Placement Papers - Mastek

Why Mastek Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of Mastek and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get Mastek Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved Mastek Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve Mastek Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

MASTEK PAPER - 10 NOV 2005 - HYDERABAD

Posted By : Nandhi Rating : +13, -1
Hi Friends

It is an online Aptitude test that contains 80 questions in 80 minutes. 20-Logic, 40-Maths, 10-Comprehension, 10-Flowchart. There is a -ve marking of 1/4th marks. You need to score 62% in the test which is the cut off. It contains 1 question on a screen at a time as shown below:

Test:  

1.) Which of the following comes first when written in the chronological order?
(a) 100 A.D.    (b) 50 B.C.   (c) 500 B.C.  (d) 10 A.D.
ans: C

2.) 0.12 x 12 x 0.012 = ?
(a) 0.01728     (b) 0.1728    (c) ... (d)...

3.) Mr. X deposits Rs. 2000 in a bank at 5% interest rate. Then in how many yrs. He will get Rs. 3000.    
(a) 10 yrs.  (b) 12 yrs. (c) .. (d) ...
Ans: A

4.) A's Capital is what if A is having 2/3rd income of B and B is having 1/4th C, also total income of A,B and C together is 510.
(a) 60  (b) .. (c) 70 (d) ..
ans: A

5.) 6.25% of x = 100. What is x?
(a) 1600 (b) 1800 (c) .. (d) ..  
ans: A

6.) A man has to cover a distance of 45 Km. He can run at 15kmph and can walk at 5kmph. If he covers half the distance by running and half by walking then find the time taken to cover the distance.
(a) 6 hrs (b) 7hrs (c) 8hrs (d)..
ans: A

7.) Mr. X (father) is twice his daughter's age. How many yrs. Ago was he three times his daughter's age, if his daughter's present age is 20?
(a) 8 (b)10 (c) 12 (d) 15
ans: B

8.) A, B, C, D and E are wearing different coloured shirts i.e. Orange, Yellow, Green, Red, Blue resp. They are coming down a ladder. Their position on the ladder are explained below:
(i)  Yellow is not at the tail end, but is between those in Green & Red.
(ii) The boy in green is between those in yellow & orange who is behind the boyin blue. What colour shirt is the last boy wearing?
(a) Red (b) Green (c) Blue (d) Orange (e) Yellow

9.) Two poles X and Y, each 16 cm high, are planted parallel to each other on a level iece of ground. Spider A is positioned on top of pole X, whereas spider B is at ground level near pole Y. Spider A comes 2cm down during day time and goes 1cm up during night, spider B goes 2cm up during day and slips down 1cm in night time. After how much time will the two spiders will be at the same height from the ground level?
(a) 7 days (b) 7 and 1/2 days (c) 6 and 1/2 days (d) 8 days

10.) A man goes 5kms east, turns right & walks 4kms, turns left and moves 5 km. In which direction is he from the starting position?
(a) North-west  (b) West (c) South-east (d) south-west

11.) Out of five friends A is shorter than B but taller than E. C is the tallest and D is little shorter than A. Which one is the shortest?
(a) A (b) E (c) C (d) D
Ans: B

12.) A, B, C, D are standing at the corners of the square field and they walk along the sides of the square in the anticlockwise direction 2 and sides. Which of the following is true (if initially C is north to A - not sure) ?
(a) C is west of B    (b) D is west of B      (c) A is north of C      (d) C is south of D
ans: C      

13.) 30   15   15
    30   15   25
    10   40    ?
(a) 20  (b) 30 (c) 40 ( d) 50
ans: B

14.) 20   25   30
    15   X    35
    10   5     ?
(a) 40 (b) 45 (c) 50 (d) 55
ans: A
because 5 is added in clockwise direction.

15.) 27, 64, ?, 216, 343  
(a) 125 (b) .. (c) .. (d) ..

16.) 1, 27, 125, ?, 729, 1331
(a) 241 (b) 343 (c) 289 (d) 641

17.) 9, 25, 49, 81, 121, ?
(a) 141 (b)  169    (c)  154       (d) 168  

18.) 3, 9, 27, ? , 243, 729, 2187
(a) 91 (b) 81 (c) 60 (d) 68  

19.) one more ques. On series like above one with .., .., .., .. , ? , ? i.e. two ques. Marks...

20.) Write the following ration in ascending order.
(a) 5/16 , 7/18, 6/17 (b) 6/17, 5/16, 7/18 (c).. (d)..            

21.) Two trains leave for Poona from Bombay at 8:30 A.M and 9 A.M. and travel at 60kmph and 70 kmph resp. How many km from Bombay will two trains be together?
(a) 32.22   (b) 210  (c) 150  (d) 60                                    
ans:   C    

22.) A trader sells 100 kgs of sugar partly at 10 % profit and partly at 20% profit, gaining 12 % on the whole. How much did he sell at 20% profit?            
(a) 80 kg  (b) 20 kg  (c) 12 kg (d) 10 kg                                        
ans: 20 kg I think..

23.) A can do a piece of work in 10 days, B in  30 days and C in 60 days. If A is associated by B & C on alternate days then in how many days is the work finished?                                        
(a) 4 (b) 5 (c) 8 (d) 12        
ans: C  

24.) Male & Female total population in a town is 24,000. If ... (this statement is of no use directly see the options as it contains only one option which adds up to 24,000)...... Then total how many males and females are there in a population?                            
(a) 3000, 9000  (b) 4000, 6000 (c) 2000, 8000 (d) 6000, 18000  
ans: D    

25.) 15 men can do a job in 16 days, 12 men will do the same in how many days?    
(a) 20 (b) 25 (c) 30 (d) 35    
ans: A    

26.) A student scores 74, 78, 64, 80 in 4 subjects. He scores 75 marks as an average in 5 subjects then what is his score in the fifth subject ?( this ques came twice)        
(a) 79 (b) 63 (c) .. (d) ..  
ans: A

27.) 3/10 th of a sum of money is equal to 15p then what is the amount of money?        
(a) 50p    (b) ..      (c) ..   (d)  ..  
ans: A

28.) Population increases 5% annually. Its present population is ____ (forgot) then what it was 3 yrs. Ago ?  
(a)  7050     (b) 8000      (c) 8050      (d) 9000
ans: A

29.) A two digit no.  whose digits adds up to 9, when added to 27 the digits gets interchanged. What is the no.?
(a) 36  (b)  64  (c) .. (d) ...
Ans: A

30.) 1440 is the total income of A, B, C together. A,B & C spends 80 85 and 70 % resp. Their savings are in a ration 8:5:9. Then what is their income?
(a) 520, 240, 680 (b) ... Something like that..

31.) In an examination 20% cleared non of the to subjects, 518 cleared both English  and hindi, 72% cleared Hindi and 60% cleared English. Find how many appeared for the exam?
(a)   .. (b) .. don't remem  the ans..

$ 5 ques were based on selecting the nearest matching sentence for a given sentence among the four options.

$ A passage on Software code testing i.e. Reading Comprehension - 10 ques on this.              

$ 5 ques based on diagram where u need to mark the nos. in the ans accordingly based on intersection and all.. of the figures...
Diagram:
Circle= educated people
Square= hardworking people
Triangle= Urban people
Rectangle= honest people
Don't rely totally on this fig. But it was something like this.  It was easy to solve it.

Q 1)  No-urban people who are honest & hardworking but not educated are:
(a) 2 (b) 4 (c) 5 (d) 7

this way the ques were asked. Total 5 on this.  

$ Now Data Interpretation where Ist five ques on a table given and next five on a histogram. Total 10 ques.
Table:             Year

Product

1978    1979   1980   1981  1982
A         60     72    .............
B          :
C          :    Something like this I skipped it,
D          :
E          :

Histogram:
500                
400
300
200
100  
         Years....

Ans: (1) ans is Cant' Say      

(2) Highest % increase - ans is from first two towers.

$ 10 ques on Flowcharts-  

Flow chart -1 :

To print prime nos. from 1 to 100.

Print 1,2
I=3
Limit=0
J=0
1
END
2
J=3
3
I MOD J
= 0
4
PRINT I
5

Q. 1) [these nos. 1, 2, .. are from flow chart boxes where u have to fill appropriate things.]
(a) is I less than 100 (b) is I less than equal to 100 (c) .. (d) ..
ans: B (I think)

2.)
(a) Move square root of I to limit (b) Move I to limit (c) .. (d) ..
Ans: A (I think)

3.)
(a) is J <= limit  (b) is j < limit (c) .. (d)..
ans: A (I think)

4.)
(a) increase J by 1 (b)  increase J by2 (c) increase I by 1 (d) increase I by 2
ans: A (I think)

5.)
(a) Increase I by 1 (b) increase J by 1 (c) increase I by 2 (d) increase J by 2
Ans: A (I think)

Regards Chemps

Like this page? +13 -1




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.