angle is 360/12=30. The distance between 8 and 2 is 6. So for 6 hours the angle will be as 6*30=180. |

Elena said: (Aug 12, 2014) | |

AS the question say time is 8am-2pm. Time between 8am-2pm is 6 hours gap. Now, we have 12 hours. Which is 12=360deg.(the clock rotates). After that we take 6 hours and total degree(360)of 12 hours. Which looks like this: 360/12*6=180deg. |

Kanhaiya said: (Oct 10, 2014) | |

Simple formula :- 1/2(60x-11y). Here x=hour. y=minute. Put any value in time then got answer in degree. And solve many other questions. |

Dinesh said: (Oct 27, 2014) | |

Simple form. For 12 hours we take 360 degree. And 8-2 = 6. So, 360/12*6 = 180. |

Sunodhi said: (Nov 18, 2014) | |

Hey friends give me short formula to calculate the problems related to calender, please. |

Arun Perera said: (Apr 22, 2015) | |

Please help me with this. To strike 8 o'clock a clock took 8 seconds. What time will that clock take to strike 12 noon? |

Rudresh said: (Jun 5, 2015) | |

Its 12hours 8sec. Am I right. Can you tell me its 8am or 8pm? |

Rajkumar said: (Jul 1, 2015) | |

12 hours = 360 deg. Then 1 hour = 30 degree. |

Gopi said: (Jul 12, 2015) | |

1 hour takes 30 degrees given 8am-2pm 6 hours then 6 (30) = 180 degrees. |

Anida said: (Oct 8, 2015) | |

I have problem in solving questions on gain n lose of clock. If someone can help me. |

Ashfak said: (Jan 31, 2016) | |

So, in 1 hour minute hand covers 360 degrees. So, in 1 hour Hour hand completes 30 degrees. (Since clock has 12 hours in a complete journey. So 12 hours = 360 degrees that means 360/12 = 30 degrees in 1 hour. Now, the solution is straightforward. 1 hour Hour hand traverses 30 degrees. So, in 6 hours it will traverse = 30*6 = 180 degrees. :). |

Harshitha said: (Feb 29, 2016) | |

How it comes? |

Mahadi said: (Apr 9, 2016) | |

Hi, @Gowtham.S. In 60 minutes, the minute hand gains 55 minutes on the hour on the hour hand. What does it mean? |

ASHII said: (May 21, 2016) | |

But from where 12 came in a day of 24 hrs then how 12hrs? Please explain me to get it. |

Chiru said: (Jul 28, 2016) | |

How to find the Reflex angle between the hands of a clock at 3'0 clock? |

M. ASIK (B.Com) said: (Aug 5, 2016) | |

Hour rotates for one hour is 30 degree? But in our problem difference from 8 to 2 is 6 hours. So multiply 6 hrs * 30° Answer is 180°. |

Rabiul said: (Aug 9, 2016) | |

Thanks @Rishi. |

Lakashdeep said: (Sep 2, 2016) | |

Thanks for your answer @Rishi. |

Sandeep said: (Sep 4, 2016) | |

In 8-2 clock. The difference between clock 8-2 is = 6hours. So, 6H = 6 * 30 = 180. Here 1 H = 30 degrees. |

Naveen.T said: (Sep 6, 2016) | |

Good solution. |

Ranveer Singh said: (Sep 19, 2016) | |

Formula- 30H - 11/2 M. Here hours (H) given 6 and minutes (M) 0 So, 30 * 6 - 11/ 2 * 0. 30 * 6 = 180. All these type problems solved by this formula. |

Fahim Mohammed said: (Sep 25, 2016) | |

According to the problem, 1hour = 60'. Then 6 hours = 360', hence 360'/12 hours = 30'. The difference between 2 0'clock and 8 0' clock is 6 hours. Therefore the solution is 30' * 6 hours = 180 degrees. |

Saravana said: (Oct 1, 2016) | |

Thanks for all your explanation. |

Ananya said: (Jan 15, 2017) | |

Thanks for your explanation @Rishi. |

Alekhya said: (Jan 25, 2017) | |

Gus total clock degree = 360. The distance between 2 to 8 = 6, Total hours in a day = 24, Remaining hours without six hours is 12 (12+6 = 24). So 360/12 * 6 = 180. |

Dinu said: (Jan 26, 2017) | |

Thanks for all the explanation of the answer. |

Mahesh Thota said: (Jan 28, 2017) | |

One hour = 30° =8 * 30 = 240, =2 * 30= 60, = 240-60 = 180°. |

Sambhav said: (Feb 11, 2017) | |

Since one-quarter of clock to another quarter of the clock is 90°, the time of 10 to 12 is sorted. Remaining is 8 to 9 and 12 to 2. 8 to 9=> one third of angle covered by quarter(90÷3)= 30. 12 to 2 => since one third is 30°, two thirds will be 30*2= 60°. Total angle =90 + 30 + 60 = 180°. |

Anshul said: (Mar 18, 2017) | |

What is the angle between hands of clock at half past 12q? |

Atulya said: (Mar 28, 2017) | |

Here the no 8 & 2 are opposite to each other & are lie in straight line. So the angle between 8 & 2 is 180 degree (as a st line make 180 degree betn two pt). |

Manisha said: (Jun 2, 2017) | |

Thanks @Rishi! |

Mohanraj said: (Aug 30, 2017) | |

Thanks for the solution. |

Physy said: (Sep 16, 2017) | |

Hi, I have a question please if the shorthand of a clock is at 2pm what is the time after twenty rotation? |

Israfil said: (Sep 29, 2017) | |

Thanks to all. |

Rishabh Jain said: (Oct 7, 2017) | |

Thanks @Rishi. |

Rz Reddy said: (Nov 4, 2017) | |

Hi, I have a question please. How many times are the two hands of a clock 72° apart in a day? |

Bhavani said: (Dec 2, 2017) | |

Yes, your explanation is correct @Rishi. |

Shashi Kmar said: (Jan 7, 2018) | |

Can you please explain it in deeply? |

Maruthi said: (Mar 13, 2018) | |

1 hour is 30° so, the total time duration between 8am to 2pm is 6 hours. so finally 6hours*30° ------> 6*30 = 180°. |

Sravan said: (Aug 23, 2018) | |

The difference between morning 8 o'clock and afternoon 2 o'clock is 6 hours. Then we know that 1 hour =30°. 6 hours = 6*30=180°. |

Nitya said: (Nov 13, 2018) | |

@Rupa. If the first time is 1'o'clock a second time is 3'o'clock then definitely you will take between 1 & 3 = 60°. On the other hand, if it is mentioned as first time 3 and the second time 1 then you will take between 3 & 1 = 300°. |

Goutham said: (Jul 10, 2019) | |

1 hour is 30° So, the total time duration between 8 am to 2 pm is 6 hours. So finally 6hours*30° ------> 6*30 = 180deg;. |

Vamshi said: (Apr 17, 2020) | |

1hr=30degree. The gap btw 8to 2is 6hrs. Then the hour hand move is 6*30=180 degrees. |

Anil said: (Apr 18, 2020) | |

You are correct. Thanks for your explanation @Rishi. |

Ram said: (Aug 21, 2020) | |

Thanks for explaining @Rishi. |

MR. POTTER said: (Oct 9, 2020) | |

Why it is not 150 degress? |

Naresh said: (Dec 3, 2020) | |

Each hour has 30 degrees. So, 8 to 2 there are 6 hours. So 30*6=180. |

Divesh Kumar said: (Mar 28, 2021) | |

Total (6hr * 60min) /2 = 180°. Hour hand moves 1/2 in 1min. |

Reshu said: (Jun 22, 2021) | |

Here is a simple answer to go. Hour hand makes a st.Line between 8 to 2. So, clearly 180 degrees. |

Vedant said: (Jun 22, 2021) | |

Total degree in clock = 360, 1 clock have = 30, 8 am to 2 pm = 6 hr. 6 * 30 = 180. |

Prashant said: (Jan 17, 2022) | |

I can't understand This. Please explain me. |

Somya said: (Jan 26, 2022) | |

Hour hand rotate 360 degrees in 12 hours. From 8:00am - To 2:00 pm = 6 hrs duration. Hour hand rotate 360 degrees in 12 hours. Then, Hour hand rotate 180 degrees in 6 hrs. |

Sayantan said: (Mar 14, 2022) | |

Hey there guys, It says 8pm to 2am so the duration is 6hrs. So that we can consider it be like 6 (Hr):00 (Min). Formula={M- (5*Hr+M/12) }*6. Hence, Min =0 & hr is 6. = (5*6+0/12) *6. =30*6. =180°. Hope you understood. |

Md Ahsan said: (Mar 20, 2022) | |

12 hr= 360°. To complete 12 hr it takes 360°. So for 1 hr= 30°. The difference of time between 8 to 2 is 6 hr. So, 6hr * 30° = 180°. |

Shraddha said: (Sep 13, 2022) | |

Thanks for explaining @Rishi. |

Sirisha said: (Oct 10, 2022) | |

Thanks for explaining @Rishi. |

#### Post your comments here:

Name *:

Email : (optional)

» Your comments will be displayed only after manual approval.