Placement Papers - TCS

Why TCS Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of TCS and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get TCS Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved TCS Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve TCS Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

TCS PATTERN, INTERVIEW & TIPS - 31 OCT 2006 - CHENNAI

Posted By : Chintu Rating : +4, -2

Dear Friends


PREPARATION FORMAT
   
The general placement procedure of TCS is:
   Aptitude      Test
   Technical      Interview    HR  

 
APTITUDE ROUND (Online Test)
   
I was asked to appear for the TCS Recruitment process for the first round. I was sent a username and password and asked to log on to the website and fill in a few more details and then generate a Hall Ticket (PDF) format. I took 2 prints of the hall ticket and 2 copies of my resume along with me. A photo identification proof is also required
 
(Driving License / Voters ID / College ID card / Passport etc)
   
The Aptitude Test was conducted at SRS College of Multimedia, Avadi, Chennai on 12thOctober.
   
No. of students appeared: Almost 18,000
   
Since the test was an online test I might not be able to remember some of the questions.. but heres what I can recall. The section actually consisted of three sections namely,
 

 
1) Verbal Section. (20 minutes)
   


     10 synonyms

     10 antonyms
 
     6 fill in blanks
 
     6 reading comprehension
 
Prepare GRE words as much as possible. But don't waste lot of time going through this section. Prepare high frequency GRE Barron's words thoroughly.
 

 
2) Aptitude (40 minutes)
 
     38 questions
 
In this section almost all the questions were from previous year papers. So for aptitude just practice previous year papers. That alone is enough. Be through with all the aptitude questions and especially the method of doing. Make sure that u get 35 questions correct out of the 38 questions.
 

 
3) Analytical & Critical Reasoning. (30 minutes)
 
     3 passages
 
This section was exactly from GRE Barron's (12th edition). The questions order was also not changed. So MUG it up.
 

 
4) No Psychometric Test.
 

 
Try to get 85% in aptitude, 20% in Verbal and 20% in Analytical & Critical Reasoning and then u can be confident that you will get short listed in the first round.
 

 
TECHNICAL INTERVIEW
     
No. of students short listed for Technical Interview: 2937
 
The Technical Interview was conducted at St.Joseph College of Engineering, Chennai on 31st October.
   
Getting short listed in the Technical Interview is quite an uphill task. If u doesn't know the answers for his questions jus be frank to tell him that u don't know. Don't try to make up with the answer that will create a bad impression on you. Before attending the technical round prepare well about what you have mentioned in your resume.
 
Also prepare well the basics of C, OOPs Concepts, Data Structures, Core Java, CPU Scheduling and Memory Management, S/W Engg., RDBMS Basics, OSI Ref. Model.
 
If they ask you to write a program don't say u don't know, try writing it and don't worry about syntax and minor mistakes as don't expect 100% perfection from us.
   
There were 20 panel of H.R for the technical interview. Majority of the panel has 2 H.R and remaining has 1. I was send to a panel with single H.R. These are the questions the interviewer asked me and my answers and it went around 35min.
   
1.      Market Yourself?

2.      Tell me abt your project and the role u played?
 
Ans: I told him abt my project in detail. As my project was on ATM n/w he asked me some questions in that and also abt TCP/IP.

3.      What is polymorphism? Give examples?
 
Ans: A OOPs Concept. It's the ability to take more than one form. I told him abt Method Overloading and Method Overriding.
   
4.      What are constructor and destructor?
 
Ans: Constructors are member function with same name as that of the class and are invoked automatically when an object is created. Destructors are used to deallocate the resources allocated by the object.
   
5.      Write a program for Operator Overloading and factorial?
   
6.      So u know Java? Write a program to swap two no. is java without using temp. Variable?
 
Ans: When I was trying to write this program he asked me the logic and proceeded to the next question.
   
7.      Do u know SDLC?
 
Ans: Ya. Software System Development Life Cycle.
   
8.      Explain me the phases in detail?
 
Ans: I told him abt the Requirement, Analysis & Design, Program, Testing, Operation & Maintenance Phases. As I have mentioned S/W Testing as my Elective subject he asked me what are the testing methodologies to be considered before starting a Testing Process and I told him the 8 testing methodologies.

   
9.      What is CPU Scheduling? Types
 
Ans: Its used to increase the CPU utilization. Types are preemptive scheduling and non-preemptive scheduling.
     
10.  Do u know abt Data structures?

Ans: Yes. (Even though I didn't mention anything abt data structures in my resume he asked questions from that)
   
11.  What is a Data Structures? Types
 
Ans: Way to organize data. Linear Data Structure consists of Arrays, Linked Lists, Stack and Queue. Non- Linear Data Structure consisted of Tree, Graph and Set.
   
12.  What is diff between Array and Linked list?
 
Ans: Both are Linear Data Structures. Array is used to store homogeneous data elements and memory is statically allocated. Linked list contains no. of nodes each node contains the element and address of next node and memory is dynamically allocated and so no wastage of memory.
   
13.  Explain abt Stack and Queue?
 
Ans: Stack is an ordered collection of data elements and where insertion and deletion operation takes place in top of stack and it follows LIFO methodology. Insertion operation is called PUSH and deletion is called POP. In Queue insertion takes in back end and deletion operation takes place in front end, it follows FIFO methodology. Insertion operation is called QSTORE and deletion is called QDELETE.
   
14.  Write a program for POP operation in Stack?
 
Ans: I told him it will take some time as the program is long and asked him, I ll write the pseudo code is it enough, sir(Actually I don't know to write a  program but I know the logic and algorithm). He said ok and I wrote the algorithm.  
   
15.  Why is sorting used?
 
Ans: Process of arranging a set of elements in increasing or decreasing order.
   
16.  Explain some Sorting methods?
 
Ans: I explained the logic of selection, insertion and bubble sorting.
 
The result of this technical interview was announced in 1hr and the HR interview was rescheduled to another day due to lack of time.
 

 
HR INTERVIEW
   
The HR Interview was conducted at St.Joseph College of Engineering, Chennai on 7th November.
   
We generally tend to take the HR round less seriously, but beware friends..It's not any rule that they wont ask u technical questions here. He was knowledgeable and friendly- but u r subjected to lots of pressure during the whole interview. So be prepared to handle REAL pressure. U can be subjected to pressure thru small gestures & even a nod of head can make u pretty nervous at such times.. When I say REALPRESSURE, I mean it... (My tip to everyone:  Friends, Be thoroughly prepared. It's not easy at all. But most importantly "be EXTREMELY confident", composed & have a smiling face almost always.).They are mainly looking for good presence of mind. These are from my personal experience, besides ask the interviewer as many questions as u can. Show the interviewer u r dying 2 get in his organization.  
     
1.      What is your father doing?
 
2.      Mention some point abt yourself not written in your bio-data?
   
3.      Tell me about the school you studied?
   
4.      Tell me about your project?
     
5.      What is difference between C++ and Java?
     Ans: Java is platform independent.
         
6.      Why can't you try job in Technopark? (as my native place was in kerala)
     Ans: I tried some companies there but they are encouraging only kerala based  Candidates, those who have finished degree there.  
     
7.      Have u applied to any companies earlier? Why u were rejected?
    Ans: Yes. Yes. They've not given me any proper feedback on why I was rejected. So I don't know. Maybe there were better candidates than me.
   
8.      Where r u staying here?
         
9.      Do you know what Quality management is?
     Ans: It's the management approach of an organization with the participation of all members of that organization to achieve long term success through customer satisfaction.
     
10.  Tell some Quality systems?
     Ans: I told him abt the ISO: 9001:2000 and ISO: 14000.
         
11.   What are quality awards given to an S/W Company other than these?
     Ans: Its ISO 9001:2000.Then he asked me other than that, when I was thinking he asked me have u heard of CMM. Ya, Capability Maturity Model for Software is to identify best practices useful in helping them increase the maturity of their processes
       
12.  Will u switch over to any other company after joining TCS? If NO then why?
     Ans: I don't think so. As a rule, if I join a company, I'll stick with it for long term. I think that switching companies often is not good for my career.
   
13.  In what situations would you leave a company?
    Ans: When I see lack of growth and career advancement opportunities.
         
14.  Do u have any question?
    Ans: I asked him what you think of me, How was my performance? He told me that I will know the result of my performance in 15 days (as the result will be published in

     
15 days) and also he told he can't judge me as he has not asked me technical side and I replied to him the hr who interviewed me during the technical interview went through almost all the subjects and if you want sir u can very well ask me technical questions and am ready to answer. For this he told me he like my confidence.
   
    How can I improve myself? For this he told me to read a lot of books if don't have a habit of reading frequently.

Like this page? +4 -2




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.