Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS PAPER - 24 MAY 2008

Posted By : Vikrant Jain Rating : +7, -1

TCS Recruitment Rounds  
   
Ø  Written Test
   
Ø  Technical Interview
   
Ø  MR (Managerial)
   
Ø  HR Interview
   
 
   
WRITTEN  TEST : (ONLINE TEST)
   
Contains  3 sections
   
         
   
1)  Verbal (Synonyms –  Antonyms - Comprehension Passages)
   
2)  Quantitative  Aptitude
   
3)  Critical Reasoning
   
 
   
SECTION: 1 (Verbal- 30 questions - 20 min)
   
Ø  Synonyms (Refer In  GRE BARRONS 12th Edition )
   
Ø  Antonyms (Refer In GRE BARRONS 12th  Edition (page no -126))
   
Ø  Passage completion
   
 
   
Some of the  previous questions in quant: Go through these models and try to solve them.  They will give same models but they change the data.
   
 
   
SECTION:  2 (QUANT- 38 questions - 40 min)
   
 
   
1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 =
   
Sol: Given log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364
   
Then
   
        Log  0.319=log0.318+ (log0.318-log0.317)
   
                          =0.3396
   
 
   
2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total  weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there?
   
Sol:  Given x= 2 kg Packs
   
                   y= 1 kg packs
   

   
              => x + y = 150     .......... Eqn 1
   
              => 2x + y = 264   .......... Eqn 2
   
 On solving these two equations
   
                     x = 114
   
By using equation 1
   
             114 + y = 150
   
             => y = 36
   

   
=>Number  of 2 kg Packs = 114.
   
 
   
3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and  landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time  when my plane landed?
   
a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
   
Sol: (Hint:  Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else  subtract time)
   
                              Ans:   8:00
   
 
   
4) A  Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and  travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction.  Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time  of destination when the flight reaches there?
   
                                Ans:  7 AM     (or)   1 PM
   
 
   
5) A moves 3 kms east from his  starting point. He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to  the east. How far is A from his starting point?
   
                               Ans: 13 kms
   
 
   
6) Aeroplane is flying at a  particular angle and latitude, after some time latitude is given. (8 hrs  later), u r asked to find the local time of the place.
   
7) An Aeroplane starts from A (SOME  LATITUDE IS GIVEN ACCORDING TO PLACE).At 2 AM local time to B (SOME LATITUDE).  Traveling time is 10 Hours. What is the local time of B when it reaches B?
   
8) A plane moves from 9°N40°E to  9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the  destination, find the local arrival time.
   
Sol:  Since it is moving from east to west longitude we need to  add both
   
       Ie, 40+40=80
   
       Multiply the  ans by 4
   
         =>80*4=320min
   
       Convert this  min to hours i.e., 5hrs 33min
   
     It takes 8hrs totally. So  8-5hr 30 min=2hr 30min
   
     So the ans is 10am+2hr 30 min
   
                            Ans: 12:30 it will reach
   
 
   
9) The size of the bucket is N kb.  The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a  program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be  back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a  response back to the programmer, after it is sent?
   
Sol:   The time being  taken to fill the bucket.
   
         After reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in
   
20 ms.  then total time to get the response is
   
                             20ms +10 ms=30ms
   
                                       Ans:  30ms
   
 
   
10) A file is transferred from one location to another in ‘buckets’. The  size of the bucket is 10 kilobytes. Eh bucket gets filled at the rate of 0.0001  kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10  milliseconds per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an  acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error  during transmission, write a formula to calculate the time taken in  seconds to successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.
   
                                   Ans:  (n/1000)*(n/10)*10+ (n/100)....      (Not 100% sure)
   
 
   
11)A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes ,fair if 7  fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair  n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man  had in the week.
   
Sol:  
   
good days means --- 9 fishes so 53/9=4 (remainder=17)   if u assume 5 then there is no chance for bad days.
   
fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 ---  17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.
   
bad days means -------5 fishes so remaining  10---10/5=2days.
   
 
   
                        4*9=36
   
7*1=7
   
2*5=10
   
36+7+10=53...
   
         Ans:  4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.
   
 
   
12) x+y+z=7--------- eq1
   
     9*x+7*y+5*z=53 -------eq2
   
Sol:
   
Multiply  eq 1 by 9,
   
9*x+9*y+9*z=35  -------------eq3
   
From  eq2 and eq3
   
2*y+4*z=10-----eq4
   
Since  all x, y and z are integer i should put a integer value of y such that z sud be  integer in eq 4.....And there will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from  eq 4
   
For  first  y=1,z=2 then from eq1 x= 4
   
So  9*4+1*7+2*5=53.... Satisfied
   
Now  for second y=3 z=1 then from eq1 x=3
   
So  9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied
   
So  finally there are two solution of this question  
   
Ans:  (x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...
   
 
   
13) Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes  caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
   
Sol: let no. of fish x catches=p
   
             No. caught by y =r
   
             r=5p.
   
             Given   r+p=42
   
              Then    p=7, r=35
   
14) Three companies are working independently and receiving the savings  20%, 30%, 40%. If the companies work combine, what will be their net savings?
   
Sol:    Suppose total income  is 100
   
So  amount x is getting is 80
   
                 y is 70
   
                 z =60
   
Total=210
   
But  total money is 300
   
300-210=90
   
So  they are getting 90 rs less
   
90 is  30% of 300 so they r getting 30% discount
   
 
   
15) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their  expenditures is 4:5.Find the ratio of their savings if the savings of C is one  fourths of his income?
   
Sol:    incomes: 3:4
   
Expenditures:  4:5
   
3x-4y=1/4(3x)
   
12x-16y=3x
   
9x=16y
   
y=9x/16
   
(3x-4(9x/16))/  ((4x-5(9x/16)))
   
Ans: 12/19
   
 
   
16)If A can copy 50 pages in 10 hours and A and B together can copy 70  pages in 10 hours, how much time does B takes to copy 26 pages?
   
Sol: A can copy 50 pages in 10 hrs.
   
=>A can copy 5 pages in 1hr. (50/10)
   
Now A & B can copy 70 pages in 10hrs.
   
Thus, B can copy 90 pages in 10 hrs. [Eqn. is (50+x)/2=70,  where x--> no. of pages B can copy in 10 hrs.]
   
So, B can copy 9 pages in 1hr.
   
Therefore, to copy 26 pages B will need almost 3hrs.
   
Since in 3hrs B can copy 27 pages
   
 
   
17) A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70  papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
   
ANS: 13
   
18) A is twice efficient than B. A  and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how  many days A alone can complete the work?
   
ANS: 10.5 (11)
   
 
   
19) A finish the work in 10 days. B  is 60% efficient than A. So how many days does B take to finish the work?
   
                                               Ans:  100/6 (4 days)
 
 20)
A finishes the  work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then  how many days should B work to complete A's work?
   
                                         Ans: 3.2 days (4 days)
 
 21)
A man, a woman, and a child can do a  piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16  days and in how many days child can do the same work?
   
                                         Ans: 16
   
 
   
22) If 20 men take 15 days to  complete a job, in how many days can 25 men finish that work?
   
                                    Ans. 12 days
 
 23)
One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type  the same matter in 3hr. if both do combine in how much time they will finish.  
   
                                    Ans:  1hr 12min
 
 24)
A man shapes 3 cardboards in 50 minutes, how many types of cardboard  does he shape in 5 hours?
   
                                    Ans: 18cardboards
   
 
   
25) A work is done by two people in 24  min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to  do the same work for the second person.
 Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.
        A alone can do the same work in = 1/40  min.
        B alone can do the same work in = (A+B)’s  – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60
        => B can do the same work in = 60 min
                                   Ans: 60 min
   
 
   
26) A can do a piece of work in 20  days, which B can do in 12 days. In 9 days B does of the work. How many days  will A take to finish the remaining work?
   
 
   
27) Anand finishes a work in 7 days;  Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to  finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the  third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?
   
                           A) 3rd b) 6th c) 9th d) 7th
   
 
   
28) 3 men finish painting a wall in 8  days. Four boys do the same job in 7 days. In how many days will 2 men and 2  boys working together paint two such walls of the same size?
   
                         A) 6 6/13 days
   
                          B) 3 3/13 days
   
                          C) 9 2/5 days
   
                          D) 12 12/13 days
   
 
   
29) what's the answer for that?
   
A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
   
A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
   
B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
   
C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 (- =minus, u=union)
   
Find ((A - C) u B) =?
   
Sol:     We have to find (A-C) U B
   
To  find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A,
   
That  will give us (A-C)
   
2's  compliment of C=1's compliment of C+1
   
=11000101+1=11000110
   
A-C=11000101+11000110
   
=10001001
   
Now  (A-C) U B is .OR. Logic operation on (A-C) and B
   
10001001  .OR. 00110011
   
The  answer is = 10111011,
   
Whose  decimal equivalent is 187.
   
 
   
30)  A = 10010001
        B = 01101010
        C = 10010110
 (AuB)nC =? [(A union B) intersection C =?]
   

   
31) A  =0 0 0 0 1 1 1 1
       B =0 0 1 1 0 0 1 1
       C =0 1 0 1 0 1 0 1
 ( A U B ) n C Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an  8-bit computer, and express the answer in its decimal value.
   
                                        Ans: 29
 
 32)
A, B and C are 8 bit nos. They are as follows:
 A 1 1 0 1 1 0 1 1
 B 0 1 1 1 1 0 1 0
 C 0 1 1 0 1 1 0 1
 Find ( (A-B) u C )=?
   
               Hint: 109 A-B is {A} - {A n B}
   
                                Ans: 0 1 1 1 1 1 1 1 (DB)
   
 
   
33) If A, B and C are the mechanisms  used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be  the fuel economy if they were used combined.
   
                                   Ans: 20%
 
 

   
34) In the class of 40 students, 30  speak Hindi and 20 speak English. What is the lowest possible number of  students who speak both the languages?
                           (a) 5 (b) 20 (c) 15 (d) 10 (e) 30
   
 
   
35) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4  bytes of memory,    with the address of the first element X (1,  1) is 3000, find the address of
   
X (8,  5).                
   
Sol:    [HINT~   Formula=Base Add + Byte reqd  {N (i-1) + (j-1)}  
   
              Where,    
   
               Base Add=3000;  
   
               Byte reqd=4;    
   
                N=no of columns in array=7;  
   
                i=8; j=5;
   
                         IN ROW MAJOR ORDER]
   
                                  Ans: 3212  
   

   
36) If the vertex (5, 7) is placed in  the memory. First vertex (1, 1)’s address is 1245 and then address of (5, 7) is  ----------
   
                                Ans: 1279
   
 
   
37) A 2D array is declared as A [9,  7] and each element requires 2 byte. If A [1, 1] is stored in 3000. Find the  memory of A [8, 5]?
   
                                Ans: 3106
   
 
   
38) One circular array is given  (means the memory allocation takes place like a circular fashion) dimension  (9X7). starting address is 3000.find the address of (2, 3)
   
                                  Ans: 555
   
 
   
39) The size of a program is N. And the  memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size  of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?
   
Sol: N is increased by 1%
   
      Therefore new value  of N=N + (N/100)
   
      =101N/100
   
      M=sqrt (100 *  (101N/100))
   
      Hence, we get
   
     M=sqrt (101  * N)  
   
                             Ans:  0. 5 %( =SQRT 101N)
   
 
   
40) A bus started from bus stand at 8.00a m and after 30 min staying at  destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles  from the bus stand. The speed of the bus 50 percent fast speed. At what time it  retur4ns to the bus stand.
   
Sol:    (this is the step by step solution  :)
   
A bus  cover 27 mile with 18 mph in =27/18= 1 hour 30 min.
   
And  it wait at stand =30 min.
   
After  this speed of return increase by 50% so 50%of 18 mph=9mph
   
Total  speed of returning=18+9=27
   
Then  in return it take 27/27=1 hour
   
Then  total time in journey=1+1:30+00:30 =3 hour
   
So it  will come at 8+3 hour=11 a.m.
   
So  Ans==11 a.m
   

   
41) A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and  travels for 11 hours to reach the destination which is in North West direction. Given the latitude and  longitude of source and destination. Find the local time of destination when  the flight reaches there?
   
                                  Ans: 7 AM or 1.00 PM
 
 

   
42) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and  landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time  when my plane landed?
                  a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
   
(Hint:  Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else  subtract time)
   
                                 Ans: 8:00
 
 

   
43) A moves 3 kms east from his  starting point. He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to  the east. How far is A from his starting point?
   
                                 Ans: 13 kms
   
 
   
44) A plane moves from 9°N40°E to  9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the  destination, find the local arrival time.
   
 

Like this page? +7 -1




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.