Placement Papers - HCL

Why HCL Placement Papers?

Learn and practice the placement papers of HCL and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Where can I get HCL Placement Papers with Answers?

IndiaBIX provides you lots of fully solved HCL Placement Papers with answers. You can easily solve all kind of placement test papers by practicing the exercises given below.

How to solve HCL Placement Papers?

You can easily solve all kind of questions by practicing the following exercises.

HCL TECHNOLOGIES PAPER & INTERVIEW - 2003

Posted By : Moorthy Rating : +11, -1
Section A

1. Which of the following involves context switch,
(a) system call
(b) priviliged instruction
(c) floating poitnt exception
(d) all the above
(e) none of the above

Ans: (a)

2. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer
(b) application layer
(c) presentation layer
(d) transport layer

Ans: (b)

3. For a  25MHz processor , what is the time taken by the instruction
which needs 3 clock cycles,
(a)120 nano secs
(b)120 micro secs
(c)75 nano secs
(d)75 micro secs

4. For 1 MB memory, the  number of address lines required,
(a)11
(b)16
(c)22
(d) 24

Ans. (b)

5. Semaphore is used for
(a) synchronization
(b) dead-lock avoidence
(c) box
(d) none

Ans. (a)

6. Which holds true for the following statement
     class c: public A, public B

a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both
d) none

Ans. (a)

7. Question related to java

8. OLE is used in
a) inter connection in unix
b) interconnection in WINDOWS
c) interconnection in WINDOWS NT

9. Convert a given HEX number to OCTAL

10. Macros and function are related in what aspect?
(a)recursion
(b)varying no of arguments
(c)hypochecking
(d)type declaration

11.Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro
(b) conditional compliclation
(c) in type checking
(d) including load file

Ans. (c)

12. Piggy backing is a technique for
a) Flow control
b) Sequence
c) Acknowledgement
d) retransmition

Ans. (c)

13. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be
represented with 8 bits
(a) -128
(b) -255
(c) -127
(d) 0


Section B

1. Given the following statement
     enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}
     What is the value of may?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 11
(e) None of the above

2. Find the output for the following C program
main
{int x,j,k;
j=k=6;x=2;
x=j*k;
printf("%d", x);

3. Find the output for the following C program
fn f(x)
{ if(x<=0)
return;
else f(x-1)+x;
}

4. Find the output for the following C program
i=20,k=0;
for(j=1;j<i;j=1+4*(i/j))
{k+=j<10?4:3;
}
printf("%d", k);

Ans. k=4

5. Find the output for the following C program
int i =10
main()
{int i =20,n;
for(n=0;n<=i;)
{int i=10;
i++;
}
printf("%d", i);

Ans. i=20

6. Find the output for the following C program

int x=5;
y= x&y

7.Find the output for the following C program

Y=10;
if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
{printf("%d", Y);
else
printf("%d", Y);
}

Ans. 13

8. Find the output for the following C program
f=(x>y)?x:y
a) f points to max of x and y
b) f points to min of x and y
c)error

Ans. (a)

9. What is the sizeof(long int)
(a) 4 bytes
(b) 2 bytes
(c) compiler dependent
(d) 8 bytes

10. Which of the function operator cannot be over loaded
(a)  <=
(b) ?:
(c) ==
(d) *

11. Find the output for the following C program
main()
{intx=2,y=6,z=6;
x=y==z;
printf(%d",x)
}


Section C (Programming Skills)

Answer the questions based on the following program

STRUCT DOUBLELIST
{ DOUBLE CLINKED
INT DET; LIST VOID
STRUCT PREVIOUS; (BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE)
STRUCT NEW; (AN ELEMENT WILL BE GIVEN)
}
DELETE(STRUCT NODE)
{NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT;
NODE-NEXT-PREV NODE-PREV;
IF(NODE==HEAD)
NODE
}

Q. In what case the prev was

(a) All cases
(b) It does not work for the last element
(c) It does not for the first element
(d) None of these

Answer the questions based on the following program

VOID FUNCTION(INT KK)
{KK+=20;
}
VOID FUNCTION (INT K)
INT MM,N=&M
KN = K
KN+-=10;
}

Q. What is the output of the following program
main()
{ int var=25,varp;
varp=&var;
varp p = 10;
fnc(varp)
printf("%d%d,var,varp);
}

(a) 20,55
(b) 35,35
(c) 25,25
(d)55,55

Section D

1. a=2, b=3, c=6
    Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c

2. What does the hexanumber E78 in radix 7.
(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112

Ans. (d)

3. 10 : 4 seconds :: ? : 6 minutes
Ans. 900

4. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2.What is  n?
(a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q
(e) (k + s)/Q

Questions 6 - 10 are to be answered on the following data

A causes B or C, but not both
F occurs only if B occurs
D occurs if B or C occurs
E occurs only if C occurs
J occurs only if E or F occurs
D causes G,H or both
H occurs if E occurs
G occurs if F occurs
6. If A occurs which of the following must occurs

I.  F and G
II. E and H
III. D

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I,II, & III
(e) I & II (or) II & III but not both

Ans. (e)

7. If B occurs which must occur
(a) D
(b) D and G
(c) G and H
(d) F and G
(e) J

Ans. (a)

8. If J occurs which must have occured
(a) E
(b) either B or C
(c) both E & F
(d) B
(e) both B & C

Ans. (b)

9. Which may occurs as a result of cause not mentioned
I. D
II. A
III. F

(a) I only
(b) II only
(c) I & II
(d) II & III
(e) I,II & III

Ans. (c)

10. E occurs which one cannot occurs
(a) A
(b) F
(c) D
(d) C
(e) J


11.  A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water,approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?
        (A)7.5%      (B)9.5%      (C) 10.5%        (D)12%       (E)15%

12. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina Works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?
       (A)2/3       (B)3/4      (C)1    (D)2             (E)3
       Answer :E)3

13. In a murder case there are four suspects P,Q,R,S. Each of them makes a statement. They are p:
     "I had gone to the theatre with S at the time of the murder".q: "I was playing cards with P at the time of the murder".r: "Q didn't commit the murder".s: "R is not the murderer".Assuming the only one of the above statement is false and that  one of them is the murderer, who is the murderer?
      a) P
      b) Q
      c) R
      d) Cann't be concluded
      e) S
     Ans: E

14.  Mohan earned twice as much as Deep. Yogesh earned rs.3/- more than half as much as deep. If the amounts earned by Mohan,Deep,Yogesh are M,D,Y respectively, Which of the following is the correct ordering of these amounts?
       a) M < D < Y
       b) M< Y < D
       c) D< M < Y
       d) It cann't be determined from the information given
       e) D< Y < M

15.  Statistics indicate that men drivers are involved in more accidents than women drivers. Hence it may be concluded that
        a) sufficiently information is not there to conclude anything
        b) Men are actually better drivers but drive more frequently
        c) Women Certainly drive more cautiously than Men
        d) Men chauvinists are wrong about women's abilties.
        e) Statistics sometimes present a wrong picture of things

16. Given that A,B,C,D,E each represent one of the digits between 1 and 9 and that the following multiplication holds:
       A B C D E
                  X 4
       --------------
        E D C B A
        --------------      what digit does E represent ?
        a) 4
        b) 6
        c) 8
        d) 7
       Ans: c

17.  HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies can the machine make in 6 min.?
        a) 900
        b) 600
        c) 360
        d) 240
        e) 150
       Ans: a

18. If a=2,b=4,c=5 then
           a+b c
          - ---- =
         c a+b
         a) 1
         b) 11/30
         c) 0
         d) -11/30
         e) -1
        Ans: b

19. 10^2(10^8+10^8) =-------------- 10^4
       a) 2(10)^4
       b) 2(10)^6
       c) 10^8
       d) 2(10)^8
       e) 10^10
       Ans: b

20. Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours.how long would it take V alone to produce n units?
      a) 1 hr 26 min
      b) 1 hr 53 min
      c) 2 hr 30 min
      d) 3 hr 30 min
      e) 3 hr 20 min
      Ans: d

Six knights - P,Q,R,S,T and U - assemble for a long journey in Two ravelling parties. For security, each travelling party Consists of at least two knights. The two parties travel by separate routes, northern and southern. After one month, the routes of the northern and southern groups converge for a brief time and at that point the knights can, if they wish, rearrange their travelling parties before continuing, again in two parties along separate northern and southern routes. Throughout the entire trip, the composition of traveling parties must be in accord with the following conditions P and R are deadly enemies and, although they may meet briefly,can never travel together. p must travel in the same party with s Q cann't travel by the southern route U cann't change routes

21.  If one of the two parties of knights consists of P and U and two other knights and travels by the southern route, the other members of this party besides P and U must be
       a) Q and S
       b) Q and T
       c) R and S
       d) R and T
       e) S and T
       Ans: e

22. If each of the two parties of knights consists of exactly three members, which of the following is not a possible travelling party and route?
        a) P,S,U by the northern route
        b) P,S,T by the northern route
        c) P,S,T by the southern route
        d) P,S,U by the southern route
        e) Q,R,T by the southern route
        Ans: b

23)  If one of the two parties of knights consists of U and two other knights and travels by the northern route, the other memnbers of this party besides U must be
          a) P and S
          b) P and T
          c) Q and R
          d) Q and T
          e) R and T
           Ans: c

24)  If each of the two parties of knights consists of exactly three members of different parties, and R travels by the northern route,then T must travel by the
        a) southern route with P and S
        b) southern route with Q and R
        c) southern route with R and U
        d) northern route with Q and R
        e) northern route with R and U
        Ans: a

25.  If, when the two parties of knights encounter one another after a month, exactly one knight changes from one travelling party to the other travelling party, that knight must be
          a) P
          b) Q
          c) R
          d) S
          e) T
          Ans: e

26.  A gambler bets on the team of seven players ABCDEFG whose winning a-4 to 1 against b-4 to 1 against c-4 to 1 against d-4 to 1 against e-5 to 1 against f-6 to 1 against g. how should he bet on g to set 20% profit.

27.  If a person buy radio worth Rs 2468 and pay 7% sales .how much price of radio should reduce to pay only Rs 2468.

28  What is vasu salary if salary of vasu is more than rajan salary working in same company
        i)vasu salary is 100 more than rajan salary.
        ii)rajan found 2000 allowns which is 50 less than vasu.
        (iii)basic salry of rajan is 1000.
            (i)only i is required
            (ii)i & ii is required
            (iii)i& iii is required
            (iv)i&ii&iii is required
            (v)none of these

29  If in 100 miles race 8 person is running winner take 9.8sec and fifth man takes 10.4 sec the time of 8 man is in AP if in 4*100 meters realy of onside is 1,4,5,8 position then win by.
      a).3 sec      b).1 sec      c).7 sec      d).5 sec           e)none

30.  How many sons X have qwe based on relation
      i)
      ii)
      iii)
     ans(data i,ii,iii is insufficient)


31.  A sink has 12 lits of water some quantity of water is taken out. if the remainng water is 6 litres less then the water  taken out then  quantity of water taken out is.
          a.3
          b.6
          c.9
          d.1

32   which is the 4 digit number whose second digit is thrice the first digit and 3'rd digit is sum of 1'st and 2'nd and last digit is twice the  second digit.
       1.2674
       2.1349.
       3.3343
       4.3678

33. In a straight highway 2 cars starts from the same point in opposite directions each travels for 8 Kms and take
      left  turn then travel for 6 Kms what is the distance between them now.
      1.16
      2.20
      3.25
      4.10

34. A problem based on house numbers.

35. Five students compare their test and quiz marks.some datas given.5 questions based on this.
 

                                        C Programming
1. Which of the following about the following two declaration is true
       i ) int *F()
       ii) int (*F)()
       Choice :
      a) Both are identical
      b) The first is a correct declaration and the second is wrong
      c) The first declaraion is a function returning a pointer to an integer and the second is a pointer to function returning int
      d) Both are different ways of declarin pointer to a function    
Answer : c) The first de...

2. What are the values printed by the following program?
         #define dprint(expr) printf(#expr "=%d
",expr)
         main()
            {
              int x=7;
              int y=3;
              dprintf(x/y);
          }
          Choice:
           a) #2 = 2 b) expr=2 c) x/y=2 d) none
            Answer: c)x/y=2
 

3. Which of the following is true of the following program
       main()
            {
             char *c;
             int *p;
             c =(char *)malloc(100);
             ip=(int *)c;
             free(ip);
           }
          ans: The code functions properly releasing all the memory allocated
 

4.output of the following.
                 main()
                 {
                   int i;
                   char *p;
                   i=0X89;
                   p=(char *)i;
                   p++;
                   printf("%x
",p);
                    }
             ans:0X8A

5  which of the following is not a ANSI C language keyword?  ans:Function.
 

6. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct  choice:
       a) The function can change values in the original array
       b) In C parameters are passed by value. The funciton cannot change the original value in the array
       c) It results in compilation error when the function tries toaccess the elements in the array
       d) Results in a run time error when the funtion tries to access the elements in the array
        Answer: a) The fu...
7. The type of the controlling expression of a switch statement cannot be of the type
    a) int b) char c) short d)float e) none
    Answer : d)float

8. What is the value of the expression (3^6) + (a^a)?
     a) 3     b) 5    c) 6     d) a+18       e) None
    Answer : 5

9. What is the value assigned to the variable X if b is 7 ?
     X = b>8 ? b <<3 : b>4 ? b>>1:b;
     a) 7 b) 28 c) 3 d) 14 e) None
     ans: 3;
 

10. Which is the output produced by the following program
                main()
                  {
                   int n=2;
                   printf("%d %d
", ++n, n*n);
                    }
       a) 3,6 b) 3,4 c) 2,4 d) cannot determine
        Answer : b) 3,4
 

11. What is th output of the following program?
        int x= 0x65;
         main()
            {
             char x;
             printf("%d
",x)
           }
       a) compilation error     b) 'A'     c) 65       d) unidentified
 

12. What is the output of the following program
         main()
             {
              int a=10;
              int b=6;
              if(a=3)
              b++;
              printf("%d %d
",a,b++);
              }
          a) 10,6 b)10,7 c) 3,6 d) 3,7 e) none
           Answer : d) 3,7
 

13. What can be said of the following program?
          main()
             {
                enum Months {JAN =1,FEB,MAR,APR};
                Months X = JAN;
                if(X==1)
                   {
                     printf("Jan is the first month");
                  }
             }
          a) Does not print anything
          b) Prints : Jan is the first month
          c) Generates compilation error
          d) Results in runtime error
           Answer: b) Prints : Jan..
 

14. What is the output of the following program?
           main()
                 {
                     char *src = "Hello World";
                     char dst[100];
                     strcpy(src,dst);
                     printf("%s",dst);
                     }strcpy(char *dst,char *src)
                       {while(*src) *dst++ = *src++;
                        }
                       ) "Hello World" b)"Hello" c)"World" d) NULL e) unidentified
                      Answer: d) NULL
 

15. What is the output of the following program?
                 main()
                        {
                          int l=6;
                          switch(l)
                          { default : l+=2;
                            case 4: l=4;
                            case 5: l++;
                            break;
                            }
                            printf("%d",l);
                              }
                    a)8 b)6 c)5 d)4 e)none
                    Answer : c)5

16. What is the output of the following program?
            main()
                   {
                    int x=20;
                    int y=10;
                    swap(x,y);
                    printf("%d %d",y,x+2);
                  }
                     swap(int x,int y)
                             {
                               int temp;
                               temp =x;
                               x=y;
                                y=temp;
                             }
                     a)10,20 b) 20,12 c) 22,10 d)10,22 e)none
                   Answer:d)10,22
 
17. What is the output of the following problem ?
            #define INC(X) X++
             main()
               {
                int X=4;
                printf("%d",INC(X++));
               }
              a)4 b)5 c)6 d)compilation error e) runtime error
               Answer : d) compilation error
 
18. what can be said of the following
            struct Node {
            char *word;
             int count;
             struct Node left;
              struct Node right;
               }
                 a) Incorrect definition
                 b) structures cannot refer to other structure
                 c) Structures can refer to themselves. Hence the statement is  OK
                 d) Structures can refer to maximum of one other structure
                 Answer :c)
 
19. What is the size of the following union. Assume that the size of int =2, size of float =4 and size of
       char =1.
       Union Tag{
         int a;
         flaot b;
        char c;
           };
        a)2 b)4 c)1 d) 7
 
20.  What is the output of the following program? (has been used to indicate  a space)
            main()
             {
              char s[]="Hello,.world";
             printf(%15.10s",s);
           }
           a )Hello,.World...
           b)....Hello,.Wor
           c)Hello,.Wor....
           d)None of the above


HCL Technology Interview
------------------------------------
Technical interview is held for 30 min to 1 hr 20min depending upon
the stuff. Concentrated areas are
1) OS Concepts
2) C Programming skill
3) OOPs concepts
4) Basics of Networking
5) Data structures
Only basic QP like
1) What is fragmentation? How do overcome?
2) What is semaphore?
3) What are the IPC Mechanism available? Illustrate with example
4) What is structure and union in c? write the code and explain
how they are storing in the memory?
5) They will ask to write one c program ?
6) Explain the data struture (code) for the data structures
i) Double linklist
ii) Minimum spanning tree
v) Reverse the linklist
7) Difference between malloc and calloc?
8) write a prg in macro in c?
9) Write a simple MFC program to create a window? (They aaked me
write a prg to create a window)
10) Tell about the existing scheduling algorithm?
11) what are all E.F.Codd rule?
12) what is bit slice processor?
13) what is a deadlock? explain it?
14) what is virtual memory?
15) what is circuit switching and packet switching
16) What is the significance of friend keyword in C++?
17) Different types of inheritance?
18) do u want to ask anything from us?
HR interview
------------
This ranges from 20 min to 45 min. They expecting ur
i) Focussing towards the technology
ii) Adaptability
iii) Family Background
iv) Team spirit

i) Tell abt yourself?
ii) what are all ur hobbies?
iii)why did u prefer your area of interest?
iv) why did u wanna be in HCL?
v) why did u choose MCA?
vi) howz interview is going on?
vii) Some general technical qp from ur area of interest?
viii) how'll u react if u r assigned in the non area of interest?

Like this page? +11 -1




Companies List:

3i Infotech - AAI - ABACUS - ABB - Accel Frontline - Accenture - Aditi - Adobe - ADP - Agreeya - Akamai - Alcatel Lucent - Allfon - Alumnus - Amazon - Amdocs - AMI - Andhra Bank - AppLabs - Apps Associates - Aricent - Ashok Leyland - Aspire - Atos Origin - Axes - Bajaj - Bank of Maharashtra - BEL - BEML - BHEL - BirlaSoft - Blue Dart - Blue Star - BOB - BPCL - BPL - Brakes - BSNL - C-DOT - Cadence - Calsoft - Canara Bank - Canarys - Capgemini - Caritor - Caterpillar - CDAC - CGI - Changepond - Ciena - Cisco - Citicorp - CMC - Consagous - Convergys - CORDYS - Crompton - CSC - CTS - Cummins - Dell - Deloitte - Delphi-TVS - DeShaw - Deutsche - Dotcom - DRDO - EDS - EIL - ELGI - ELICO - ERICSSON - Essar - Fidelity - Flextronics - Freescale - FXLabs - GAIL - GE - Genpact - Geodesic - Geometric - Globaledge - GlobalLogic - Godrej - Google - Grapecity - HAL - HCL - Hexaware - Honeywell - HP - HPCL - HSBC - Huawei - Hughes - IBM - IBS - ICICI - iGate - Impetus - iNautix - Indian Airforce - Indian Airlines - Infosys - Infotech - Intec - Integra - Intergraph - IOCL - iSOFT - ISRO - Ittiam - JSW - Keane - Kenexa - L & T - L & T Infotech - LG Soft - Lifetree - LionBridge - Mahindra Satyam - Mastek - Maveric - McAfee - MECON - Microsoft - MindTree - Miraclesoft - Mistral - Motorola - Mphasis - MTNL - NIC - Nokia Siemens - Novell - NTPC - Nucleus - ORACLE - Patni - Perot - Polaris - Ramco - Robert Bosch - Samsung - SAP - Sapient - Sasken - SBI - Sierra Atlantic - Sonata - Sony India - Sutherland - Syntel - TCS - Tech Mahindra - VeriFone - Virtusa - Wipro - Zensar.