Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS Latest Off Campus Placement Drive At Veltech Technical University, Chennai | August 2010

Posted By : K.V.S.Ravindrareddy Rating : +42, -2


TCS Latest Off Campus Placement Drive Veltech Technical University,  Chennai | August 2010

First round was an Quantitative Aptitude round, where we have to answer the  online questions through touch stone software developed by IIT Madras students.  This database have 3 lac questions, out of 3 lac we ll prompt to 35questions and  time limit is 60 mins. For every correct answer we have 1 mark and for every  wrong answere 0.33 mark ll be deduced (one mark for 3 wrong answers). Questions  were mainly from age, ratio proportional, speed and distance, sequence,  probability, work and time, average, blood relation, area and volume and one  logical question.

I dont remember all questions, but the questions was lengthy which may carry  irrelevant datas for exact question.. The matter is we have to pick out the  right part from question as soon as possible (15 to 20 secs), because our  average time for each question is 1.5min. As for study material just use RS  agarwal Quantitative aptitude book, that is enough. But you must be very much  clear about the concepts behind solving problems. Sorting out different type of  problems for eg. in section speed and distance, we can have relative speed  problem, km/hr to m/sec conversion type problems, speed of train problems, like  wise. I suggest you all to sort out these type of problems from rs agarwal and  let get clear about the required datas to solve the problem. This may help you  in exam to quickly understand the question (which is very much necessary for  this exam).
And another notable point is you cannot find these questions anywhere else.  (nothing from any book).

Some of questions in exam, which I remember is as follows:
1. 6 persons standing in queue with different age group,  after two years their average age will be 43 and seventh person joined with  them. hence the current average age has become 45. find the age of seventh  person?

Solution: Here the question appear as an easy one, but  carried a lot of unwanted sentences and unwanted datas (i dint mention above) in  exam which may confuse you on solving technique.
Let x be current average age of first 6 persons in queue and current age of  seventh person be y. Then 6x will become the sum of those 6 persons age.
Now, let compute the sum of those 6 persons after two years, 6x+12 (as each and  individual increase their age by 2). hence its average become (6x+12)/6 = 43  (give in question itself).
So now we can compute x from above equation. (x = 41, 6x = 246)
Let now we compute y, ((6x+y)/7) = 45, as we have value of x, compute y.
Ans: 69

2. Horse started to chase dog as it relieved stable two hrs ago. And horse  started to ran with average speed 22km/hr, horse crossed 10 mts road and two  small pounds with depth 3m, and it crossed two small street with 200 mts length.  After traveling 6 hrs, 2hrs after sunset it got dog. compute the speed of dog?

Ans: As we have speed and travel time of horse, we can get  distance travelled by it
Hence d = 22*6 = 132km,
Exactly this 132km was travelled by dog in 8 hours (as it started two hours  earlier).
Hence speed of dog = 132/8 = 16.5km/hr
Ans: 16.5km/hr.

3. 3, 22 , 7, 45, 15, ? , 31
Solution: Here it appear simple, because it arranged in arranged in  sequence manner, but the actual question was some what twist mentioning  fibonacci series and more over question was in statements (no numbers).. hence  first try to understand the question well.
here let group alternate terms 3,7,15,31 (3+4 =7, 7+8 =15, 15+16=31)
Similarly for second group (22,45,? (22+23 = 45, 45+46 = 91) hence
Ans is 91.

4. In Tnagar many buildings were under residential  category.for buildings they number as 1 to 100. For shops, corporation numbered  between 150 and 200 only prime numbers. how many time 6 will appear in building  numbering?

Solution: For 1 to 10 " 1 six
2 to 20 " 1 six
Similarly upto 59 we utilise six, 5 times
from 60 to 69 (including 66) " 11 times
from 70 to 100 " 3, hence ans = 5+11+3 = 19
Ans:19.

5. ((4x+3y)+(5x+9y))/(5x+5y) = ? as (x/2y) = 2
Ans: 2 (simple algebra, I think no need of explanation)

6: If we subract a number with y, we get 4 increase of  number, once it got divided by y itself.. Find that number??
Ans: 12 (we can easily predict from options, as we take y  as 6)

7. I dont remember exactly the question, one logical  problem stating the colour of beer?
Ans: white.

8. Jumbled letters, parakeet (answer)
Ans: bird (category)

9. It was a ratio proportional problem with age.!!!

10. one question like. (209*144)^2 +  (209*209)+(209*144)+(144*144) = ?
Ans: here you can use calc, many(4 to 5) questions were depend upon calc  alone.(no need problem solving technique).

11. Im only son for my parents. (some irrelevant  statements in the middle to distract you). The man in picture is my father's  son. (some irrelevant statements).who is he?
Ans: he himself (blood relation type of question).

As I suggesfully answered these above mentioned questions, I m unable to get  through the process. Then you just think off, that how far you have to prepare  to crack this. Take the exam as serious one and crack the competetive world.

I hope these questions will help you to get an idea on how to crack tcs first  round. My suggestion is first go through all questions and try to answere simple  questions first. Its easy for everyone to answer 16 to 17 right answers, beyond  17 it is very much tough to answer. as the Cutoff in other cities like banglore  and hyderabad is 18. But in Chennai, I dont think they have cut off, because I  answered 21 questions with 2 doubt answers (other 19 confirmly correct). But I  failed to get through this round as I got 28 pos in list. Only first 20 pos  selected out of 700 (approx.) people in my batch.

As I m not very much strong on Verbal, here I got good opportunity to prove  myself, as the questions only from numerical ability. So I put on my full  ability to get through this online exam. But I m unable to crack, and this exam  clearly showed that I m not having enough stuff to get in to an MNC. As I got  extremely vexed on losing this interview, I want you people not to loose this  golden opportunity, like me. please take my experience as an cracking tool for  exam and try to get through this exam. For this reason alone im posting these  questions.

The real matter is how far you utilise your 60 min in test. first understand  question in 15 to 20 seconds, or else skip it. The real thing is each and every  question is mind blogging. I wish you all the best to clear this round and also  to get in India's top mnc company.

Like this page? +42 -2




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.