# Aptitude - Banker's Discount - Discussion

Discussion Forum : Banker's Discount - General Questions (Q.No. 5)

5.

The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker's discount is:

Answer: Option

Explanation:

T.D. = | B.G. x 100 | = Rs. | 270 x 100 | = Rs. 750. | ||||

R x T | 12 x 3 |

B.D. = Rs.(750 + 270) = Rs. 1020.

Discussion:

19 comments Page 1 of 2.
Dinesh. R said:
2 years ago

@All.

How it will come 750? Explain, please.

How it will come 750? Explain, please.

Chico said:
5 years ago

I = (PNR/100).

270 = (P*3*12)/100.

= 1020.

270 = (P*3*12)/100.

= 1020.

Rpm said:
6 years ago

What is the bankers gain formula?

Sufian Liaqat said:
7 years ago

750 is a amount on which 12 % rate was calculated.

270 in 3 years. So Bankers gain is 270/3 = 90 for each year.

90 = 12% of Amount. So 90=12/100 of Amount. 90/12 =Amount. Amount = 750.

But this was the amount Banker had a profit of 90 each year. Not 270?

So, 750 + 90 = 840 for each year. Correct me.

270 in 3 years. So Bankers gain is 270/3 = 90 for each year.

90 = 12% of Amount. So 90=12/100 of Amount. 90/12 =Amount. Amount = 750.

But this was the amount Banker had a profit of 90 each year. Not 270?

So, 750 + 90 = 840 for each year. Correct me.

Vaibhav said:
7 years ago

Can anyone give me the easy calculation to find the solution?

Sakthivel MRSD said:
8 years ago

TD = B. G*100/R*T.

TD = 27000/12*3.

TD = 750.

BG = BD-TD.

BD = BG+TD.

BD = 270+750.

BD = 1020.

TD = 27000/12*3.

TD = 750.

BG = BD-TD.

BD = BG+TD.

BD = 270+750.

BD = 1020.

Jebran said:
8 years ago

270*100/12*3 = 6750 when added to 6750+270 = 7050.

This is the error in question.

This is the error in question.

SUKUMAR SATYEN said:
9 years ago

We know that,

Banker's Gain (BG) = Banker's Discount (BD) - True Discount (TD).

=> 270 = (F*T*R/100) - (PW*T*R/100).

=> 270*100/(T*R) = F - PW.

=> 270*100/36 = F - PW.

=> F - PW = 750.

=> F - [F/{1+(R*T/100)}] = 750.

=> F - [F/{(100+36)/100}] = 750.

=> F - [100F/136] = 750.

=> 136 F - 100 F = 750*136.

=> 36 F = 750*136.

=> F = 750*136/36.........equation (1).

From equation (1), Banker's Discount (BD) = F*T*R/100.

=> BD = 750*136*12*3/(100*36).

=> BD = 15*68 = RS. 1020.

Thanks.

Banker's Gain (BG) = Banker's Discount (BD) - True Discount (TD).

=> 270 = (F*T*R/100) - (PW*T*R/100).

=> 270*100/(T*R) = F - PW.

=> 270*100/36 = F - PW.

=> F - PW = 750.

=> F - [F/{1+(R*T/100)}] = 750.

=> F - [F/{(100+36)/100}] = 750.

=> F - [100F/136] = 750.

=> 136 F - 100 F = 750*136.

=> 36 F = 750*136.

=> F = 750*136/36.........equation (1).

From equation (1), Banker's Discount (BD) = F*T*R/100.

=> BD = 750*136*12*3/(100*36).

=> BD = 15*68 = RS. 1020.

Thanks.

Ashok said:
1 decade ago

TD means total discount.

BG is banker gain.

R is rate and T is time.

BG is banker gain.

R is rate and T is time.

Raj said:
1 decade ago

What means by TD ?

Post your comments here:

Quick links

Quantitative Aptitude

Verbal (English)

Reasoning

Programming

Interview

Placement Papers